GÜNCEL

50 YILLIK YATIRIM!

50 yıllık yatırım!

Abone Ol

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, beraberinde başkan yardımcıları ve daire müdürleri ile birlikte Süleymanbeyler Köyü mevkiinde çalışmaları son aşamaya gelen Karadeniz Ereğli Su Arıtma Tesisine ziyarette bulundu. Uysal, "Bu tesis, 350 bin kişilik bir nüfusa hizmet edecek kapasitede, Ereğli'nin en az 50 yıllık temiz içme suyu ihtiyacını karşılayacak" dedi.

Uysal, incelemeleri esnasında üstlenici firmanın şantiye şefi ve İnşaat Mühendisi Nazif İncirci ve Çevre Mühendisi Burcu Şenol'dan bilgi aldı.

Buna göre Kızılcapınar Barajı'nın ham suyu, 6 kilometrelik boru hattı vasıtasıyla arıtma tesisi giriş yapılarına ulaştırılacak. DSİ Genel Müdürlüğü İçmes Suyu Dairesi Başkanlığı'nca projelendirilen ve isale hatları hariç tutulmak kaydıyla 12 milyon 843 bin liraya ihale edilen içme suyu arıtma tesisi, günlük 70 bin tonluk ham suyu fiziksel, biyolojik ve kimyasal sistemlerle arıtacak. Çok sayıda entegre birimden oluşan tesis, Avrupa Birliği standartlarında yüksek kaliteli su elde edilmesini sağlayacak.

Arıtılmış su, su ana terfi istasyonunda bulunan güçlü pompalar aracılığıyla 25 kilometre uzunluğunda boru hatları, depolar ve terfi hatları üzerindeki mekanik yapılar vasıtasıyla Ereğli İlçe Merkezi, Gülüç beldesi, Delihakkı ve Ören yerleşimleri ile güzergahtaki yerleşimlere hizmet verecek.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Yaklaşık 15 dönümlük bir alanda kurulan İçme Suyu Arıtma Tesisi bünyesinde Giriş Vana Odaları, Kademeli Havalandırıcı, Kimyasal Arıtma Yapıları, Kimya Binası, Filtre Binası, Klor binası ve Temas Havuzları, Çamur Yoğunlaştırma Havuzları, Belt Filtre Binası ve İdari bina gibi çok sayıda entegre yapı bulunuyor.

Giriş vana odalarında elektromanyetik debimetre aracılığıyla tesise alınan su, havalandırma odasında kendi cazibesiyle havalandırılacak, tat, koku ve bulanıklığı giderilecek. Hızlı ve yavaş karıştırıcılar ile durultucu bölümlerden oluşan kimyasal arıtma yapılarında çökelme sağlanmasının ardından su, polielektrolit işleminden geçecek. Durultucu yapısından geçen su hızlı kum filtresinden süzülen su tesis girişine geri verilecek. Filtrelenen su klor temas havuzlarında klorlanıp, ana terfi istasyonundan şehre pompalanacak. Filtreleme işlemi esnasında çökelen çamur da belt filtre binasında ayrıştırılıp bertaraf edilecek.

ŞANTİYE ŞEFİ İNCİRCİ: "KEPEZ'E KADAR HAT TAMAM!"

Şantiye Şefi İnşaat Mühendisi Nazif İncirci, ek projelerle birlikte tesisin toplamda 13,5 milyon liraya mal olacağını belirtti.

İsale hattı maliyetinin de 25 milyon civarında tutacağını ifade eden İncirci, depolarla birlikte toplam 38 milyon liralık bir yatırım yapıldığını söyledi.

İncirci, "Bu tesisi en geç yılbaşında faaliyete geçireceğiz. İsale hattının tamamlanması ile birlikte temiz su verilecek. Bu hatta kamulaştırma ve başka problemlerden dolayı gecikme oldu. Birinci etap olarak Kepez'e kadar verilecek. İkinci etapta ise Sarıkorkmaz ve Kirmanlı bölgelerine su verilecek. Yılbaşından sonra Kepez'de arıtılmış su kullanılacak" diye konuştu.

UYSAL: "MUSLUKTAN SU İÇECEĞİZ"

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, incelemelerinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kızılcapınar barajından arıtma tesisine kadar olan bölümde DSİ tarafından çözülecek bir problem olduğunu, ancak bunun kısa sürede çözülmesini beklediklerini söyledi.

Uysal şöyle konuştu:

"Kepez'e kadar su bir iki ay içinde gelecek. Bizlerin çalışmaları da Göztepe köprüsünün ardından Kirmanlı'daki depoya verdiğimiz zaman—ki buna hemen başlamak istiyoruz. Anıtın oradan yukarıya doğru çıkacağız, bu arada şehir oyulmuş olacak ama hızlı bir şekilde üstlerini kapatacağız. Buraları önümüzdeki sene asfaltlama programına aldık. Bu tesis için başta Çevre ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bölge müdürümüze, bizi Ankara'da destekleyen milletvekillerimize de teşekkür ediyorum.

Günlük 70 bin metreküp su gelecek. 350 bin nüfusa yetecek suya kavuşacağız. Artık evimizde musluğumuzu açtığımız zaman suyu içebileceğiz. Çok güzel bir çalışma. Bütün kimyasallardan, atıklardan ayrıştırılmış, çok kaliteli, memba suyu kalitesinde suya kavuşacağız. Evde musluğu açıp suyu içeceğiz."

ŞEHİR İÇİNDE BORULARIN DURUMU

Uysal, gazetecilerin sorusu üzerine şehir içindeki eskimiş boruların değiştirilmesi çalışmalarını da anlattı.

Uysal, "Şehir içindeki boruların yüzde 85'ini değiştirdik. Ancak Delihakkı tesislerinden gelen borular da katıldığında yaklaşık yüzde 90'ın üstüne çıkacağız. Bir yıl içinde boruların yüzde yüzü değişmiş olacak. Hem arıtma tesisiyle, hem de borularımızla beraber musluğu açtığımız zaman suyu içebileceğiz. Yedi depomuz da yenilenecek. Bu su depoları yapıldıktan sonra suyu içebileceğiz. Tahmin ediyorum mart, nisan aylarında çalışmaları bitireceğiz. Çalışmalar esnasında Ereğli halkından bize sabır göstermelerini rica edeceğim. En az 50 yıl bu suyu içeceğiz. Hummalı bir çalışma var. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Maliyeti 30 yıllık bir borçlanma ile karşılayacağız" diye konuştu.

SU FİYATINDA İNDİRİM YOK!

Uysal, su fiyatlarında indirime gidilip gidilmeyeceğine ilişkin bir soruya ise, "İlimizdeki ve ilçelerimizdeki en ucuz su fiyatı Ereğli'de. 2 lira 10 kuruşa veriyoruz. Belediye olarak bunları sübvanse ediyoruz. Arkadaşlar maliyet üzerinde çalışıyor. İlimizden ve çevre ilçelerden ucuz bir maliyetimiz var. Buranın bir maliyeti var. İşletme maliyeti var, hatların yenilenmesi var. Erdemir'den su almamamız maliyet olmaması anlamına gelmiyor. 12 ünitede çevre mühendisi, kimyagerimiz olacak. 20 personel çalışacak. Bunun da bir maliyeti var. Ereğli bugün 30 bin metreküp su kullanıyor. Bu 70 bin metreküpe çıkacak."

BRİFİNG ALDI

Uysal, daha sonra İsale Hattı çalışmasını üstlenen firmanın yetkilileri tarafından çalışmalar hakkında brifing aldı. Buna göre çalışmanın 11 bin 100 metrelik bölümü, Kepez'e olan hatlar tamamlandı. Ömer Halisdemir bulvarında hatlar yenilendi. Diğer bölümlerde de çalışmalar devam ediyor.

Başkan Uysal, çalışmalara hava şartlarına göre hızlı bir şekilde devam edileceğini söyledi.

Basın mensupları ve Belediye yetkilileri daha sonra Kepez Mahallesi Hacımusa Sokak'ta isale hatlarının tamamlanmasının ardından yürütülen asfaltlama çalışmalarını inceledi.




Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol