GÜNDEM

18 HAZİRAN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞ GÜNÜ KUTLANDI

18 Haziran Karadeniz Ereğli'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. Yıldönümü kutlandı.

Abone Ol

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal, "Nimet Hocaları, recep Kahyaları, şanlı tarihimize imza atan büyüklerimizi unutmadık,unutmayacağız. Bu uğurda canlarını feda edenler rahmetle anıyoruz. Onların sayesinde tarihi şereflerle dolu  bu kentte yiamaktan gurur duyuyoruz" dedi

Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen kutlama programına Karadeniz Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz bölge ve Garnizıon Komutanı Kıdemli Albay Yalçın Enç ve  Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr. Hüseyin Uysal'ın Atatürk Anıt'ına çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması esnasında bayraklar göndere çekildi.

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Op. Dr. Hüseyin Uysal, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında Kurtuluş  Savaşı sürecinde ilçede yaşanan direniş hareketleri konusunda bilgi verdi.

Başkan Uysal yaptığı konuşmada şu görüşlere yer verdi;

"4 bin 500 yıllık bir tarihe sahip olan Karadeniz  Ereğli için 18 Haziran 1920 tarihi son derece önemlidir. Bugün şanlı bir tarihe sahip olan ilçemizin kurtuluşunun 94. Yıldönümü kutlamanın gurur ve coşkusunu yaşıyoruz. 1918 yılında sona eren Dünya Savaşıyla Anadolu paylaşılmaya başlanır. Daha önce kömür madenlerini işletmiş olan Fransızlar Ereğli'yi işgal ederler. İmparatorluğun Başkenti İstanbul da işgal edilince Anadolu'nun her noktası ulusal bir şahlanışa sahne olmaya başlar.

Bu arada bir grup vatansever İstanbul limanında demirli olan imparatorluk donanmasına ait kurtarma gemisi Alemdar'ı kaçırıp Karadeniz'e açılırlar. Amaçları gemiyi Trabzon'a götürmek ve Anadolu'daki milli mücadele hareketine destek vermektir. Ancak Alemdar gemisi Ereğli açıklarında Fransız gemileriyle karşılaşır. Gemi Fransız gemilerinden açılan ateş sonucu isabet alır ve işgal edilir. Fransızlar ele geçirdikleri gemiye bir subay ile dört asker çıkarırlar. Alemdar gemisini İstanbul'a dönmeye zorlarlar. Alemdar mürettebatı bu işgale boyun eğmez ve ayaklanır. Gemideki Fransız askerlerini esir alarak Alemdar'ı Ereğli limanına yönlendirirler. Ereğli kıyısına geldiklerinde gemiyi karaya oturtmayı başarırlar. Bu içinde bulunulan şartlar için müthiş bir mücadeledir. Ne yazık ki bu mücadelede Alemdar'ın serdümeni Recep Kahya şehit düşer. Fransızlar intikam hırsıyla Ereğli kıyılarını başta hastane olmak üzere bombalamaya başlarlar.

Karadeniz Ereğli halkı bu baskı karşısında Nimet Hoca ve arkadaşları önderliğinde Ereğli'deki ilk Kuvayı Milliye hareketini başlatırlar. Fransızlar ise aynı günlerde esir düşen subay ve askerlerini kurtarma telaşına düşerler. Esirler için yapılan pazarlıklar, Büyük Önder Mustafa Kemal'in telgraflarıyla başlar. Atatürk esirleri teslim edeceklerini, ancak Karadeniz'de seyreden Türk bayraklı gemilere dokunulmaması konusunda ısrarcı olduklarını bildirmektedir.

Fransızlar esirlerini geri alamayacaklarını anlayınca 18 Haziran 1920 tarihinde işgali sona erdirirler ve Ankara hükümetiyle bir anlaşma imzalarlar. Bu olay henüz kurulmamış Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk anlaşmasıdır. İşgal devletleri ise büyük önder Atatürk'ün başlattığı hareketi resmen kabul etmişlerdir." dedi

"TARİHE SAHİP ÇIKMAK İÇİN GENÇLERİMİZE GÜVENİYORUZ"

  Türk Milletinin Karadeniz'de Türk bandıralı gemilerin serbestçe dolaşmasının kabulü ile ilk kabotaj hakkını elde ettiğini belirten Uysal şöyle devam etti: "Kurtuluş savaşı açısından cephane nakliyesinde büyük bir destek sağlayan bu başarı, Türk ordusuna Kurtuluş savaşının en hassas anında derin bir soluk aldırmıştır:

Kurtuluş savaşının ilk ve tek deniz savaşı olması, tek deniz şehidinin verilmesi, kurduğu kuvayı milliye teşkilatıyla işgalden kurtulan ilk gazi şehir olması nedeniyle 18 Haziran 1920 tarihi Ereğli nezdinde, Türkiye Cumhuriyeti için çok özel ve anlamlı bir tarihtir. Ereğli Belediyesi olarak tarihi mirasımıza sahip çıkacağız. Nimet Hocaları, Recep Kahyaları, şanlı tarihe imza atan büyüklerimizi unutmadık. Onları rahmetle anıyoruz. Onların sayesinde tarihi şereflerle dolu bu kentte yaşamaktan gurur duyuyoruz. Gelecek nesiller böyle değerlere sahip çıkmaktan gurur duymalı, bu şanlı tarihe, Ereğlimize sahip çıkmalıdır. Bu konuda geleceğimizin teminatı olan gençlerimize güveniyoruz."

"19 MAYIS VE 18 HAZİRAN ÖDÜLLERİ  VERİLDİ"

Kutlamalar kapsamında günün anlamı üzerine Karadeniz  İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmasında birinci olan öğrenciler şiir ve yazılarını okudu.

Törende, Milli Eğitim Müdürlüğü'nce 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve Soma Faciası dolayısıyla 19 Mayıs günü kutlamaların ertelenmesi sonucu gerçekleştirilemeyen ödül töreni de gerçekleştirildi. Öğrencilere ödülleri Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay tarafından verildi.

Milli Eğitim Müdürlüğü'nce Karadeniz  Ereğli'nin düşmandan kurtuluşunun 94. Yılı dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri ise Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç tarafından verildi.

"ÇİLEK YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU"

 Etkinlikler kapsamında Karadeniz  Ereğli Belediyesi ve Osmanlı Çileği Tanıtma ve Yaşatma Derneği tarafından   yapılan Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali kapsamında yapılan En Güzel  Osmanlı Çileği, En Güzel Çilekli Pasta ve Bilgi Yarışmasında dereceye girenlere          ödülleri Karadeniz  Ereğli Belediye Başkanı Op. Dr. Hüseyin Uysal tarafından verildi.

Atatürk anıtı önünde gerçekleştirilen kutlama programına, kamu dairelerinde çalışan  daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Karadeniz Ereğli'de var olan şehit ve gazi dernekleri üyeleri ve öğrenciler katıldı.





 

 


Haber : Değişim Medya Haber Merkezi

Abone Ol