EKONOMİ

AVRUPA'NIN EN İYİ AR-GE MERKEZİ ERDEMİR GRUBU'NDAN...

Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde Kurulu Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Grubu'nun (Erdemir), geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleştirilen Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin (Ar-Ge), üretim kalitesiyle sektörde bir 'ilk' olduğu bildirildi.

Abone Ol

Erdemir Kurumsal İletişim Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, açılışı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından gerçekleştirilen Ar-Ge Merkezi'nin, Erdemir ve demir-çelik sektörünü geleceğe taşıyacak önemli bir adım attıklarını belirtti.

Pandır, önümüzdeki 3 ay içerisinde, toplam 1 milyar doları bulan tutarda yatırımı hayata geçirmeye hazırlandıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

Çelik araştırmaları merkezi olacak

"Türkiye'de üretilen yassı çeliğin yüzde 67'sini, tüketilen yassı çeliğin yüzde 35'ini üreten Erdemir Grubu, 7 milyar dolar aktif büyüklüğü ve 13 bine yakın çalışanıyla Türk sanayisinin lider kuruluşlarından biridir. Ürettiğimiz, her ton yassı çeliğin getirdiği katma değerle ülkemizde cari açığın giderilmesine katkı sağlıyor. Biz Erdemir Grubu olarak, dünya klasında şirket olma hedefiyle ilerliyoruz. Bu vizyona ulaşma yolunda inovasyon kültürü oluşturmak için çalışıyoruz."

Işık: "Çelik sektörünün dinamosu"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da Türkiye çelik sektörünün yapısal sorunlarını çözerek katma değeri yüksek ürünlere odaklanması gerektiğini, bunu da Ar-Ge ve inovasyonla yapabileceğini vurguladı.

Işık, konuşmasında şöyle dedi:

Türkiye'de mevcut durumda 184 olan Ar-Ge merkezi sayısını ilk etapta 500'e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu alandaki düzenlemeleri Ar-Ge merkezlerini geliştirecek tarzda geliştireceğiz.

Türk çelik sektörünün dinamolarından olan Erdemir'in kendi büyürken Türkiye'nin büyümesine de ciddi katkı sağlıyor. Erdemir'in Ar-Ge Merkezinde yeni ürün geliştirme ve daha kaliteli üretim çalışmalarının yanı sıra geleceğin teknolojilerine de yatırım yapması gerekiyor. Demir çelik sektörünün dünyada rekabetçi olarak yoluna devam etmesi için Ar-Ge'nin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi hayat felsefesi haline gelmesi gerekiyor. Türkiye'nin teknolojiyi sadece tüketen değil üreten bir ülke olması lazım. Kendi imkanlarıyla yüksek fırınını yapan Erdemir'in engin birikiminin önümüzdeki süreçte Türkiye'nin yeni hedeflerine katkılar sağlayacağına inanıyorum."

"Dünyaya örnek merkez"

Diğer yandan, açıklamada,Erdemir Ar-Ge Merkezi'nin, çelik kullanıcısı sektörlerin artan ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yenilikçi çözümler sunacağı da ifade edilerek, şöyle denildi:

"Hammaddeler ve demir üretim; çelik üretim ve döküm teknolojileri; sıcak ürün ve proses; soğuk ürün ve proses olmak üzere 4 ana bölümde faaliyetlerini yürüten Erdemir Ar-Ge Merkezi, çelik kullanıcısı sektörlerin artan ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yenilikçi çözümler sunacak Erdemir Ar-Ge Merkezi, yüksek katma değerli yeni ürünleri uygun maliyetlerde üretmeyi ve hammadde girdi maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor. Türkiye'de ilk olacak ve Avrupa'da az sayıda üreticinin sahip olduğu 'Simülasyon Merkezi' kapsamında Erdemir Ar-Ge Merkezi, hammadde Ar-Ge simülasyon laboratuvarı ve ürün geliştirme Ar-Ge simülasyon laboratuvarı olmak üzere iki adet kapsamlı laboratuvar kuracak. Kapasite kullanım oranını değiştirmeden yüksek ürünler üretmeye odaklanacak olan Erdemir'in bakanlık onaylı ilk Ar-Ge Merkezi, uzun vadede bir ileri çelik araştırmaları merkezi olarak hizmet verecek.

S&P Erdemir'in notunu artırdı

Öte yandan uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P), hem üretim hem kârlılıkta yükselen trendiyle dikkat çeken Erdemir'in kredi notunu B+'dan BB-'ye bir not yükseltti. S&P'nin Erdemir'in kredi notunu yükseltmesinde, çelik sektörünün düşen fiyat ve karlılıklar, kapasite fazlasının yarattığı darboğaz sebebiyle yaşanan global zorluklara rağmen Erdemir'in 2010 yılından bu yana sektör ortalamalarının çok üzerinde sürdürebilir karlılık büyük rol oynadı. Erdemir'in yüksek kapasite kullanım oranı ve Türkiye çelik pazarına olan önemli ithalat tehdidine rağmen pazar payımızı korumadaki başarısı; karlılığın yarattığı serbest nakdin yüksek temettü ödemeleriyle beraber grubun borç yükünü önemli oranda azaltması; dünya çelik sektörünün ortalamalarının çok üzerinde gerçekleşen karlılıklar ve marjlar, not artışındaki diğer etkenler olarak dikkat çekti.

Yüksek kârlılık yakaladı

Türkiye'nin ağır sanayi devi Erdemir, geçen yıl ciro ve kârlılıkta ulaştığı yüksek performansın ardından, uluslararası alanda düşen hammadde fiyatlarına rağmen 2015 ilk çeyreğini de göz dolduran bir performansla tamamlamıştı. Erdemir Grubu'nun ilk çeyrek net satış gelirleri 1 milyar 179 milyon dolar, net dönem kârı ise 137 milyon dolar olarak gerçekleşti. Erdemir'in geçen yılın ilk çeyreğinde satış gelirleri 1 milyar 324 milyon dolar, net dönem kârı ise 195 milyon dolar olmuştu. Erdemir'in yılın ilk çeyreğinde FAVÖK'ü (EBITDA) ise 249 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'de üretilen ham çeliğin yüzde 25'ini, yassı çeliğin ise yüzde 67'sini gerçekleştiren Erdemir, 2014 yılı sonu itibariyle net kârını yüzde 51 artırarak 732 milyon dolar net kâra ve 5.3 milyar dolar ciroya ulaşmıştı."




Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol