GÜNDEM

'Alternatif' öneri!

'Alternatif' öneri!

Abone Ol

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Devlet Hastanesinin eski arazisine kampus kurulmasının mümkün olmaması durumunda Osmantepe diye bilinen alanı ikinci alternatif olarak belirlediklerini söyledi. Uysal, "Devlet hastanesi eski yerlerinden vazgeçelim mi? Tekrar söylüyorum, hayır, bu yerler BEÜ'ye kesin tahsisli olarak kalmaya devam edecek. Bu yere bina yapamazsakeski devlet hastanesi BEÜ'ye tahsisli kalacak Ereğli belediyesinde kalacak" dedi.

Uysal, Muhtarlar Derneği lokalinde, Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç, bazı mahalle ve köy muhtarlarının katılımıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, kampus meselesinin bugüne geliş öyküsünü anlattı.

Yeni hastaneyi TOKİ'nin kurduğunu, bedel olarak da eski hastane alanına ev yapacağını hatırlatan Uysal şöyle konuştu:
". Bizler o günlerde dönemin vekili Ercan Candan ile beraber, eylül ekim aylarında TOKİ başkanı sayın Ergün beyle görüştük. Randevu aldı vekilimiz. Birlikte oraya gittik. Oradaki görüşme aradan dört yıl geçmesine rağmen dün gibi aklımda. Beraber birer tarafına oturduk. Sayın başkan dedi, gelme sebebiniz nedir? Ben de şunları söyledim: Bu devlet hastanesinin yerine TOKİ bina yapacak söylemleri var. Biz Ereğli'ye bunu açıklayamayız, bu konuda sizlerden yardım istiyoruz, dedim.

Bize çok nazik davrandı. Hemen yanındaki telefon tuşuna bastı. Diğer birimlerden bilgi aldı. O bilgiyi de anında bizlerle paylaştı. Sorduğu soru, devlet hastanesi yerleri TOKİ'ye devrolmuş muydu oldu. Böyle bir devir olmadığı bilgisini aktardı. Şu an hala sağlık bakanlığına tahsisli, milli emlak elinde dedi. Ancak madem bunun için geldiniz, böyle bir teklif yapılırsa bu konuda sizlere yardımcı olacağım dedi.  Bizler kendilerine teşekkür ettik.  Bu alanı TOKİ almadı.

Devlet hastanesindeki eski yerleşim yerleri Sağlık Bakanlığı'na Milli Emlak tarafından tahsis edilmişti.  Bu görüşmeden sonra herhangi bir görüşme yapmadım TOKİ'de. Çünkü verdiği cevap tatminkardı. O yerleşim yerlerinin TOKİ ile alakası yoktu. Ondan sonra bizler neler yaptık. Üniversite kampus olayı orada yolculuk başladı. Yolculuğun hangi tarihlerde resmi yazılarla başladığını anlatacağım.

1 Ekim 2014 günü mal müdürlüğüne yazı ile başladık. Eğitim kampüsü, yurt ve sosyal tesis alanları olarak buraları biz Bülent Ecevit Üniversitesi'ne verilmesi veya belediyemize verilmesi için yazışmalar başladı.  Bu yazışmalar ne zaman bitti? 18 Haziran 2015'te başbakanlıktan bir yazı geliyor. Bu bölgedeki devlet hastanesi eski yerleşim yerlerindeki 38 bin 250 metrekarelik yer ve altı taşınmazın ilgili sağlık bakanlığının iki ay içinde cevap verilmemesi  nedeniyle tahsisin kaldırılması ve Bülent Ecevit Üniversitesi'ne kesin tahsis yapılmasını öngörüyor.

Buradan sonra bu alan 3. Kişilere verilemez, ticari amaçla kullanılmaz diye bir yazı. Arkasından bizlerd belediye olarak mecliste neler yaptık. Belediye meclisinde, başbakanlığımızdan kesin tahsis gelmeden 5 şubat 2015'te, dört ay önce bu alanda imar plan tadilatlarını yapıyoruz ve meclisimiz bunu oybirliğiyle geçiriyor. Belediye meclisimiz oybirliğiyle karar veriyor. Onun arkasından BEÜ'nün bizden projeye desteklemek amacıyla belediye başkanlığına bu işlemlerin yürütülmesi için, bu protokolün hayata geçmesi için meclisten belediye başkanına 8 aralık 2016 günü protokole tam yetki aldık. Belediye meclis üyesi arkadaşlarımız görevini yapmıştır. Buradan belediye meclis üyesi arkadaşlarımıza huzurlarınızda teşekkürü borç biliyorum."

"BELEDİYE GÖREVİNİ YAPTI" 

Daha sonra Devlet hastanesinin eski yerleşim yerlerini koruma görevi için kaymakamlığa,  hastaneye, BEÜ'ye yazı yazıldığını aktaran Uysal şöyle devam etti:

"Hayır diyorlar, güvenlik personelimiz yetersiz olduğu için biz bu alanları koruyamayız diyorlar. Biz 8 Ekim 2015 tarihinde zabıtalarımızı oraya dikiyoruz.  Biz orayı koruyoruz, zabıta müdürlüğümüz de görevini fazlasıyla yapıyor. Oradan sonra da bizim belediyemiz plan proje ve imar müdürlüğünden Karabük kültür varlıkları koruma bölge kurulu'na hem yazışmalar yapıyorlar, hem de arkadaşlarımız bizzat orada toplantılara katılıyorlar. Hatta 21 Aralık 2016'da Milli Savunma Bakanlığı İzmit inşaat emlak başkanlığına yazışmalar yapıyorlar. Nato boru hatlarının deplase olması için. Onun arkasından Ankara kültür ve tabiat varlıkları koruma kuruluna da yazı yazıyoruz.  Belediyemizin gerek imar müdürlüğü, gerek plan proje müdürlüğü, gerekse başkan yardımcılarımız üstüne düşen görevi fazlasıyla yaptı.

BEÜ'ye devredilen bu yerler, özel bir firmaya 9 Kasım 2016 tarihinde yer teslimi yapılarak bu binaların yıkılması sağlanıyor. Belediye yıktırmıyor, bunun özellikle bilinmesini istiyorum. Yıkım kararına ait BEÜ yazıları var burada. Burada da bizlerin ne kadar Samimi davrandığını gösteren bir yazı. YÖK 'ten geliyor.  Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal tarafından başkanlığa gönderilen yazılarımız, cevabi yazılarımız var.

Daha sonra ülkemizin güvenlik bölgeleriyle alakalı sürekli belediyelere askeri alanların olduğu yerlerle ilgili yazılar gelir. 2011'de gelmiş, 2017'de gelmiş. Askeri güvenlik bölgesi ilan edilirse—ki arkadaşlarımız daha bu konuda çalışıyor—sizler buraya herhangi bir yapı yaparken silsile yoluyla Karadeniz Bölge komutanlığı, Deniz Kuvvetleri, Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanı ve Başkanımızın vereceği kararlar sorulacak. Bu bölge güvenlik bölgesi ilan edilecek.

Biz belediye olarak fazlasını yaptık, takiplerimizi yaptık, o gün mecliste de söylediğimiz gibi bu konuda bir cümle söyledik. Bunları yaptık, şunları yaptık demedik. Herkes konuşurken biz alçakgönüllü bir şekilde bu konuda çorbada tuzumuz olduğu için mutluyuz dedik.  Herkes çalıştı. Burada o günlerde bana destek olan arkadaşlarımızın başında rahmetli Yaşar Tetiker var. O da bizlere elinden geldiği kadar destek oldu. O günlerde Yusuf Ziya Odabaş da destek verdi. Bunlar kayıtlara girmedi, bunları birebir yaşayan benim. Bugün burada sizlerin huzurunda göreve geldiğimiz zaman benim çalışma tahtamda en başta üniversite yazısı vardı. O günlerde başkan yardımcılarım ve müdürlerim bu konuya hassasiyetle büyük bir gayretle, azimle konuyu kovaladılar. Onlara sabırlarından, desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. "

 OSMANTEPE'Yİ ALTERNATİF GÖSTERDİ...

İlçemizin öğrenci sayısının, yüksek öğretim gören öğrenci sayısının artmasını istediklerini ama bunun hemen olacak bir şey olmadığını vurgulayan Uysal şöyle devam etti:
"Bu yerler olmazsa bu yolculukta önümüze engeller çıkarsa, yazışmalar uzun sürerse, bizlere bir gün burası olmazsa alternatifiniz var mı denirse, bugün özellikle bunu paylaşmak için geldim. Geleceğimizi planlarken, uzun vadeli planlar yapmamız lazım. Beş yıllık planlar böyle bir konu için kısa. On yıl, yirmi yıl, hatta elli yılı düşünmeliyiz. Burayı elli yıl sonra kullanan arkadaşlarımızın bize dua etmeli. Alternatif yerimiz, kışla, potbaşı, elmatepe, kavaklık, kepez bölgesini ilgilendiren bir arazi. Karadeniz Ereğli'mizin hem ilçe merkezinin trafiğini sıkıştırmayacak, hem de ileride hem fakülteler kampüsü, hem yüksekokulların olabileceği, hem de yıllar sonra Ereğli'de bir üniversite kurmanın temellerinin atılacağı bir yer. Bu yer Alaplı'ya on bin altıyüz metre.  Terminale üç bin ikiyüz metre, Ereğli Merkeze de üç bin ikiyüz metre.  Bu yer çevre yolu yani terminale gelecek yolun hemen yanı ve ikiyüzkırk dönümlük bir arazi. Yıllarca, yüz yıl köklü bir üniversitenin kuruluşuna gidebilecek bir nokta. Hem karayolu üzerinde, hem ulaşımı kolay, hem buraya kuracağımız kampus alanımızın, çocuklarımızın orada spor yapabileceği, kongre salonları kurabileceğimiz bir alan. Bu yeri alternatif olarak paylaşmak istiyorum. Bugünden bu planları kurgulamak geleceğimizin daha iyi ve güzel olması için gerekli. Orası olmadığında ikinci alternatif olarak burayı sunmamız lazım."

"REKREASYON ALANI OLABİLİR"

Belediye olarak bu yerden vazgeçmediklerini ifade eden Uysal, "Tekrar söylüyorum, hayır, bu yerler BEÜ'ye kesin tahsisli olarak kalmaya devam edecek. Bu yere bina yapamazsakeski devlet hastanesi BEÜ'ye tahsisli kalacak Ereğli belediyesinde kalacak. Bu yerde ne yapabiliriz? Bu yerlerden bina yapmak için uzun süreçler olacak, belki izinler alınmayacak. O zaman Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın desteklediği bir rekreasyon alanı olarak kalmasını talep edeceğim.  Bir tarafta Göztepe, buradaki yazışmalarımız da üç buçuk yıldır devam ediyor. Ortada 2 bin  200 metrelik sahil koridorumuz, limanda da tekneler bulunan bir Ereğli. Alternatiflerimiz çok olmalı.

Hep şuna üzülürüm. Şartların gerektirdiği şekilde planlar üzerine gidersek bizi istediği gibi bir yere götürebilirler. Biz alternatifler sunarak bazı şartların değişmesini sağlayabiliriz. Ben üniversite kampus alanındaki dosyalarımızı gerekli yerlere 24 haziran seçimlerinden önce verdim, olmazsa alternatif burası dedim. Yüz yıl yetecek bir kampus alanı olabilecek, aynı zamanda beş yıl, on yıl, yirmi yıl sonra iddialı, dünyayla yarışabilen bir üniversitenin temelleri atılmış olur."

SORULARI YANITLADI...

Bir muhtarın yer elli altmış dönümlük bir arazisi olduğunu buranın değerlendirebileceğini söylemesi üzerine 2019 yılından sonra tüm bu alanların çeşitli amaçlar doğrultusunda değerlendirilebileceğini söyledi.

Başka bir muhtarın daha önceden kampus alanı olarak belirlenen araziyi araştırdığını, dönemin Milletvekili Faruk Çaturoğlu'nun buraya kampus yapılacağını söylediğini, hastanenin yerini bağışlayan iki kişinin bu araziyi verirken hastane yapılması şartıyla verdiğini ifade etti. Şartların sağlık kuruluşu olmazsa MEB'e devredilmesi için bir öneri verdiklerini söylemesi üzerine ise Uysal şöyle konuştu:

"Bu bölge askeriyenin değil, askeri güvenlik bölgesi ilan edildi. Devredilmesi başka. Bu yer BEÜ'ye kesin tahsisli. Yalnız bu konu başka zaman tartışılır. Güvenlik olayları yıl yıl, gün gün değişiyor. Bu soruyu tartışabiliriz, konuşabiliriz ama çok uzun,ö rneklerle anlatılması gereken bir olay. Şu mantığı yapmayalım. Burası kalktı, aynı şeyi buraya koyalım demek doğru değil. 1950'lerdeki güvenlik önlemlerimizle bugünkü güvenliğimiz aynı mı, değil. Araç alırken emniyet kemeri olmayan, abs freni olmayan araba almıyoruz. Dünya gelişiyor, dünyanın güvenlik şartlarına bizlerin de ayak uydurması lazım. Güvenliği azalttığınız anda sizin maliyetiniz çok artar, hızınız azalır. Güvenli bir alan olduğunu düşünürseniz bambaşka bir dünya var."

Uysal, askeriyenin de Ereğli'ye inanılmaz bir katma değer sağladığını söyledi.

"KURUMSAL SORUMLULUK KİME AİT SORUSU..."

Konu üzerinde kimlerin sorumlu olduğu ve YÖK'ün kampus alanı talebinin bulunup bulunmadığı sorusunu ise Belediye Başkanı şöyle cevapladı:

"Biz konuyu sahiplendik.Konu üniversitenin YÖK'ün, planlamanın konusu.  Askeri ve politik bir karar. Bu konunun siyasi makamlarca askeri kanadı da olmak ve rektörlük kanadı da olmak kaydıyla takip ediliyor. Bizler de belediye başkanı olarak siyasi kanadıyız ve gönüllü olarak yapıyoruz. Üniversite istemiyor noktasına getirildiğinde, üniversiteyi isteyecek, yükseköğretimi isteyecek, yüksek öğretimin ilçe veya insanlara neler kazandıracağını bilecek en iyi insan benim. Benim tarafım belli. Yaşadığım alana üniversite kampus alanı, nihai hedefi üniversite kazanmak olan bir yolculuk istiyorum. Dünyayla yarışan bir üniversite. Herhangi bir üniversite değil."

Uysal, kampus alanından birilerinin ekonomik anlamda hayal kırıklığına uğramış olabileceği konusundaki bir uyarıya ise, "Adımları atarken sağlam  atacağız, gelecek, güçlü, büyük, yaşanabilir bir Ereğli'nin temellerini atacağız. Sizlerin de bildiği gibi Ereğli'ye sağlanacak ekonomik girdi en son düşünülecek şey olmalı" cevabını verdi.

Uysal başka bir soru üzerine de Milli Eğitim Bakan Yardımcısı, önceki dönem BEÜ Rektörü Mahmut Özer ile milletvekilleriyle ziyaret edebileceklerini söyledi.



 

 


Haber : Ö Cerrah-H Aksakal-S Kabatepe

Abone Ol