EĞİTİM

"ALESTA ALEMDAR" BÜYÜLEDİ

Kdz Ereğli Özel Utku Anadolu Lisesi'nce, "Alesta Alemdar" adında Epik Dramatik Dans Gösterisi sahnelendi. Gösteride Kurtuluş Savaşı'nın tek deniz savaşını yapan ve tek deniz şehidinin veren Alemdar Gemisi'nin hikayesi anlatıldı.

Abone Ol


Kdz Ereğli Özel Utku Anadolu Lisesi'nce, "Alesta Alemdar" adında Epik Dramatik Dans Gösterisi sahnelendi. Gösteride Kurtuluş Savaşı'nın tek deniz savaşını yapan ve tek deniz şehidinin veren Alemdar Gemisi'nin hikayesi anlatıldı.

Erdemir Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen gösteriyi Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Konuk, Özel Utku Koleji Kurucusu Ali Çataklı, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri ve sivil erkan, öğretmen ve öğrenciler izledi.

Okul öğretmenlerinden Aysel Türkekul'un yazdığı gösterinin müzik seçimini Rıdvan Türkekul, Dans ve koreografi ve kostüm tasarımı Dans Öğretmeni Koray Kılıç gerçekleştirdi. Gösteride Utku Anadolu Lisesi'nden 41 öğrenci görev yaptı. 2015 yılı Eylül ayında çalışmalarına başlanan gösterinin yazım, müzik seçimi, stüdyo çalışmaları, dans eğitimi, dekor ve kostüm planlama hazırlıkları bir eğitim yılı sürdü.

Gösteri öncesinde düzenlenen kokteyl kapsamında Alesta Alemdar Resim Sergisi ve klasik müzik dinletisi gerçekleştirildi.

ÖZÇEP DENİZCİ ÜNİFORMASIYLA KONUŞTU

Özel Utku Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Mehmet Caner Özçep, gösteri öncesinde, denizci üniforması içinde yaptığı konuşmada eğitim kurumlarının, hatta tüm kurumların yaşadıkları kentin tarihsel, kültürel değerlerine sahip çıkmasının temel görevlerindend olduğunu belirtti.

Kendilerinin de Utku Eğitim kurumları olarak bu sorumluluğun bilincinde olduklarını belirten Özçep şunları kaydetti:

"Bu yüzden Ereğlimizin en önemli değerlerinden biri, Kurtuluş Savaşı'nda kritik bir öneme sahip Gazi Alemdar gemisinin hikayesini bambaşka bir bakış açısıyla sizinle buluşturmak istedik. Bugün burada, Kurtuluş Savaşı'nın tek deniz şehidinin verildiği, yedi kahraman denizciyle başlayan mücadelenin Karadeniz Ereğli'mizin tarihsel simgesi Alemdar Gemisi sürecini ilk kez farklı bir bakış açısıyla sizlere izlettirmek için emek ve uğraş verdik.

Türk Milleti tarihinin hiçbir evresinde hürriyetinden ödün vermemiştir. İstilacılara karşı kanını ve canını ortaya koyan kahraman deniz şehitlerimiz ve sizlerin huzuruna sizlerden biri gibi çıkmak istedim. O duygu ve onuru yaşayabilmek, biraz olsun sizleri anlayabilmek, destek olabilmek adına karşınıza denizci üniformasıyla çıkmaya karar verdim. Bu onuru yaşayabilmeme vesile olan karadeniz bölge komutanıma ve siz değerli subaylarıma sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Biliyoruz ki sizler olduğunuz sürece biz rahat uyuyabilecek ve geleceğe güvenle bakabileceğiz.

Gazi Alemdar Gemisi'nin hikayesi bizi çok etkiledi. Eminiz ki,bu hikaye bundan sonra birçok sanat dalına esin kaynağı olacak.Filmleri çekilecek, operaları, şarkıları, marşları bestelenecek. Vatan için canlarını ortaya koyan Alemdar'ın kahraman mürettebatı, cesaretini, kıvrak zekasını, gözükaralığını, inancını işleyen, uğradığı limanların fiziksel motiflerini de taşıyan destansı gösterimizi izleyecek, biz de gemiyle birlikte bir yolculuğa çıkacağız. Bu gösteriyi Fransızlarla çıkan çatışmada şehit olan, Ereğli'mizin topraklarına defnedilen, Kurtuluş Savaşı'nın tek deniz şehidi serdümen Recep Kahya anısına armağan ediyoruz."

"ULUSLARARASI PLATFORMLARA TAŞINACAK"

Özçep, Kurtuluş Savaşı'nda 22 donanma gemisinin hiç kayıp vermeden savaşan ordulara 300 bin tondan fazla silah ve savaş malzemesi taşıyarak zaferde büyük pay sahibi olduğunu söyledi.

Özçep şöyle devam etti:

"Bu etkinliği Ereğli'mizi tanıtma sorumluluğu içinde yurtdışındaki farklı platformlara da taşıyacağız. Şu andaki planlamalarımıza göre, ağustos ayında Romanya'da bir festivalde sergilenecek. Kasım ayında ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bir sempozyumda disiplinler arası çalışma örneği olarak sunulacak.Sanat zor üretilen, çabuk tüketilen bir öğedir. Bu kadar uzun bir süreç içinde hazırlanan ve şimdi size sunacağımız bu gösteri bir buçuk saat sürecek. Ama emin olun ki hepiniz buradan çıkarken değişmiş ve salona girerken olduğundan farklı olarak gidecek. Öğrencilerimiz içinizde rastlantısal olarak seçilmiş bazı kişilere anketler doldurttu. Gösteri sonunda anketler devam edecek, bu şekilde gösterimizin eğitsel kazanımı da ölçülmüş olacak."

ÖĞRENCİLERDEN ETKİLEYİCİ PERFORMANS

Danslar, halk oyunları ve teatral gösteriler eşliğinde Milli Mücadele'ye mühimmat taşıyan Alemdar Gemisi'nin öyküsünü sergileyen öğrencilerin performansı her bölüm sonunda yoğun alkış aldı.

Gösterinin sonunda Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, metin yazarı Aysel Türkekul, müzik seçimini yapan Rıdvan Türkekul, ve Dans ve koreografi ve kostüm tasarımını gerçekleştiren Dans Öğretmeni Koray Kılıç'a plaket verdi.

Kaymakam Madenoğlu, ödül töreninde yaptığı konuşmada gösteride konuşacak bir şey kalmadığını, duygularının sel olup gittiğini belirterek şunları söyledi:

" Başta kurucumuz, öğretmenlerimiz ve her biriyle ayrı ayrı gurur duyduğumuz öğrencilerimizi kutlamak istiyorum. Oyun yazarımız ve diğer ilgili arkadaşları da kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Bizim hem Ereğli olarak, hem de Türkiye olarak onur ve gurur duyduğumuz Alemdar Gemimize verdiğimiz değerin çok az olduğunu şu an gösterilen bu güzel gösteriden sonra bir kez daha anladım. Daha fazla değer vermemiz, onun Türk tarihinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu bir kez daha anlamamız, bunu yeni kuşaklara anlatmamız lazım."

Gösterinin ardından salondaki protokol oyun ekibi ile hatıra fotoğrafı çektirdi.



Haber : Hüseyin Aksakal

Abone Ol