GÜNDEM

"ÇAĞDAŞLIK"IN BİTTİĞİ YER!..

Bir dönem Türkiye'nin en çağdaş yerleri arasında parmakla gösterilen Ereğli'de belediye tarafından açık kitaplığa dönüştürülen telefon kulübesinin içler acısı durumu, kültürel gerileme ve şehir eşkıyalarının kent yaşamına verdiği hasarın düzeyini gözler önüne serdi. Kültürel alanda geriye gidişin yirmi yıla yaklaşan bir geçmişi olduğu değerlendiriliyor.

Abone Ol

Ereğli sahil kesiminde, Ruhi Cöbekoğlu Üst Geçidinin altında bulunan iki telefon kulübesinden biri, geçtiğimiz yıllarda belediye ve projeye destek veren başka kurumların işbirliğiyle halka açık kütüphaneye dönüştürüldü. Bir süre halkın sahilde oturup kitap okuma ihtiyacını karşılayan telefon kulübesi kütüphanedeki kitaplar daha sonra alanların geriye bırakmaması yüzünden tamamen kayboldu. Ardından şehir eşkıyaları da umutla açılan bu halk tipi kitap okuma noktasını hedefine aldı. Eşkıyalar, kitap kulübesini belirlemek için yanına konulan kitap okuyan kız öğrenci maketine bıyık yaptı. Bazıları da maketin gömlek kısmına uygunsuz sayılabilecek ifadeler yazdı.

Kitap okuma noktalarında yaşanan trajedi sadece burasıyla da sınırlı kalmadı. Atatürk Kültür Merkezi'nin hemen yanındaki parkta bulunan küçük kütüphane dolabı da içler acısı vaziyette. İçinde tek bir kitap kalmayan kitap dolabının çamurlandığı da dikkat çekiyor.

BÖYLE OLMAMALIYDI...

Kitaplar ve kitap okumak için ayrılan yerlerin içler acısı durumu, bir dönem Türkiye'nin en çağdaş , kültür düzeyi en yüksek ilçeleri arasında gösterilen Ereğli'de sosyal ve kültürel alanda yaşanan gerilemenin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Diğer taraftan, Ereğli'nin en gözde yaşam alanlarının başında gelen ve başka şehirlerden gelen misafirlerin en çok görmek istediği sahil kesiminde şehir eşkıyalarının yol açtığı bu manzara kentin tanıtımı açısından da iyi bir örnek oluşturmuyor. Bu nedenle bir an önce ya bu kulübelerin ıslah edilmesi, ya da kaldırılması gerekiyor.

GÖZ GÖRE GÖRE GERİLEME...

1990'lara kadar Türkiye'de birçok şehirde bulunmayan kültürel ve sosyal ortama sahip olan, birkaç kitabevinin, üç sinema bulunan, Anadolu'ya turneye çıkan tiyatro kumpanyalarının uğramadan geçmediği noktalardan biri olan Kdz Ereğli, son yirmi yıllık süreçte eğitimli nüfusunun büyük bölümünü yitirdi.

Günümüzde artık ilçede kırtasiyelerin kitap reyonları haricinde kitabevi olarak hizmet veren bir yer yok. Anadolu turnesine çıkan tiyatrolar, konser için gelen sanatçılar mekanları doldurmakta güçlük yaşıyor.

Erdemir'in özelleştirilmesinin ardından, şirket bünyesindeki Erdemir Kültür Merkezi sinema olarak hizmet vermeyi bıraktı. İlçe tanıtımında önemli bir rolü olan Erdemir'in basketboldan çekilmesiyle en önemli sosyal alanlardan biri de ilçenin yaşamından çıktı. Daha sonra yaşanan ekonomik kriz de ilçenin üst orta sınıfı olarak kabul edilen kesimlerin pozisyon yitirmesine yol açınca, ilçedeki eğitimli nüfusun önemli bir bölümü göç etmeye mecbur kaldı.

UMUT ÜNİVERSİTEDE

İlçede kültürel ortamda yaşanan gerilemenin önüne geçilmesi için umutlar tükenmiş değil. Bülent Ecevit Bünyesinde kurulacak olan Ereğli Kampüsü ve buna bağlı olarak üniversite öğrencilerinin sayısında yaşanması beklenen artışın kültürel ortamda belli bir gelişme sağlayacağı öngörülüyor.

Öte yandan şehir eşkıyalarına yönelik olarak kolluk önlemlerinin de arttırılması da gerekiyor.




Haber : Hüseyin Aksakal

Abone Ol