YAŞAM

ASKER OLMANIN MUTLULUĞUNU YAŞADILAR

Ereğli'de, "Temsili askerlik" uygulaması kapsamında 15 engelli bir günlüğüne de olsa askerlik yapmanın mutluluğunu yaşadı.

Abone Ol

Karadeniz Bölge Komutanlığı Spor Salonuna aileleriyle birlikte gelen zihinsel, bedensel ve işitme engellilere, komutanlarının gözetiminde askeri eğitim verildi. Temsili askerlik yemin töreninde konuşan Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, temsili askerlik uygulamasının yüce Türk Milleti'nin vatan sevgisinin bir göstergesi olarak dünyadaki ilk ve tek uygulama olması dolayısıyla daha da önem kazandığını söyledi.


Temsili askerlik uygulaması kapsamında 15 engelli gencin ve ailelerinin bir gün dahi olsa askeri ortamı yaşama ve bu hazzı tatmalarına imkan sağlamaya çalıştıklarını belirten Enç, şöyle konuştu: "Bugün kutsal vatani görevini yapmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerine katılan kardeşlerimizin yemin töreni için toplanmış bulunmaktayız. Askerlik hizmetinin çok daha fazla anlam kazandığı bu özel günde gençlerimizi yalnız bırakmayarak teşriflerinizle bizleri onurlandırdınız. Şahsım ve personelim adına sizlere hoşgeldiniz diyor şükranlarımı sunuyorum. Temsili askerlik uygulaması kapsamında bugün engelli vatandaşlarımız ve ailelerinin bir gün dahi olsa askeri ortamı yaşama ve bu hazzı tatmalarına imkan sağlamaya çalışılmış, aramıza katılan silah arkadaşlarımızın gönüllerinden geçen duygu ve düşüncelerini paylaşmak bize manevi bir güç vermiştir. Değerli aileler çalışma ve gayretleriniz her türlü takdirin üzerindedir. Ne mutlu sizlere yürekleri vatan sevgisiyle dopdolu olan bu gençleri bu yaşlara getirerek Türk Silahlı Kuvvetlerinin saflarına katılmasını sağladınız. Biz, sizlerle ve arkadaşlarımızla böyle bir anlamlı bir gün geçirmekten büyük onur ve gurur duyduk. Onları bugünlere getiren siz anne ve babaları en samimi duygularımla kutluyorum."


Engelli Mehmetçiklere de seslenen Enç, şunları söyledi: "Türk Silahlı Kuvvetleri yıllardan beri köklü gelenekleri, disiplinli eğitim seviyesiyle milletin bağrından çıkmış yüce milletine, sadakatle hizmet eden aldığı her görevi üstün bir başarıyla yerine getiren en yüce kurum ve Türk milletinin geleceğe uzanan bir kapısıdır. Bugün hatırası hayatınız boyunca anılarınızdan ve yüreğinizden çıkmayacak mutlu bir gündür. Biraz sonra sizler mukaddes Türk bayrağımız üzerindeki silahları tutarak ve omuz omuza vererek yemin edecek ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin silah arkadaşlar saflarına katılacaksınız. Sizlerin sevginizde, düşüncenizde ve başarınızda engel yoktur. Biz bunu bugün yaşadık ve gördük. Sizleri seviyor ve sizlerle gurur duyuyoruz. Bundan sonra gönlümüzün ve komutanlığımızın kapıları sizler için sonsuza kadar açık kalacaktır. Andınız yüce milletimize kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerine, değerli ailelerinize ve sizlere hayırlı ve uğurlu olsun"



ÖZÜRLÜ OLDUĞUNU BİLEREK EVLENDİM


Duyma ve engelli eşi Mehmet Yaman'ın (39) askerlik törenine katılan Laçhın Yaman (38) da, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eşim doğuştan duyma, konuşma engelli ayrıca anlama zorluğu var. Eşimle durumunu bile bile evlendim. Her insanı Allah yaratmış, kimi konuşma, duyma engelli, kimisi yürüme engelli, bu Allah'ın vergisi biz bunu bozamayız ve yeni baştan yazamayız, biz buna şükür diyeceğiz. Allah'ın verdiği her şeye çok şükür." Eşiyle 10 seneden beri evli olduğunu anlatan Yaman, sözlerine şöyle devam etti: "Böyle bir engelli ile evlendiğim için kötü düşüncem yok, niye evlendim diye bir derdim yok, olsun Allah yaratmış, ona bakmak bizim gibi sağlıklı insanların görevidir. Çünkü hepimizde bir engelli adayıyız. Her erkeğin içinde asker olma isteği ve heyecanı vardır, eşimin de içinde bu isteği ve arzusu vardır eşime bunu ben yaşattım. Yaşattığım içinde çok mutluyum, herhalde onu da çok mutlu ettim. Eğer konuşsaydı duygularını daha net açıklardı. Ama bugün üzerindeki asker elbisesiyle görüntüsü mutluluğunu göstergesidir. Bir çocuğum var. Oğlum ve ben eşimle el hareketleriyle anlaşıyoruz. İnsan istedikçe her şeyi öğrenir, anlar ve anlatır. Eşim çalışmıyor, okuma yazması yok, ben onun hem dili, hem kulağıyım. Onun yapmak istediği her şeyi ben yapıyorum, bir bakıma erkekte kadın olarak da iki işi ben yapıyorum. Ben üç üniversite bitirdim. Muhasebeci, anestezi uzmanı ve güzellik uzmanıyım. Aslen Gürcistan Azeri'siyim, bu kadar tahsilli olmama karşın eşim olsun hiçbir engelliyi dışlamadım. Ben eşimle buraya geldiğim de tanıştım. Eşimin arkadaşı var. Onun sayesinde oldu. Bana eşimin engelli olduğunu ve evlenmek istediğini söyledi. Bende olsun dedim. Ne fark eder sağlam birisiyle evlensem ileride oda engelli olabilir, hatta yatalakta olabilir, ona da bakmaya mecbur kalabilirim. Onun içinde evlenme masasında ona bir söz verdim. Onun ömür boyu ihtiyaçlarını karşılayacağım, karşılıyorum da gerekeni de zorda olsa yapıyorum zorda olsa insan istedikten sonra zorlukları aşabilir."
Engelli askerlerden Engin Korkmaz(23) da çok mutlu olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Engellilere temsili askerlik uygulaması yaptıranlara çok teşekkür ediyorum. Bize böylesine güzel bir anı yaşattıkları için tüm komutanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum"


Engelli askerlerden Cihat Aydın'ın (20) annesi Sevgi Aydın, " Bu mutluluğu yaşattıkları için tüm komutanlarımızdan Allah razı olsun, bugün çok mutlu oldum" dedi.


Engelliler, 1 günlük temsili askerlik görevi kapsamında yemin etti. Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Albay Yalçın Enç, engelli askerlerle sohbet ettiği törenin ardından hatıra fotoğrafları çektirdi. Törene Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Albay Yalçın Enç, Kdz. Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Gümüş, engelliler ve aileleri katıldı.




Haber : İHA

Abone Ol