AKÇAKOCA

AKÇAKOCA'LI BALIKÇILAR DENİZ SALYONGOZU AVINDA

Akçakoca sahilinde 25 yılı aşkın süredir yapılan salyangoz avcılığında yılda 300 bin ton salyangoz avlanıyor. Akçakoca'da yaz aylarında Akçakocalı balıkçıların geçim kaynağının salyangoz avcılığıdır, Balıkçılar Yaz ayları balık sezonu olmadığından dolayı balıkçılara ekonomik katkı sağlıyor. Balıkçılar işsiz kalmıyor. Kilosu 1 lira ile 1.5 lira arasında satılıyor. Balıkçılar da evlerinin geçimini bu şekilde sağlamış oluyor.

Abone Ol

Deniz salyangozlarının uzak doğu ülkelerinden gelen istilacı bir hayvan olup, salyangozlara Karadeniz sahili boyunca rastlanabilir. Daha önceki yıllarda daha az avlanma yapılabiliyordu. Şimdi dalgıçların eğitimli ve teknelerimiz daha modern olduğu için avcılık kapasitesi arttı.Akçakoca'da yılda 300 bin ton salyangoz avlanıyor.Salyangoz avcılığın hava şartlarına bağlı olarak değişebiliyor.Nisan ile Temmuz ayları arasında salyangoz avcılığı daha çok yapılmakta. Avlanması da hava şartlarına bağlı. Hava şartları çok sıcak olduğunda çıkmıyor. Çok soğuk olduğu zaman da kumun altına iniyor.

Deniz salyangozu nedir ?

Uzak Doğu menşeli olup Karadeniz'e gemilerin sintine suları ile gelmiş, ilk kez Nowroski sahillerinde görülmüş, daha sonra bütün Karadeniz'e hatta Marmara denizine kadar yayılmıştır. Tek düşmanı denizyıldızı olduğundan ve denizyıldızı da Karadeniz'de bulunmadığından Karadeniz'de düşmanı yoktur. Besin kaynakları deniz dibine adapte olmuş canlılardır. Diğer bir ifade ile balıkların besinin teşkil eden bentik canlılar ile kara midye ve kum midyesinin baş düşmanıdır.

Suların ısınması ile Temmuz ayının ilk haftasından itibaren yumurtlamaya başlar, yumurtlama olayı 15 Temmuzdan itibaren yoğunluk kazanır ve Eylül ayının sonlarına kadar devam eder. Yumurtalarını taşlara, kütüklere veya birbirlerinin üzerlerine yapıştırır. Yumurtalar tüpler içinde bulunduğundan dış etkenlere karşı korumalıdır. Suların soğuması ile birlikte kendini kuma gömer. Bu nedenle de kışın ve erken bahar dönemlerinde avlanması mümkün değildir.

Deniz salyangozu eti Japonya, Güney Kore, Çin ve Tayland gibi uzak doğu ülkelerine ihraç edilmektedir.Yumurtlamadan önceki dönemde avlanan deniz salyangozlarında randıman 1/4,5-5 iken yumurtlamadan sonraki dönemde ise 1/6-7 ye kadar çıkmaktadır. Yani 6-7 kg canlıdan ancak1 kget alınabilmektedir


Haber : İbrahim Tuzcu

Abone Ol