GÜNDEM

BAL ORMANINDA İNCELEME YAPILDI

Ereğli'ye bağlı Çaylıoğlu bölgesinde oluşturulacak bal ormanı için ilk teraslama çalışmaları Orman Bölge Müdürü Musa Çelebi'nin katılımıyla başlatıldı.

Abone Ol

Çaylıoğlu beldesi, Yukarı Doğancılar köyü tepesinde bulunan ormanlık alanda, 'arıcıların ve köylülerin gelirlerini artırmak, arıcılığı yaygınlaştırmak amacıyla' bal ormanı kurulması için çalışma başlatıldı.
50 hektar alan üzerine kurulacak ve 25 hektarı ağaçlandırılacak bal ormanı için ilk aşamada dikilecek 12 bin fidan için alanda ilk teraslama çalışmalarına Zonguldak Orman Bölge Müdürü Musa Çelebi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır ve bazı yönetim kurulu üyeleri, Güneşli Belediye Başkanı Rıfkı Gültekin, Ereğli Orman İşletme Müdürü İsmail Poyraz, Müdür Yardımcısı İdris Tetik ve diğer görevliler katıldı.


ARICILARLA ORTAK PROJE



Zonguldak Orman Bölge Müdürü Musa Çelebi, "Amacımız köylüyü, köyünde ekonomik sıkıntılardan uzaklaştıracak projeler geliştirmek" dedi. Projenin her aşmasında yapılması gereken neyse bunun gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Çelebi şunları söyledi: "Burada bir bal ormanı oluşturma fikri gelişti. Kimden gelişti? Bir iş yapılacaksa, bu işin birisine hizmet etmesi lazım. Nam olsun diye yapılmaz. Bir bina yapıyorsan onda birisinin oturması lazım. Bal ormanı yapıyorsan birileri faydalanmalı. Burası için de Arıcılar Birliği Başkanı kapımıza dayandı. Anlaşıldı ki talep var. Arıcıların arılarını koyacağı, suyu olan, ana yollardan uzak, açıkçası bal ormanı olabilecek bir alana ihtiyaç duyulduğu anlaşıldı. Biz de bölge müdür yardımcımız, iki şube müdürümüz ne yapabiliriz diye harekete geçtik. Öncelikle karanlığa taş atmak yok. Her şey usulüne, bilimine, tekniğine uygun yapılacak. Öncelikle bir toprak analizi yaptıralım dedik. Tahlil yapılıp İzmit'e gönderildi. Oradan denilen, siz buraya bal ormanı yapacaksanız tabii ki değişik türler dikeceksiniz, ama ana ağaç yapınız kestane, ıhlamur ve yalancı akasya denilen akasya olacak. Burada arıcılar birliğine tekrar sesleniyorum, kestane evet, ıhlamur evet ama yalancı akasya denen akasya bal yapımına uymuyorsa bunu değiştirelim. Burada önemli olan arıcıların da fikrini almak. Şimdi bizim elimizde otsu odunsu 20-30 adet tür var. Ama ana omurga kestane ve ıhlamur olmalı. Arıyı bir yerde ne kadar çok tutarsan kardır. Bu da bir öneri. Yaban akasyası denen bir tür var ve 45 gün çiçeği duruyor. Bunu da araştırmak lazım."


KÖYLÜYÜ RAHAT ETTİRECEK PROJELER



Yaptıkları bu çalışmanın köylüyü de köylerinde rahat ettirmeye dönük olduğunu söyleyen Çelebi, "Diğer bir husus, Orman Bakanımız diyor ki, siz yıllarca, çam diktiniz, kayın diktiniz, çok güzel işler yaptınız ama artık köye yakın yerlerde kestaneymiş, cevizmiş, kızılcıkmış bunları dikin. Devrek örneğinde olduğu gibi, kızılcığın hem meyvesi var hem baston yapılıyor. Safranbolu, Karabük gibi yerler de badem olabilir. Bu tip ağaçlar dikildiğinde orman yine devletin ormanı, ama ağacın sahibi köylü olacak. Böylece yapacağımız her işte köylümüze, bölgemize daha fazla nasıl gelir sağlamış oluruza bir cevap vermiş oluruz. Hep diyoruz, köylü şehire göç etmesin ama köyde aç kalıyorsa ne yapsın. Köyde de oturacak, ama otururken cebi dolu olacak. O nedenle bizim buradaki amacımız arıcılık üzerinden gelir sağlarken, diktiğimiz ağaçların meyvesinin de buna hizmet etmesini sağlamak. Bir taşla Birkaç kuş vurmak gibi bir olay. Bütün bunları yaparken de devletin diğer birimlerinden ve bilenlerden destek almalı iş birliği yapmalıyız. Dün örneğin bana Devrek'te söylendi, aşılı ıhlamurun çiçeği daha çok oluyormuş. Bu tür yenilikleri neden sahalara yansıtmayalım. Burada birde 3 -5 sene ihata yapalım ki ağaçlandırma zarar görmesin. Yine mevcut ağaçlara dokunulmamasına dikkat edelim. Çekilecek telin dışında da hayvanların ve arıların yararlanabileceği bir çeşme ve çeşme etrafında erik, dut incir gibi meyveler dikelim." şeklinde konuştu.


İKİNCİSİ ZONGULDAK'TA DÜŞÜNÜLÜYOR


Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik de yaptığı konuşmada, bal ormanı projesinin Çaylıoğlu'nda olması gereken bir proje olduğunu söyledi. Bu projenin başlamasında Orman Bölge Müdürü Çelebi'nin girişimlerinin önemli olduğunu vurgulayan Çelik, "Zonguldak genelinde 50 tonun üzerinde kestane balı üretiliyor. Bu üretim öne çıktığı için 50 liradan aşağıya satılmıyor. Biz bu üretimi 100 tona çıkarırsak, bölge köylüsünün kendi kendine yetebileceği bir adıma hizmet etmiş oluruz. Bal ormanının ilkini bu gün Ereğli'de başlattığımız çalışmayla hazırlıyoruz. Müdürümle konuştuk, ikincisini de Zonguldak merkezde başlatacağız." açıklamasını yaptı.


ÇAKIR'DAN TEŞEKKÜR


AK Parti Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır da Ereğli'de böyle bir projenin gerçekleşmesinde katkısı olanlara teşekkür ederek, "Çaylıoğlu bölgemizde Orman Bölge Müdürlüğümüzün Arıcılar Birliği ile başlatmış olduğu çalışmayı yerinde görelim istedik. Burada bal ormanı yapılmaya çalışılıyor. Bölgeler için, beldeler özellikle köyler için arıcılık önemli bir hale gelmeye başladı. Bölgemizde arıların daha nitelikli bal yapabilmesi için ağaçlardan oluşacak bir orman yapılacak. Bu hem arıcılarımız için hem Ereğlimiz için bir kazanç olacak. Ben emeği geçenlere teşekkür ediyorum." diye konuştu.



Haber : cihan

Abone Ol