GÜNDEM

Büyük GURUR...

Büyük GURUR...

Abone Ol

Karadeniz Ereğli’de 30 Ağustos Zafer Bayramının 98. yıldönümü, korona virüs pandemisi dolayısıyla alınan tedbirler doğrultusunda gerçekleştirilen törenlerle kutlandı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı’nda görevli Deniz İstihkam Üsteğmen Hasan Gökhan Özbağ, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Özbağ günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada; yalnız Türk Milleti için değil aynı zamanda bütün dünya için büyük öneme sahip tarihi bir olayın zaferinin 98'nci yıl dönümünü kutladıklarını söyledi. Çok zor koşullar altında planlanan ve hazırlanan büyük taarruzun amacının, sürpriz bir karşı harekatla güçlü düşman mevzilerini yarmak ve sayıca üstün düşmanı mağlup etmek olduğunu anlatan Özbağ,  konuşmasında ayrıca şu görüşlere yer verdi;

"Büyük fedakarlıklarla yapılan lojistik hazırlıkların sonunda, 98 yıl önce 26 Ağustos’ta başlanmıştır. Türk'ün gerçek kurtuluş güneşi ise 30 Ağustos sabahı düşmanın kesin yenilgisi ile doğmuştur. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir' emrini alan kuvvetlerimiz benzeri görülmemiş bir azim ve irade ile düşmanı denize dökmüştür. 30 ağustos zaferi, zafere inanan, kendisine güvenen, askerine destek olan, özgürlüğe gönül vermiş ve bütün imkansızlıklara rağmen güçlü düşmanlarını yenen bir milletin destanıdır…". 

Özbağ’ın konuşmasının ardından Atatürk Anıtı alanında bulunan , “Müdafai Hukuk Cemiyeti” üyelerinin 12’sinin büstüne karanfiller bırakıldı.

Atatürk Anıtı önündeki törenin sona ermesinden sonra Kestaneci Mezarlığındaki Şehit mezarları ve Şehit ve Gazi aileleri ziyaret edildi.

30 Ağustos Zafer Bayramı Törenine, Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ, bazı siyasi parti ilçe başkanları, daire müdürleri ile sivil toplum kuruluş başkan ve temsilcileri katıldılar.

Törene katılamayan vatandaşlar ise alan kenarından izledi.

EN BÜYÜK ZAFER...

Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurmasını sağlamak ve Anadolu'dan atmak için düşünülüp planlanan gizli bir harekât idi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 20 Temmuz 1922'deki oturumunda kendisine dördüncü kez olmak üzere Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Paşa taarruz kararını haziran ayında almış ve hazırlıkları gizli olarak yürütmüştü.

Büyük Taarruz Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyon'da başlamış, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa'nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştı.

30 Ağustos günü, ilk kez 1924'te Dumlupınar'da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır. Zaferi kutlamak için iki yıl beklemenin en önemli nedeni 1923 yılının yeni Türkiye açısından hem ulusal hem de uluslararası alanda yoğunluğun had safhada olmasıydı.

Çal Köyü'nde gerçekleşen ilk törende Mustafa Kemal, millî ruhun canlı tutulmasının önemini vurgulamış ve Meçhul Asker Abidesi'nin temelini eşi Latife Hanım ile beraber atmıştır.

Başkumandan Zaferi 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır. 1 Nisan 1926'da kabul edilen Zafer Bayramı Kanunu'nda 30 Ağustos Başkumandan Muharebesi gününün Cumhuriyet ordu ve donanmasının Zafer Bayramı olduğu, her yıl dönümünde bu bayram gününün kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanacağı belirtilir. Aynı yıl, dönemin Savunma Bakanı Recep Peker'in yayınladığı bir genelge ile bayram törenlerinde neler yapılacağı detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Ancak 1930'ların ortalarına kadar ilk tören gibi üst düzeyde gerçekleşen Büyük Zafer kutlaması veya anma töreni yapılmamıştır. Hava Kuvvetlerinin ülke savunmasında önemli bir yeri olması nedeniyle, Tayyare Cemiyeti de 30 Ağustos tarihini "Tayyare Bayramı" olarak adlandırmıştır.

Zafer Bayramı için özellikle 1960'lardan itibaren daha kapsamlı ve katılımlı bir şekilde kutlamalar yapılmaya başlanmıştır. 30 Ağustos, Türkiye'de askeri okulların mezuniyet törenlerini yaptıkları gün olmuştur; ayrıca tüm subay ve astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olmaktadır. Zafer Bayramı uzun yıllar Genel Kurmay Başkanı'nın tebrikleri kabul ettiği bir bayram olarak kutlanmış; bu durum 2011 yılından itibaren değişmiştir.

ALTERNATİF ÇELENK SUNULDU…

Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde, CHP İlce Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla ‘Alternatif Çelenk Sunma Töreni’ düzenledi.

Son yıllarda, Resmi törenlerde (A) Protokol harici çelenk konulmasının kaldırılması nedeniyle CHP’nin başlattığı Alternatif törenler, 30 Ağustos’ta da sürdürüldü.

CHP İlçe Başkanı Eylem Ertuğ Ertuğrul öncülüğündeki partililer, Devrim Bulvarı’ndan Atatürk Anıtı’na alkışlarla geldiler.

CHP’liler, resmi törene, Atatürk Alanının arka kısımlarında, Coronavirüs salgını nedeniyle sosyal mesafeyi koruyarak katıldılar.

Daha sonra, anıt önüne gelen partililer, Başkan Ertuğrul’un yanı sıra Çağdaş yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte çelenklerini Anıt’a bıraktılar.

Ertuğrul, burada yaptığı konuşmada, Resmi Bayram kutlamalarının iktidar tarafından engellenmeye çalışıldığına dikkat çekti.

Kurtuluş Savaşından kesitler anlatan Ertuğrul, Mustafa Kemal Atatürk’ün üstün zekası ile kazanılan zaferin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu sağladığını kaydetti.

Çalınan 10. Yıl Marşı’nı birlikte söyleyen partililer havaya üzerinde Türk Bayrakları bulunan balonlar bıraktılar.

Atatürkçü Düşünce Derneği Karadeniz Ereğli Şubesi, Çağdaş Yaşamı  Destekleme  Derneği Karadeniz Ereğli Şubesi başkan ve yöneticilerin de katıldığı törende hatıra fotoğrafları çektirildi.

 

 

 

 


Haber : 

Abone Ol