55 yılını bu mesleğe adadı… BİR TEK O KALDI!
55 yılını bu mesleğe adadı…
BİR TEK O KALDI!
Karadeniz Ereğli’de yaşayan Sandal Ustası Nevzat Akın, Ereğli’de tek sandal ustası olduğunu ve bütün balıkçı teknelerine elinin mutlaka değdiğini belirterek, ‘55 yıldır bu mesleği alnımın akıyla icra ettim, fakat teknoloji ilerledikçe tahta sandalların yerini fiber sandallar aldı, o yüzden artık bize gerek duyulmuyor’ dedi.
Karadeniz Ereğli’de 55 yıldır sandal ustalığı yapan Nevzat Akın’la kaybolmak üzere olan mesleğini konuştuk. Ereğli’de tek sandal ustası olduğunu ve bütün balıkçı teknelerine elinin mutlaka değdiğini söyleyen Nevzat Akın, ‘55 yıldır bu mesleği alnımın akıyla icra ettim, fakat teknoloji ilerledikçe tahta sandalların yerini fiber sandallar aldı, o yüzden artık bize gerek duyulmuyor’ dedi.
GÜZEL ANILAR BİRİKTİRDİM
Ereğli’de ikamet eden Nevzat Akın, Türkiye’nin birçok yerinde sandal ustalığı yaptığını çok anılar biriktirdiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti ‘ İzmir, Marmaris, Eğirdir, İstanbul gibi daha sayamadığım birçok yerde ustalığımı icra ettim. Bir keresinde İstanbul’da sandal yaparken, Cüneyt Arkın, Nejla Nazır film çekiyorlardı, o filmde sandal ustası olarak rol aldım. Mesleğimin güzel bir anısıdır bu’ dedi
BU MESLEKTE ÇOK KAZA YAŞADIM
En güzel sandalın meşe, karaağaç ve dut ağacından yapıldığını ve bir sandalın yapımının bir buçuk ay gibi bir zamanda tamamlandığını söyleyen Akın, mesleğini büyük bir aşkla yapsa da zorluklarının da olduğunu dile getirdi. Akın’ ‘Bu meslekte çok kaza yaşadım, Marmaris’te tekne yaparken iskeleden düştüm kalçam kırıldı, yaşadığım en büyük kaza oydu, bacağım, kolum kırıldı, hala yaralarım durur. Fakat yılmadık 55 yılımızı bu mesleğe adadık’ dedi.
EREĞLİ’DE TEK SANDAL USTASI BEN KALDIM
Sandalları tamamen el işçiliğiyle ürettiğine dikkat çeken 72 yaşında 3 çocuk babası olan Akın, ‘Bir sandalı bir buçuk ay gibi bir zamanda bitiriyorum, el işçiliği tamamen bana ait meşe ağacından çıkan keresteyle yapıyorum. Bu sandallar hem doğaya zarar vermiyor, hem de uzun ömürlü oluyor. Fakat artık tahta sandalların yerini fiber tekneler aldı. Bu tekneler doğaya zarar verse de talep o yönde, hal böyle olunca bizim meslekte ölmeye yüz tutmuş oldu. Ereğli ‘de sandal ustası olarak bir tek ben kaldım’ dedi.
Haber : Elif Yapıcı
ETİKETLER : Yazdır