ATA Sporunu yaşatmaya çalışıyor...
ATA Sporunu yaşatmaya çalışıyor...
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaşayan ve eski Yağlı Güreşçilerden 70 yaşındaki Bayram Yılmaz, torunlarıyla birlikte Ata sporunu ilçede yaşatmaya çalışıyor. Kendi bağ bahçesinde antrenman yapan torunlarını Kırkpınar başta olmak üzere güreş müsabakalarına kendi imkânları ile götürmeye çalışıyor.
Ereğli ilçeline bağlı Göktepe mMahallesinde yaşayan 70 yaşındaki Bayram Yılmaz, kendisi gibi torunlarını da yağlı güreş sporcusu olarak yetiştirdi. Genç yaşta torunlarını yağlı güreşle tanıştıran Bayram Yılmaz, mahallenin diğer gençlerinin de bu spora eğilim vermesini sağlamış.
Yağlı güreş sporcusu olan torunlarını ve mahalleli gençleri kendisine ait bahçesinde hazırladığı alanda antrenman yaptıran Bayram Yılmaz, sporcuları müsabakalara kendi imkanları ile götürüp getirmeye çalışıyor. Kimi zaman bankadan kredi çeken Bayram Yılmaz, kimi zaman da kendisine sponsor olan firma sahiplerinin desteği ile müsabakalara gidiyor.
Torunlarının birçok müsabakada derece aldığını ifade eden Bayram Yılmaz, ATA sporunu yaşatmak için elinden geleni yaptığını belirterelkk konuşmasında ayrıca şu görüşlere yer verdİ
“Bizde güreşe babadan geliyor. Bende fazla olmasa bile babada ve torunlarda devam etti. 2009 yılından beri imkânlarımızla güreşlere devam ediyoruz. Bunun bir getirisi götürüsü yok yani. Başpehlivan olursan belki bir götürüsü olabilir. Ama biz bunu Ata sporu olduğu için biraz da gezmeye diyelim artık meraklı olduğumuz için devam ettiriyoruz. Çocuklarım da daha bırakmazlar yani 5 vakit namazı nasıl kılıyorlarsa, 3 öğün yemeği nasıl yiyorlarsa bu güreşi bizde bunlar devamlı yaşları el verdiği müddetçe koşarlar giderler yani. Ben çocuklara hiçbir zaman antrenmana gidin demem, benim evde mesela 15 kişi 20 kişiyiz biz kalabalık bir aileyiz ama herkes çocukların antrenman saatini, hangi gün nereye güreşe gideceğini bilir yani. Bizde bu bir gelenek haline geldi. Güreşi çok seviyoruz. Çocuklarıma bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum ama bu sene güreşler olmayacak. Biz Ereğlililere güreşi yaşatmak istiyoruz. Sizin gibi ağabeylerden maddi değil de manevi destek istiyoruz. Bize bazı arkadaşlarımız mazot parası veriyor Allah razı olsun. Kıspet yaptırıyor. Ama giderken bize herhangi bir ücret ödenmiyor. Ben Dünya Şampiyonasına katıldım. Kız çocuğum Dünya 3.sü oldu. Bu İngiltere’de olabilirdi, Macaristan’da olabilirdi. Şansımıza bizim Türkiye’de oldu. Ama biz bir İtalya’da bir Macaristan’da olacak gibilerinden hazırlandık, pasaportumuzu çıkarttık, şansımıza Türkiye’de oldu, Burdur’da oldu. Çeşitli yerlere başvurduğumuz halde bize hiçbir imkân sağlanmadı”
Bayram Yılmaz’ın büyük torunu olan ve aynı zaman da Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nda (TTK) da çalışan Resul Yılmaz (23) güreşe 9 sene önce 14 yaşında başlamış. Dedesinin vasıtası ile tanıştığı Hüseyin Uğuz ile güreşe merak salan Yılmaz, bugüne kadar 2014 Antalya Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri Deste Küçük 2. Cisi, 2017 üniversiteler arası Türkiye 2. Cisi, 2018 üniversiteler arası Türkiye 2. Cisi ve 2019 üniversiteler arası Türkiye 2. Ciliğini kazanmış. Kendisinin TTK’ya girmesinden dolayı güreşlerden uzaklaşmadığını ifade eden Resul Yılmaz “Güreşe 2009 yılında Hüseyin Uğuz hocamın aracılığıyla başladım. Ondan sonra yağlı güreşlere başladık, minder güreşlerine Karadeniz Ereğli’de Yakup hocam Yakup Kaçmaz’la başladık, devam ettirdik. Sonra Yasin Şahin hocamız geldi, o atandı bize onunla beraber devam ettik. Çok güzel yerlere geldik. Üniversite kazandım, milli sporcu oldum. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde Beden Eğitimi Öğretmenliği okuyorum. İnşallah bu sene bitti. Ben tam 1 oldu TTK Taş Kömürüne başladım Türkiye Taş Kömürüne Kandilli ’de çalışıyorum, kömür işçisi olarak. İnşallah yani güreşe artık ne bileyim bir hobi olarak göremiyorum daha doğrusu bırakamıyor insan başlayınca. Orada çalışıyorum aynı zamanda antrenmanlarımı yapıyorum. İnşallah hayatımıza güzel bir şekilde devam edeceğiz. Kardeşlerim var, arkadaşlarım var onlara destekçi olurum inşallah. Bize yapılmayan, verilmeyen bu desteği inşallah ben ve diğer arkadaşlarım, diğer ağabeylerim, gerek bizim sponsorlarımız bize destek veren diğer ağabeylerimizle beraber en güzel şekilde arkadaşlarımıza yardımcı olacağız. Ben de aynı şekilde güreşime devam edeceğim. Zaten ben dedemle beraber güreşlere gidiyordum. Ben başladım güreşe sonradan küçük kardeşlerim başladı, onlar da devam ediyor. Şimdi yeğenlerimize geçti bu gelenek. İnşallah bizde bu saltanat gibi gidecek. Dededen oğula devam edeceğiz inşallah, elimizden geldiği kadar devam edeceğiz”
Resul Yılmaz’ın 20 yaşın daki kardeşi Sefa Yılmaz ise konuşmasında “Dedemin sayesinde başladım. Abim başlattı Alaplı’da ilk. Abimin yolundan biz de devam ettik. Onun sayesinde güreşlere gidiyoruz her sene. Bu sene nasip olmadı güreşlere gitmek virüsten dolayı. 2016’da ‘da 2.oldu2017’de çeyrek finalde yenildim yanlışlıkla. 2018’de tekrar 3.oldum. Geçen sene de üst tura çıktım abimin bir altına geldim. Orada da Türkiye 2.si oldum aynı şekilde Kırkpınar’da”
İlçede kasaplık yağan ve hayvan alış verişinde tanıştığı Bayram Yılmaz’a, tanıştığı gündne bu yana destek vermeye çalışan esnaf Sinan Durdu elinden geldiği kadar her zaman Yılmaz ailesine destek vereceğini söyledi. Durdu konuşmasında “Destek ile ilgili ne söyleyeceğim, biz bu şehirde yaşıyoruz, güreş ata sporumuz, elimizden geldiğince gücümüzün yettiğince ata sporumuza ve bu şehirde yaşanan bu güzelliğe destek vermeye devam edeceğiz maddi manevi” dedi.
Haber : S Kabatepe-Ö Cerrah