GÜNCEL

1 Şubat itibariyle

1 Şubat itibariyle

Abone Ol

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye Noterler Birliği’yle imzalanan taşıt alım satımına ilişkin ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin 1 Şubat itibariyle hizmete alınacağını duyurdu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, taşıt alım satımında güvenli ödeme sisteminin kurulması ve işletilmesi konusunda Türkiye Noterler Birliği’nin yetkilendirilmesine yönelik protokol anlaşmasını imzaladı.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “İkinci el motorlu taşıt ticareti günde 30 bin, yılda 8 milyon olarak noterler aracılığıyla yapılan dinamik bir Pazar. Alım satım ve devir işlemlerinde bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Bununla ilgili çeşitli suiistimaller yaşanıyor. Bugün noterler birliğiyle bütün olumsuzlukların önüne geçmek için protokol imzalayacağız. Bu yetkilendirmeyle noterler birliğiyle müşterek olarak çalışıldı. Sistemin kuruluşu ve işletilmesi esasında usuller belirlendi. Bu usuller doğrultusunda 6 ay içinde bu sistemin kuruluşu ve işletilmesi gerçekleştirilecek. Bunun için de sembolik bir para ödeyecek vatandaşımız. Güvenli ödeme sistemini kullanılmasına dair ücretin tamamını 20 lira olarak belirledik. Yeniden değerlendirilme oranı da her sene aynı anda artacak. Bu sistemle satış bedeliyle aracın mülkiyeti eş zamanlı olarak devredilecek. Bu sistem sayesinde vatandaşımız daha güvenli, daha az maliyetli ve daha hızlı taşıt alım satım işlemini gerçekleştirecek. Kayıtsız ticaretin azaltılması ve önlenmesi yönünde de kayıt altına alınmış olacak. Vatandaşımız için 6 ay süre çok uzun, vatandaşımız yeterince beklemiş. Ne kadar erken o kadar iyi. İnşallah daha önce devreye alınması için beraber çalışacağız” dedi.

Ticaret Bakanı Pekcan’ın 6 aylık süreyi uzun bulmasının üzerine imzalar atıldıktan sonra Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, sistemin 1 Şubat itibariyle devreye gireceğinin haberini verdi. Pekcan, “Ben altı aydan önce olmasını istemiştim ama başkanımız Şubat ayından itibaren devreye alınacağı haberini verdi. Çok önemli vatandaşımız için” açıklamasında bulundu.

 “HESAPTAKİ PARAYA, İŞLEM BİTİNCEYE KADAR HİÇBİR KİMSE MÜDAHALE EDEMEYECEK”

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, “Zaman zaman tarafları mağdur eden dolandırıcılıklar yaşandığı görünüyor. Örneğin; EFT yapıldığı söyleniyor, daha sonradan bakıldığında hesapta para olmadığı görünüyor. Ayrıca nakit para taşımanın getirdiği riskleri de bu sistem ortadan kaldıracak. Sistem 1 Şubat itibariyle hizmete açılacak” dedi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, taşıt alım satımında ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin kurulması ve işletilmesi konusunda Türkiye Noterler Birliği’nin yetkilendirilmesine yönelik protokol anlaşmasının ardından Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, açıklamalarda bulundu.

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Cin, ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin işleyişi ve tarafların yapması gerekenler konusuna açıklık getirdi. Cin, alım satım işlemi tamamlanana kadar alıcının ödeyeceği paranın emanet bir hesapta bekletileceğini belirterek, “Biliyorsunuz 2’nci el araç alım satımları noterliklerde yapılıyor. Noterliklerde yapılan araç alım satımlarında bugüne kadar elden nakit ödeme, banka havalesi gibi uygulamalarla ödeme yapılıyordu. Taraflar isterse bu tür ödemeler ortadan kalkacak. Bu konuda Merkez Bankası denetimli ödeme kuruluşları ya da bankalar sistem içinde yer alacaklar. Alıcı, bu sisteme başvurusunu yapacak, miktarı belirleyecek ve belirlediği miktar alıcının hesabından, emanet hesaba bloke edilecek. O hesaptaki paraya, işlem bitinceye kadar hiçbir kimse müdahale edemeyecek. Daha sonra noterliğe gelecekler, noterde alım satım işlemi gerçekleşecek. İşlem bittikten sonra noter, aracı kuruluşa, ödeme yapan kuruluşa, işlemin bittiğini sistem üzerinden bilgilendirecek. Aracı kuruluş da o hesaptaki parayı, satıcının hesabına aktaracak. Sistem böyle işleyecek” ifadelerini kullandı.

Sistemin kullanılmasının zorunlu olmadığını söyleyen Cin, alım satım işlemleri sırasında sistem kullanılırsa; dolandırıcılık ve nakit para taşıma riskinin ortadan kalkacağını aktardı. Sistemin 1 Şubat itibariyle hizmete açılacağının haberini veren Cin, “Sisteme katılım zorunlu değil, isteğe bağlı olacak. Temel amaç dolandırıcılığın önüne geçmek. Adalet Bakanı da açıklamıştı, zaman zaman bu tür işlemlerde, günde yaklaşık 30 bin işlem yapılıyor. Yılda da 8-9 milyon işlem yapılıyor. Zaman zaman tarafları mağdur eden dolandırıcılıklar yaşandığı görünüyor. Örneğin; EFT yapıldığı söyleniyor, daha sonradan bakıldığında hesapta para olmadığı görünüyor. Ayrıca nakit para taşımanın getirdiği riskleri de bu sistem ortadan kaldıracak. Sitem 1 Şubat itibariyle hizmete açılacak” açıklamasında bulundu.

Ticaret Bakanlığı konferans salonunda düzenlenen protokole Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanı sıra Türkiye Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin katıldı.

 


Haber : İHA

Abone Ol