GÜNDEM

ÇAKAN: "YENİ HÜKÜMETTE GÖREV BEKLİYORUM"

1Kasım'da yapılacak olan 26. Dönem Milletvekiliği Genel Seçimleri öncesi seçim gezilerini tüm hızıyla devam eden MHP Zonguldak Milletvekili ve Milletvekili adayı Zeki Çakan Değişim Radyo'nun konuğu oldu.

Abone Ol

Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarından, MHP Zonguldak Milletvekili Zeki Çakan, "1 Kasım seçimlerinde Zonguldak bizi yeniden görevlendirdiğinde, her halükarda MHP ya tek başına iktidar olacak, ya da koalisyonun bir parçası olacak. Bu görünür durumda MHP mutlaka koalisyonun odak noktası olacak. Dolayısıyla kurulacak koalisyonda da sayın genel başkanımın bana da görev tevdi edeceği kanaatindeyim" dedi.

Çakan, Değişim Radyo'da yayınlanan Dünya Hali programında Gazeteci Hüseyin Aksakal'ın sorularını yanıtladı.

Çakan, siyasete dönüşü hakkında bilgi verirken, demokratik sosyal hukuk devletinin ortadan kaldırılmasına yönelik mevcut iktidarın politikalarının yanlış olduğunu, ülkede artık birlik ve beraberliğin bozulduğu, sen ben öteki ayrımının uygulandığını gördüğünü belirterek, "Bu nedenlerden dolayı 7 Haziran seçimlerinde taşın altına elimi, 1 Kasım seçimlerinde de taşın altına gövdemi koyarak gerek ülkeme, gerek Zonguldak'a hizmet edip Zonguldak ve ülkemin içinde bulunduğu kötü durumdan kurtulması için aday olarak saygıdeğer hemşerilerimin karşısına çıktım" dedi.

"KOALİSYONU CUMHURBAŞKANI İSTEMEDİ, MHP DEĞİL"

Çakan, koalisyon sürecinde MHP'nin rolünün ne olduğuna ilişkin bir soruya ise şöyle cevap verdi:
"7 haziran seçimlerinden önce, 1 Mayıs'ta saraydan eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bir açıklama yaptı. 7 Haziran seçimlerinde koalisyon olacak bir netice çıktığında koalisyonu kurmayız, biz erken seçime gideriz dedi. Yine seçim akşamı sayın başbakan bir konuşma yaptı. O konuşmadan sonra gece yarısı sayın genel başkanım Devlet Bahçeli bir konuşma yaptı. O konuşmanın bir bölümünü alıyorlar ve sanki MHP koalisyon istemedi gibi kamuoyunda bir görüntü oluşturmaya çalışıyorlar.

İki gün önce işin aslını MHP Genel Başkanım Devlet Bahçeli açıklıkla ifade etti. Sayın Genel Başkanımız kesinlikle koalisyon kurulması konusunda gereken girişimlerde bulunmuştur. Fakat sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan hiçbir zaman Türkiye'de koalisyon kurulmasını istemedi. Hatta koalisyon görüşmelerinin yapılacağı gün dahi, sayın başbakan ve sayın genel başkanımızla ilgili olarak, görüşmeden önce seçim tarihini açıkladı. Seçim tarihinin açıklandığı yerde koalisyon görüşmesi yapılır mı? Ama buna rağmen sayın genel başkanımız o koalisyon görüşmesinde ne dediğini iki gün önce belirtti.

Koalisyon görüşmeleri CHP ile başladı. 32 gün koalisyon görüşmeleri esnasında sayın Cumhurbaşkanımız da görüşlerini ifade etti. Sayın Cumhurbaşkanı, kendi siyasi partisinin başbakanına 'eğer sayın başbakan koalisyona evet derse bence intihar etmiş olur' diye televizyonlara beyanat vermedi mi? Bir cumhurbaşkanı kendi başbakanına koalisyon kurarsan intihar etmiş olursun derse o koalisyon kurulur mu?

Koalisyon kurulmamasının tek nedeni var. Sayın cumhurbaşkanı hiçbir zaman hükümet etmemeyi ve hükümet etmekten ayrılmayı hiçbir zaman aklına getirmedi. Kendi p artisinin yetkilileri iktidardayken, o iktidarın nimetlerinden nasıl yararlanırım da erken seçimde amiyane tabirle, özür dileyerek söylüyorum paçayı nasıl kurtarırım'a girdi. 17-18 milletvekilini 1 Kasım'da alırsam yine tek başıma iktidar olurum. Yine bu ülkeyi istediğim gibi yönetir, hatta yüce divana gönderilecek bakanları ve bu ülkedeki bütün olumsuzlukları yargı önüne götürmeden bunları nasıl önlerim diye düşündü. Başbakanını koalisyon kurmamak üzere yönlendirdi."

"GÖREV BEKLİYORUM"

MHP olarak terör ve yolsuzluklar konusunda araştırma önergesi verdiklerini, bu önergenin yürürlüğe girmemesi için hükümetin koalisyona yanaşmadığını belirten Çakan şunları kaydetti:
"1 Kasım seçimlerinde Zonguldak bizi yeniden görevlendirdiğinde, her halükarda MHP ya tek başına iktidar olacak, ya da koalisyonun bir parçası olacak. Bu görünür durumda MHP mutlaka koalisyonun odak noktası olacak. Dolayısıyla kurulacak koalisyonda da sayın genel başkanımın bana da görev tevdi edeceği kanaatindeyim.

Tecrübelerimin bilgi birikimimin değerlendirileceğini düşünüyorum. Gerek iktidarda olalım, gerek muhalefette olalım, Zonguldak'ımıza bugüne kadar yapılmayan birçok şeyin yapılacağını düşünüyorum. Bu konuda geçmişte etkili olduğumu gösterdim, bundan sonra da olacağımı düşünüyorum."

"SIFIR SORUN DEDİLER; SORUNLARI SONSUZLAŞTIRDILAR"

Koalisyon kurulamamasının neticesinde terör olaylarında yaşanan artış ve ekonomideki olumsuz gidişat konusunda görüşlerinin sorulması üzerine Çakan, 2002 yılında bu iktidara görevi teslim edenlerden birinin kendisi olduğunu söyledi.

Çakan şöyle devam etti:

"2002-2007 yılları arasında daha önce Anavatan Partisi, DSP ve MHP'nin müştereken kurduğu 57. Koalisyon hükümeti olan hükümetimizin başlattığı politikalar 2007 yılına kadar uygulandı. İktidar da 2007 yılına kadar başarılı oldu. Bu yıla kadar hükümet başarılı oldu. Ancak 2007 yılından sonra maalesef bu politikalar, bilek içine bükülmeye başladığında, adaletsiz davranmaya başladığında, sen ben o denildiğinde olaylar Türkiye'de değişik şekilde gelişti.

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan bu yana dış politikamız milli politikalar çerçevesinde devam eder, hükümetler değişir ama Türkiye Cumhuriyetinin dış politikası değişmez. Sayın Cumhurbaşkanı başbakan olduğu dönemde gerek ortadoğu'da, gerekse dünya politikasında yaptığı hatalar yüzünden ülkenin hiçbir komşusuyla iyi ilişkiler izlenmedi. Hatta düşman edildi. Hatta taraflar birbirleriyle ilgili her türlü kötülüğü yapma konusunda ellerinden geleni yapıyorlar. Sıfır sorun denildi ama bu sıfır sorun çok çok sorunlu hale getirilerek bu sorunlar sonsuzlaştırıldı.

"ZONGULDAK İÇİN ÖZEL KANUN ÇIKARILMALI"

13 Yıldan bu yana Zonguldak'ın nereye gittiğinin tartışılması gerektiğini ifade eden MHP Milletvekili, şöyle konuştu:

"Zonguldak ilimiz yılar boyunca gelişmişlik sıralamasında ilk sıralarda yer alıyordu. Son yıllarda büyük ölçüde göç veren, üreten değil tüketen, işsiz sayısı hızla artan, ekonomik yapısı itibarıyla çöküntüye uğrayan, bölge ekonomisinde daralma yaşanan, hava, kara, deniz ulaşımında önemli bir ilerleme kaydetmeyen, emekli sayısının her geçen gün arttığı, her geçen gün daha da küçülen bir şehre dönüşmedi mi? Geçmişte önemli bir sanayi kenti olan ilimizde kalkınmanın adeta durmasına son olumsuz politikalar neden olmadı mı?

Zonguldak arzu edilen teşvik uygulamalarından mahrum edildi. Zonguldak teşvik alamadı. Geçmişte yani 2002 yılından sonra, hatta biraz önceye gidersek, Ereğli'de birçok yatırımcı vardı. Tersanelerde hem iç, hem dışa gemiler yapılarak ihraç ediliyordu. Bu tersanelerde sekiz dokuz bin kişi çalışıyordu. Bu girişimler de daha önce başlamıştı aslında. Erdemir gemi sacı üretmiyordu, daha sonra bunu üreterek gemi yapılmaya başlandı. Bu sekiz dokuz bin kişi nerede?

Bir zamanlar Ereğli'de Erdemir'de tahsis vardı, ticaret yapılıyordu, taşımacılık vardı, yüzlerce kamyon yük götürüyordu. İncelerseniz Alaplı ve Ereğli'nin yüzde otuz kırkı icralık. Ekonomik şartlar bozulmamış olsa o vatandaşlar kendi kendilerini mi icraya veriyor. Ereğli ekonomik ve sosyal yönden çöküntüye uğramıştır.

Ben MHP'den yeniden aday olan biri olarak yeniden vekil olduğumda Ereğli'nin sorunlarıyla çok daha fazla ilgilenmek zorundayım. Neredeyse Zonguldak Merkez kadar Nüfusu var. Zonguldak tüm ilçeleriyle bir bütün ama Ereğli maalesef son yıllarda daha büyük çöküntüye uğradı.

Teşvikle ilgili bir hareket, Zonguldak'a ekonomik olarak kademe atlattırır. Bu çok zor değil. Bartın bunu aldı, Düzce aldı. Yatırımcı arazi yapısına bakmaz, teşvikin olduğu her yerde yatırım yapmak ister. Sayın genel başkanımız seçim bildirgelerinde de mevcut, Zonguldak'ın ekonomik ve sosyal yönden kalkınması için özel bir kanun çıkarılmalıdır dedi. Bunu seçim bildirgesine yazdık."

"BOŞ DURMADIM, İŞLERİ TAKİP ETMEK İÇİN VEKİL OLDUM"

28 saat 46 dakikalık görev süresinde ne yaptığı sorulması üzerine MHP Milletvekili Çakan, Zonguldak'ın sorunlarının çözülmesi için soru önergeleri, araştırma önergeleri verdiğini belirterek bu önergeler hakkında bilgi verdi.

Filyos Projesi için istediği bilgi notunda, ihaleyi alan firmanın, diğer katılımcıların idare mahkemesine dava açması nedeniyle başlanamadığını belirten Çakan, "İhale davalık. En baştayız. Daha altyapıyla ilgili filyos limanı ile ilgili ihale davalık. Dava devam ediyor. Beş barajın birini ben 18 ay bakanlığımda 137 milyon dolar ödeneği vererek bitmesini sağladık. Dört barajın daha temeli atılmadı. Buradan sesleniyorum. 13 yılda bu dört barajın bir tanenin temeli atılsaydı ne olurdu? Bu işlerle ilgili parmak kaldırmak indirmek için milletvekili olmadım. Bu işleri takip etmek için milletvekili oldum."

Çakan, Alaplı'da mutlaka bir fakülte kurulması gerektiğini, Ereğli'de d e üniversite altyapısının geliştirilmesini ifade ederek, bu konuda çalışmalara destek vereceğini söyledi.

SEÇİM TAHMİNİ

Çakan, seçim sonucuna ilişkin tahminin sorulması üzerine "Çok kısa süre içinde Türkiye ikinci kez seçime gidiyor. Türkiye genelinde çok fazla bir şey değişeceği kanaatinde değilim. Ama Zonguldak'ta biz ikinci milletvekiline doğru gidiyoruz. Çıkaramadığımız taktirde de mutlaka oyumuzu arttırarak Zonguldak halkının beni görevlendireceğine inanıyorum" dedi.

Çakan, programın ardından Değişim Medya çalışanları ile hatıra fotoğrafı çektirdi.






Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol