YAŞAM

BEÜ'NÜN "ZONGULDAK'TAN GÖÇ ETME EĞİLİMİ ARAŞTIRMASI'

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) tarafından yapılan anket çalışmasındaki soruları yanıtlayan Zonguldaklı vatandaşların yüzde 82'si Zonguldak'ın sosyal ortam ve sosyal yaşam olanaklarının yetersiz olduğu görüşünü bildirdi.

Abone Ol

BEÜ 'Zonguldak İli Merkez İlçesinden, Göç Etme Eğilimi Araştırması'nı kitap haline getirdi. Ankete katılan bireylere Zonguldak'taki sosyal ortam ve sosyal yaşam olanakları ile ilgili sorular soruldu. Ankete katılan bireylerin yüzde 82'si Zonguldak'ın sosyal ortam/sosyal yaşam olanaklarının kendisi için yetersiz olduğu belirtirken, geriye kalan yüzde 18'i ise yeterli olduğunu belirtti.
Anket araştırma çalışmasına göre ankete katılan bireylerin yüzde 51.5'i Zonguldak'ta dilediği gibi alışveriş imkanı bulduğunu belirtirken, geriye kalan yüzde 48.5'u bu imkanı bulamadığını belirtti. Ankete katılan bireylerin yüzde 59.1'i çocuklarının gelecekteki mesleğini başka bir şehirde yapmalarını istediğini belirtirken, geriye kalan yüzde 40'ı ise çocuklarının gelecekte mesleğini Zonguldak'ta yapmalarını istediğini belirtti.
Ankete katılan bireyler arasında 'Çocuklarınızın ileride mesleğini Zonguldak'ta mı yoksa başka bir şehirde mi yapmasını istersiniz?' sorusuna 'Başka bir şehirde' cevabını verenlerin dağılımı incelendiğinde, bunun nedeni olarak belirttikleri sebeplerin başında yüzde 41.2 ile işsizlik yüzde 20.1 ile 'Şehrin sosyo-ekonomik, kültürel açıdan gelişememesi, geri kalması', yüzde 10 ile 'büyükşehirlerin çekiciliği', yüzde 7.9 ile 'çocuklar için uygun eğitim, meslek (geleceğin) olmaması' ve yüzde 5,1 ile 'ekonomik nedenler (geçim sıkıntısı, pahalılık)' olduğu görüldü.
Ankete katılan bireylerin yüzde 53.7'si çocuklarının bir ömür boyu Zonguldak'ta yaşamasını istemediklerini belirtirken, yüzde 46.3'ü ise çocuklarının bir ömür boyu Zonguldak'ta yaşamasını istediklerini belirttiler.
Ankete katılan bireyler arasında 'Çocuklarınızın bir ömür boyu Zonguldak'ta yaşamasını iste misiniz?' sorusuna 'Hayır' cevabını verenlerin dağılımı incelendiğinde, bunun nedeni olarak belirttikleri sebeplerin başında, yüzde 36 ile 'işsizlik', yüzde 21 ile 'Şehrin sosyo-ekonomik, kültürel açıdan gelişememesi, geri kalması', yüzde 11.6 ile 'Çocuklar için uygun eğitim, meslek (geleceğin) olmaması', yüzde 4.7 ile 'Büyükşehirlerin çekiciliği', yüzde 4.3 ile 'Ekonomik nedenler (geçim sıkıntısı / pahalılık)' ve yüzde 3.9 ile 'Eğitim' olduğu görüldü.

 


Haber : iha

Abone Ol