GÜNDEM

ÇATUROĞLU, "DÜNYA HALİ" NDE ÇARPICI AÇIKLAMALAR YAPTI

AK Parti Zonguldak Milletvekili Çaturoğlu'nun konuk olduğu Dünya Hali programı, Değişim Radyo'da yayınlandı.

Abone Ol

AK Parti Zonguldak Milletvekili Çaturoğlu, gerek 7 Haziran, gerekse 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Partisinin programından, milletvekili adaylığına, kendi hedeflerinden eleştirilere dek birçok konuda soruları da cevaplayan Çaturoğlu, ülke gündemi ve yerel gündem  konusundaki görüşlerini de anlatırken, gündeme dair çarpıcı açıklamalar  yaptı. 

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, "Şu anda amacımız tek başına iktidar. Mecbur kalınırsa koalisyon da yapılır ama Türkiye'nin ihtiyacı da yok koalisyona" dedi. Çaturoğlu, Turizm Fakültesinin bölgenin turizm potansiyelini ortaya çıkarmak açısından stratejik bir önemi olduğunu, Erdemir'in söz verdiği Metalürji ve Kimya Fakültesini bir an önce kurmasını beklediğini söyledi.



Çaturoğlu, Değişim Radyo'da yayınlanan, Gazeteci Hüseyin Aksakal'ın sunduğu "Dünya Hali" programında ülke ve bölge gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Yüksek lisans tezi olan "Siyasi iktidar ve Ekonomik Büyüme" konusunu bilerek seçtiğini ifade eden Çaturoğlu şöyle konuştu:

"Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde siyasi istikrar dönemlerinde ekonomik büyümenin fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak siyasi istikrar bozulduğunda, yönetim zayıfsa, hükümetler bozuluyor, koalisyonlar kurulup bozuluyorsa, burada da çok yoğun inişler çıkışlar olabiliyor. Bir ekonomi yazarımız AK Parti'nin oy oranlarıyla büyüme oranlarını karşılaştırmış. AK Parti'nin yüksek oy aldığı dönemlerde büyümenin de yüksek olduğunu, daha düşük oy aldığı dönemlerde büyümenin de azaldığını ifade etmiş.. Böyle bir trend olduğunu gözlemledim. Ben de bu konuyu akademik tez olarak ele aldım. İstanbul Üniversitesii İktisat Fakültesi Ekonometri bölümünde tez aşamasındayım. Bunu senatoya sunacağım. Kabul edildikten sonra ar-ge çalışması olarak AK Parti genel merkezine sunacağım.

Bu konuyu seçmesem 'Orta gelir tuzağı ve Türkiye' konusunu seçecektim. 2002 yılında milli gelirimiz 3 bin dolar mertebesindeydi, AK Parti döneminde altı yılda on bin dolarlara çıktı. Ama bütün bizim gibi ülkelerin başına gelen bir orta gelir tuzağı var. On bin dolar seviyesinde. Bunun aşılması için daha fazla teknolojik, beyin gücüne ihtiyaç duyan üretime ihtiyaç var. Önümüzdeki dönemde tek başın iktidara geldiğimiz takdirde, seçimsiz 4 yıl var önümüzde. 2023 hedefimiz milli geliri on bin dolardan yirmi bin dolarlık seviyeye çıkarmak. Bu da katma değeri yüksek sektörlere yönelmekle olacak bir iş. Bunun nispeten gerçekleştiğini görüyoruz. Eskiden piyade tüfeğini bile dışarıdan alıyorduk. Şimdi tüfeğimizi, , tankımızı, helikopterimizi, insansız hava uçağımızı kendimiz yapıyoruz. Son olarak da kendi otomobilimizi üretmek için hazırlık yapılıyor. Bunun prototipleri üzerinde spekülasyonlar yapanlar var. Bunun şekli şemali önemli değil. Bu bir kalıp meselesi. Başka modellere benziyor da olabilir. Önemli olan otomobilin fiyatı, performansı ve donanımıdır. İşin daha başındayız. Kore de böyle başladı ama şu anda üç tane dünya markaları var."

"BAŞARILI ZONGULDAKLILAR LOBİ OLUŞTURSUN" GİRİŞİMİ

Zonguldak'ta göçün tersine çevrilmesi için yapılması gereken çalışmaları yakından takip ettiğini dile getiren Çaturoğlu şöyle dedi:

"Göçü tersine çevirmenin yolu, bu bölgelerin demir ve kömüre bağlı bölgeler olmaktan çıkarılmasıdır. Burada da devlete ve bize düşüyor. Geçmişte Zonguldak ülkeye büyük katkı sağladı, şimdi ahde vefa sırası devlette, hükümette. Bizler de buna aracılık yapmaya hazırız. Zonguldak'ta nüfus başına tasarruf oranı yüksek, hammadde var, orman var, çelik var, kömür var, işgücü de var. Erdemir'den emekli olan binlerce yetişmiş eleman şu anda Türkiye'de yassı çelik sektörünü yeniden yapılandırıyor. Ne eksik bizde, uygun yatırım florası yok.İklimi yok. Bize düşen görev bunu oluşturmak.

Gençlerimizle toplantı yapacağız, kadınlarımızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, işadamı ve esnaflarla, bürokrat ve üniversite hocalarıyla toplantılar yapacak, onları dinleyeceğiz. Burada uygun bir yatırım florası meydana getirmemiz lazım. Bu amaçla Zonguldak doğumlu olup da Türkiye'nin her tarafında özellikle İstanbul'da çok iyi iş yapan işadamlarımız var. Bununla ilgili vali beyle bir çalışma yapacağız. Onları buraya davet edelim dedim. Vali bey hayır dedi, biz onlara gidip İstanbul'da bir araya gelelim dedi. Önümüzdeki günlerde, seçimden onlarla birlikte olacağız. Onlara önlerinde arkalarında değil, yanlarında olduğumuzu hissettireceğiz. Zonguldak dernekleri ve bağlı oldukları konfederasyonlar var. Bunlarla yakın ilişki halindeyiz. Biz bürokrasideki adamlarımızı tutmamışız. Onları belirli yerlere getirme konusunda sıkıntı olmuş. Biz de bu sıkıntıları yaşadık. Sadece Zonguldaklıları değil, yolu bir vesileyle Zonguldak'tan geçmiş kim varsa, ne kadar bürokrat, işadamı, esnaf varsa onlarla ilgili de bir çalışma yapmalıyız. Ben TBMM'de özel bir çalışma yapıyorum. Yolu bu bölgeyle kesişmiş milletvekilleri arıyoruz. İstanbul milletvekili Hasan Sert, ilk görev yeri Alaplı Endüstri Meslek lisesi imiş. Kendisini Alaplı sayıyor. Bizim için avantajdır. Afet konutlarını yapan bir arkadaşımız muş milletvekili olmuş. Mehmet Metiner'in ilk görev yeri Alaplı. Zonguldaklı olmasa bile yolu buradan geçmiş arkadaşlarımız da gönüllü birer lobi elemanımız. Bunların da envanterini çıkarmamız lazım. Zonguldak İşadamları Derneği böyle bir çalışma yapıyor, bir kitapçık hazırlama çalışması var. Bayramda bir araya geldik, inşallah bunlar Zonguldak'ın kabuk değiştirmesine, bu sıkıntılardan çıkma noktasında faydası olacak insanlar."


"EKSİKLERİMİZİ GÖRDÜK"

7 Haziran seçimlerinde AK Parti'nin yaşadığı oy kaybının hem genel, hem de yerel bazı eksikliklerden kaynaklandığını ifade eden Çaturoğlu şöyle devam etti:

Birtakım şeyleri de biz görmemişiz. Emeklilerle ilgili, taşeronla ilgili, teşkilatlarımızdan kaynaklı memnuniyetsizlikler var. Bunların neticesinde vatandaşımız bize bir sarı kart—kırmızı kart değil—gösterdi. Dedi ki, ben gene AK Parti'den vazgeçmiyorum, AK Partisiz hükümet kurulmaz ama sen şöyle bir silkin, iç muhasebeni yap diye bize bir sarı kart gösterdi. Biz bu mesajı aldık. Hem seçim anlamında, hem de seçim bildirgesinde yapacağımız şeylerle alakalı. Teknik analizlerini yaptık. Ereğli'de, Zonguldak'ta ve diğer ilçelerimizde analizlerimiz var. Biz eksiğimizi gediğimizi gördük.

Seçmen Zonguldak bağlamında baktığımızda bizim kaybettiğimiz oyların yüzde seksen doksanı MHP'ye kaydı. Bunda seçmenin verdiği mesaj açıktı. MHP Burada bir vekilimizi aldı. Vatandaş bize MHP ile ortaklık yapın dedi. Yaptığımız anketlerden de yüzde 70 oranında MHP ile koalisyon, yüzde 30 oranında da CHP ile koalisyon çıktı. Ama mecliste gördük ki, bu milletvekillerinin meclisteki tutumları yüzünden CHP ile koalisyon desteği sıfıra düştü. MHP de baştan kapıyı kapattı. Şu anda amacımız tek başına iktidar. Mecbur kalınırsa koalisyon da yapılır ama Türkiye'nin ihtiyacı da yok koalisyona."

25. DÖNEM ÇALIŞMALARI...

Çaturoğlu, "25. Dönem TBMM üyesi olarak ne gibi çalışmalarınız oldu?" sorusuna ise şu cevabı verdi:

"20'ye yakın bakanlık, müsteşarlık ve genel müdürlük nezdinde bölge için çalışmalarımız oldu. Bunların bir kısmına birkaç defa gittik. Gerek enerji bakanlığı nezdinde, içişleri bakanlığı, karayolları genel müdürlüğü, maliye bakanlığı, çalışma ve sosyal işler bakanlığı, kalkınma bakanlığı gibi birçok alanda netice aldık, inşallah seçimden sonra netice almaya da devam edeceğiz.

Örneğin Zonguldaksporumuz maçını kendi sahasında oynamak istiyordu. Şu andaki stadda kalması için mücadele ettik ve başarılı olduk. Toplu konut ile ilgili sıkıntılarımız vardı Ereğli ve diğer ilçelerle ilgili. Tarım Bakanlığında ziraat odalarımız ve tavukçular birliğimizin sıkıntılarını ile ilgili toplantılar yaptık. Maliye Bakanlığında belediyelerimizin sıkıntılarını çözdük. Kozlu'da bir sıkıntı vardı, gecekondu önleme bölgesi ile ilgili 2 bin 200 kişiyi ilgilendiren bir sorun vardı. Onu çözdük, oradaki mesele hazine ve belediye içinde yer alıyor. Onu da halletmiş olduk. Sağlık bakanlığımıza gittik, Zonguldak'ın tüm ilçelerinin tesis ve personel eksiklerimizi ilettik. Alaplı'da yeni bir hastane için girişim başlattık. Gökçebey'e yeni bir hastane için girişim başlattık."

EREĞLİ'YE SIFIRDAN KAMPÜS YAPILACAK

Bülent Ecevit Üniversitesi'ne devredilen eski Ereğli Devlet Hastanesi arazisinde modern bir eğitim tesisi kurulacağını ifade eden Çaturoğlu şöyle konuştu:

"Fiziki açıdan baktığımızda buraya yeni bir kampüs yapılacak. Bunun mimari kısmı ve maket projesini TSO başkanımız Yaşar Tetiker üstlendi. Tamamen yıkılacak oradaki binalar. Çünkü bunlar karot alınarak dayanıklı mı diye kontrol edilmiş ve dayanıklı yapılar olmadığı tespit edilmiş. Öyle olmasa bile o yapıları eğitim birimine dönüştürmek çok zor. Oraya yeni bir kampüs yapılacak. Bu kampüste eğitim fakültesi ve Denizcilik Fakültesi'nin yanı sıra, diğer birimler de yapılacak. Bunun da demagojisi yapıldı. Bunlara cevap dahi vermedim. Biz buraya yeni fakülteler açacağımızı bildiğimiz için sadece lokal bilgilendirme yaptık. Buraya eski fakülteler de gelecek, yeni fakülteler de gelecek diye bilgi verdik. Bakın şimdi Turizm fakültesi de gelecek. İlk etapta öğrenci sayısını şehir merkezindeki nüfusun yüzde onu olan 11 bin kişiye yükseltmek istiyoruz. Daha sonra da 17 bin 500 kişiye yükseltmek istiyoruz. Bu iki açıdan önemli Ereğli için. Burada köklü bir kampüs oluşması Ereğli'nin kültür seviyesini yükseltecektir, ikincisi de ekonomik hareketlilik sağlayacaktır, bundan da küçük ve orta esnafımız yararlanacaktır."

"ERDEMİR'DEN METALÜRJİ FAKÜLTESİNİ BEKLİYORUZ"

Turizm fakültesinin bölgenin turizm potansiyelini ortaya çıkarabilecek stratejik bir birim olduğunu savunan Çaturoğlu şunları söyledi:

"Yine Erdemir'in söz verdiği, henüz bekleme aşamasında olan Erdemir Metalürji ve Kimya Fakültesi'ni önemsiyoruz. Türkiye'de iki tane var, buraya yapılırsa üçüncüsü olacak. Erdemir yöneticilerinden aldığımız bilgi, mezun öğrencilerin yüzde onunun Erdemir'de çalışma imkanı bulacağı şeklinde. Yine uygulamalı bir eğitim olacağından burada eğitim görenler Türkiye ve Dünyanın her tarafında kolayca iş bulabilecektir. Burada Erdemir elini çabuk tutmalı. Erdemir'e yakışır şekilde bekar lojmanları ve eğitim binasını restore edip fakülte eğitim binasına dönüştürerek kendi ismini yaşatacak. Erdemir 50. Yıl Metalürji ve Kimya Fakültesi olacak. Bunu da Erdemir'den bekliyoruz. Sosyal sorumluluk projelerine biraz daha ağırlık vermesi lazım Erdemir.

Düne kadar hayal olan şeyler bugün gerçek oluyor. Bu aşamalı bir plandır. Bu şimdi beş bindir, sonra on bine çıkar, sonra on yedi bin, yirmi bine de çıkar. Bunları bütünlüklü düşünmek lazım. Üniversitemizin başka ilçelerde de girişimleri var. Rektörümüz bunları zamanı gelince açıklayacaktır. Denizcilik fakültesinin bir bölümü çalışıyor, üç bölüme daha öğrenci alacak. Bu işler basitçe olabilecek şeyler. Bu sayılarla sürekli beklenti oluşturmak doğru değil. Biz doğru yoldayız. Çünkü kamuoyu bu konuları destekliyor."

Öğrenci sayısının arttırılmasına rağmen yurt konusunun bir türlü çözülemediğinin hatırlatılması üzerine Çaturoğlu, "Yurt konusunda ortak akıl devreye girmediği için sıkıntı var. Yer gösterilmemiş. Ayrıca kredi yurtlar kurumumuz strateji değiştirdi. Münhal yerlerde kapasite tespiti yaparak işadamlarına açıyor. Zonguldak'ta on bin kişilik yurt ihtiyacı var. İnsanlar arazilerine ve projelerine göre teklifte bulunuyorlar. Devlet on yıllığına, yirmi yıllığına binayı kiralıyor. Ereğli için de bunu devreye sokabiliriz. Kamu arazisi bulabilirsek hazine veya belediyeden, onları da Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne götürüp yurt yapılmasını sağlarız" dedi.

"SEÇİM SONUCU NE OLUR?"

Çaturoğlu,aralarında gençler, emekliler, kadınlar, esnaf,çiftçi gibi değişik kesimler ve eğitim, sağlık, ulaşım gibi alanlara yönelik partisinin projelerine ilişkin bilgiler verdi.

İstikrarsızlık, terör ve ekonomik gidişattan dolayı, ayrıca projelerinden dolayı vatandaşta belirgin bir AK Parti yönelişi olduğunu ifade eden Çaturoğlu, şunları kaydetti:
"Bizden giden oylar geri geliyor, bir de ilave oylar geliyor. İnşallah Zonguldak ve Türkiye'de eski gücümüzü yeniden kazanacağız. Beş arkadaşımız var milletvekili adayı. Belediye meclisi, il genel meclisi üyelerimizin hepsi sahada. Burada bir oy daha fazla alırsak bu Türkiye'deki orana katkı yapacak. Ben biz üç milletvekili çıkarırız, MHP çıkaramaz, CHP de iki alır diyorum. Türkiye'de de tek başına AK Parti iktidar olur diyorum.

Milletvekili sayısı konusunda tahmin etme imkanım yok. Ama Zonguldak'ta üç alınması Türkiye'de tek başına iktidarı sağlar. Şunu temenni ve arzu ediyorum. 276 yetiyor ama bundan yirmi yirmibeş fazla olsun ki, üç beş milletvekili stratejik sıkıntılar çıkarabilir. Bunun otuz kırk fazlası olursa hükümet tek başına kurulur ve dört yıl boyunca devam eder.

Türkiye seçim yorgunu biliyorsunuz. İki yıl boyunca dört seçim oldu. Önümüzdeki dört yıl hiç seçim yok. Bu sürede Türkiye çok büyük adımlar atabilir. Orta gelir tuzağından bu sayede kurtulup, 2020'li yıllarda da milli gelirini yükseltebilir ve dünyada ilk ona girebiliriz.

Bize hep bu seçim çok önemli denirdi. Bu seçim hepsinden önemli. Seçmenlerimiz geçmişte hangi partiye oy verirse versin AK Parti'ye oy vermesini diliyorum. 1 Kasım seçimlerinin ülkemize, tüm insanlık alemine hayırlar getirmesini diliyorum."








 Video Galeri Yükleniyor


Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol