GÜNCEL

BU ETKİNLİKLER TEDAVİYE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK...

BU ETKİNLİKLER TEDAVİYE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK...

Abone Ol

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde başarılı çalışmalara imza atan Elif Lions Kulübü hafta sonu bir etkinliğe daha imza attı. Ereğli Elif Lions Kulübü Başkanı Yeşim Erimez Koşma, "Aktivitelerimizden elde edeceğimiz gelir ile Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi bünyesinde açılacak olan Kemoterapi Ünitesinin tefrişinde kullanacağız" dedi.

Karadeniz Ereğli Elif Lions Kulubü üyeleri ve Karadeniz Ereğlililerin katılımıyla Safranbolu Gezisi gerçekleştirildi.

Hafta sonu gerçekleştirilen geziye Karadeniz Ereğli Elif Lions Kulübü Başkanı Yeşim Erimez Koşma Başkanlığında düzenlenen geziye dernek üyelerinin yanı sıra Karadeniz Ereğli halkı katıldı.

Gerçekleştirilen gezide, sırasıyla Karadeniz Ereğli'de hareket edilerek, 2 saat 45 dk. Sonra Safranbolu'ya ulaşıldı.

"KEMOTERAPİ ÜNİTESİ TEFRİŞ EDİLECEK..."

Gezi sırasında bir konuşma yapan Karadeniz Ereğli Elif Lions Kulübü Başkanı Yeşim Erimez Koşma, Karadeniz Ereğli halkına teşekkür etti. Koşma konuşmasında ayrıca şu görüşlere yer verdi;:

"Karadeniz Ereğli Elif Lions Kulübü olarak 2017-2018 Hizmet Döneminde gezilerimiz, bingolarımız, sergilerimiz başta olmak üzere aktivitelerimizden elde edeceğimiz gelir ile Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi bünyesinde açılacak olan Kemoterapi Ünitesinin tefrişinde kullanacağız. O yüzden bu dönemdeki etkinliklerimiz ve aktivitelerimiz bizler için çok çok önemli. Sizlere bir kez daha gezimize gösterdiğiniz ve bundan sonra göstereceğimiz duyarlılık için tekrar teşekkür ederim" dedi

SAFRANBOLU'NUN EN GÜZEL YERLERİ...

Safranbolu'da öncelikle Kristal(Cam) Teras ziyaret edildi. Cam Teras – Kristal Teras Safran bolu olarak tageçen bu eşsiz yer Safranbolu sınırları içerisinde adrenalin dolu bir seyir şansınız var diyebiliriz. Koca bir dağın tepesinden böylesine heyecan dolu bir seyir için çok da uzak ülkelere gitmeye gerek yok. Ağaçlı ve bol virajlı yolları aşmanız ilk aşama için yeterli.Benzerlerinin Arizona ve Gürcistan'da olduğu Safranbolu İncekaya Kanyonu üzerinde kurulu cam terasın yapımı 1 ay kadar kısa bire süre içerisinde gerçekleşti.Sadece tarihi evleri ile adını duyuran ve Unesco tarafından miras listesine giren Safranbolu, artık Kristal Terası ile de yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken eşsiz bir yer.

Karadeniz Ereğli eşsiz manzara karşısında fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi çekimi sonrasında Yörükköyü ' ne hareket edildi. Yörüklü Köyü'nde Filiz Teyze'ye ait Sipahioğlu Konagı'na gidilerek, konak hakkında Filiz Teyze'nin sunumuyla Sipahioğlu Konağı gezildi.

SİPAHİOĞLU KONAĞI

Batı Karadeniz'de Karabük'e bağlı Safranbolu ilçesi haftasonu tatili için Türkiye'nin en gözde adreslerinden biri. Haftasonunda  Safranbolu gezilecek ve görülecek yerler  arasında mutlaka görmeniz, gitmeniz gereken yerler arasında yer alan Yörük Köyü'nde Sipahioğlu Konağı yer alıyor. Safranbolu'ya 11 km uzaklıktaki Yörük Köyü'nde yer alan Kasım Sipahioğlu Konağı'nda Filiz Teyze Yörük Köyü'nün en meşhur simalarından biri.Yörük Köyü'nün en güzel konaklarından biri olan Kasım Sipahioğlu Konağı'nda 300 yılı aşkın bir süredir ataları yaşamış. Şimdi de çocukları ile bu konakta kendisi yaşıyor. Yörük Köyü'nün bu esprili teyzesi konağı turizme açmış ve gelenleri eğlenceli anlatımı ile gezdiriyor. Hatta bazen kendisi de gülmekten anlatamıyor. Yörük Köyü'nün tek animatörü olan Filiz Teyze ve onun teatral yeteneğine hayran kalmamak, ondan etkilenmemek mümkün değil...

"Müzekent" Safranbolu'nun en güzel manzaralarının görüldüğü Hıdırlık Tepesi' ne gidilerek, eşsiz yerleşim izlendi.

HIDIRLIK TEPESİ

Hıdırlık Tepesi, Safranbolu'ya  şehrin girişinde sağda yüksekçe bir tepede bulunan yerdir.
Burayı önemli kılan, Safranbolu'nun cezbedici tarihi konakları ve bu konakların bulunduğu Arnavut kaldırımlı sokakları önünüzde hiç bir engel olmadan kuş bakışı görebilmenizdir.
Kuş bakışı Safranbolu'yu izleme imkanı ve fottoğraf çekiminin ardından çarşı merkezi ziyaret edildi. Köprülü Mehmet Paşa Camisi hakkında bilgi sunumu yapıldı. (Restarasyonda olan Köprüllü Mehmet Paşa Camii önünde sunum yapıldıktan sonra Cinci Han'a gidildi.

KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA CAMİSİ

Yüzyıllardır vakit ve teravih namazlarına ev sahipliği yapan camiler, ilginç yapılış öyküleri ve mimarileri ile dikkat çekiyor.Köprülü Mehmet Paşa Camiinden sonra ise Cinci Han'a gidilerek, ziyaret edildi.

CİNCİ HAN KONAĞI

Safranbolu eşrafından Cinci Hoca olarak bilinen Karabaşzade Hüseyin Efendi tarafından 1645 yılında yaptırılmıştır.

Yüzyıllar boyunca Çin'den Anadolu topraklarına uzanan Tarihi Ipekyolu üzerinde kurulmuş irili ufaklı yüzlerce kervansaraydan biri de Safranbolu Cinci Han'dır.Tamamen insan gücüne dayalı yapılan Han, Osmanlı mimarisinin en gelişmiş örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Zemin katta 26 adet Yatak Odası, Deve Ahırı, Umumi Tuvalet, Şadırvan ve Avlu, Yatak odaları ile avlu arasında revak bölümü bulunmaktadır.

Birinci katta, 37 adet yatak odası, umumi tuvaletler, Yemek Salonu, odaların önünde yine revak bulunmakta, ikinci katta ise Han ağası odası ve üzerinde de Gözetleme Kulesi bulunmaktadır.

Ayrıca zemin katın altında iki adet mahzen vardır. Güney batı cephesindeki Deve ahırının altından, çarşı merkezinin ve hamamın atık sularının geçtiği (3mt.) genişliğinde dere bulunmaktadır.Cinci Han Konağı halen hizmet vermekte ve tyristlerin ilgisini çekmektedir.

Bir Safranbolu Evini tanıma bakımından Kaymakamlar Konağı'nın gezilmesi,

KAYMAKAMLAR EVİ:

Kaymakamlar Evi üç katlı ve bahçeli bir yapı. Bahçesindeki çiçekler ve bahçe düzeni çok güzel ancak bizi evin bahçesinden çok içi ilgilendiriyor. Kaymakamlar Evi'nin zemin katı taş döşemeli çeşitli ahşap eşyaların sergilendiği holden oluşuyor. Ayrıca bir de gösteri salonu var. Ahşap merdivenlerden çıkılan orta katta, merdivenler odaların ortasındaki sofaya açılıyor. Evin odaları sofanın etrafında.

7 odalı olan evin (aslında ev demek haksızlık olur, Kaymakamlar Konağı demek daha doğru) orta katındaki odalar çalışma ve oturma odası olarak kullanılırken, en üst kattaki odalar daha çok dinlenme odaları olarak düşünülmüş ve misafirlerin ve gelinlerin odaları bu katta ayrılmış. Evin normal zamanlarda kullanılan mutfaı orta katta, kalabalık zamanlarda ise üst kattaki mutfak kullanılıyordu. Üst kattaki mutfağın yanında bir de kiler var.

Konağın her köşesi ahşabın ince işçiliğiyle bezenmiş. Kapılar, pencere pervazları ve kapakları, tavanlar, yani duvarlar dışındaki neredeyse herşey ahşap. Her odanın tavan deseni de birbirinden farklı. Misafir odalarının tavanları ise daha bir özenli yapılmış.

Kaymakamlar Evinin ilginç özellikleri; bütün ev haremlik ve selamlık uygulamasına göre dizayn edildiği için evde hanımların çok rahat hareket edebilmeleri sağlanmış. Sofadan, odaların içini doğrudan görmek mümkün değil, çünkü oda girişlerinde kapının hemen önünde ahşap bir perde konmuş. Gelen misafirlere yapılacak ikramların verildiği dönme dolap da oldukça ilginç ve zekice düşünülmüş. Normalde hizmet işini gençler yaptığından, evin genç kızları ile gelen misafirlerin gençleri doğrudan yüzgöz olmak durumunda kalmasınlar diye bir taraftan dolaba konulan yemek, dolap döndürülerek diğer taraftan alınabiliyor. Evin tavan işlemeleri de harika. Evin gelinlerinin çocuklarını bakacakları odalar ile giyinme odaları da düşünülmüş. Misafir odasındaki banyo dolabı içindeki mankenle oldukça gerçekçi. Banyo dolabı derken; içinde banyo yapılan dolap...

Halen hizmet vermekte olan Kaymakamın Evi'nde safran çayı ve eşsiz kahve keyfini tatmanız da mümkün.

Gezinin ardından Karadeniz Ereğli'ye hareket edildi. Gezi boyunca katılımcılarla yakından ilgilenen dernek Başkanı Yeşim Erimez Koşma ve üyeler, dönüş yolculuğunda gerçekleştirilen çekilişle de keyifli vakit geçirdiler.






Haber : Özge Cerrah

Abone Ol