Çaycuma Belediyesinden bir ilk daha...
Çaycuma Belediyesinden bir ilk daha...
Çaycuma Belediye Meclisi Türkiye’de bir ilke imza atarak “Yağmursuyu Toplama ve Kullanma Yönetmeliği”ni kabul etti. Buna göre, minimum 200m² taban alanı olan yapılarda yağmursuyu toplam sistemi kurmak zorunlu hale gelirken, sistemi kullananlar şebeke suyunu indirimli kullanacak.
Çaycuma Belediyesi Meclisi eylül ayı toplantısı yapıldı. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın başkanlığında yapılan toplantıya belediye meclisi üyeleri ve daire amirlerinin yanı sıra Almanya’nın Lennestadt Belediyesi Meclis Üyesi Benward Puspas da katıldı. Başkan Kantarcı’nın dönem içinde yapılan çalışmalar hakkında meclis üyelerini bilgilendirmesiyle başlayan toplantıda, mücavir alan içinde kalan Karamusa Köyü sakinlerinin belediye sınırlarına alınması için verdikleri dilekçe oy birliğiyle kabul edilirken Geriş Köyü Muhtarlığının mücavir alan dışına çıkma talebi oy birliğiyle reddedildi. Konuyla ilgili meclise bilgi veren Başkan Kantarcı, “Belediye gelirse bize çivi çaktırmaz şeklindeki eski lafları hâlâ dolaştıranlar var. Ülkede nüfusun büyük bölümü kentlerde yaşıyor. Artık kentleşememek ayıp. Bizim başta mücavir alan içinde olanlar olmak üzere yakınımızda bulunan köylerin kendileri talep ederek belediye sınırlarına dahil olması lazım. İmarı olmayan dolayısıyla belediye hudutlarına girmeyen yerlere doğalgaz bile verilemiyor. Sadece bu bile yeterli sebep. Ayrıca köydeyiz her şeyi yaparız diye de bir şey yok. Orada da uymanız gereken kanun var. Yeni kuşakların eski anlayışları aşıp düzenli kentleşme için belediye sınırlarına dahil olmayı istemelerinde fayda var. Tüm ülkede büyükşehir ya da bütünşehir uygulamasına gidilmesinin tartışıldığı bir zamanda, birlikten yana tutum almak lazım ” dedi.
TÜRKİYE’DE BİR İLK: YAĞMURSUYU TOPLAMA VE KULLANMA YÖNETMELİĞİ
Yapılan bisiklet yollarının imar planına işlenmesi için de karar alınan topalntıda Belediye Meclisi ülkede bir ilki gerçekleştirerek “Yağmursuyu Toplama ve Kullanma Yönetmeliği”ni oybirliğiyle kabul etti. Buna göre, ayrık nizamlı, yapı taban alanı (TAKS) minimum 200m² olan yeni yapılarda yağmursuyu sistemin bulunması zorunlu hale geldi. Buna göre, bundan sonra Çaycuma’da yapılacak inşaat projelerinde, brüt alanı 0-60 m² olan yapılar için 500 litre, 60-120 m² olan yapılar için 750 litre, 120 m² ve üzeri yapılar için 1.000 litre depo alanı ayrılacak. Yağmursuyu kullanım oranı % 20 olan aboneler şebeke suyunu % 30, kullanım oranı % 10 olan aboneler ise % 15 indirimli kullanacak.
DÜNYANIN GELECEĞİNE BELKİ KÜÇÜK AMA ÇOK ANLAMLI BİR KATKI SUNUYORUZ
Konuyla ilgili meclise değerlendirmelerde bulunan Başkan Kantarcı, “Bugün çok önemli konuları görüşüyoruz. Küresel ısınmanın önlenmesi ve dünyanın geleceğine Çaycuma’da küçük ama son derece anlamlı bir katkı sunuyoruz. Bu beni hem duygulandırıyor, hem de büyük bir haz duymama neden oluyor. Bu konu seçim öncesi vaatlerimiz arasında yer alan önemli konulardan biriydi. Arkadaşlarımız aylardır uğraşarak son derece kapsamlı ve belki de Türkiye’de bir ilk olan bir çevreci uygulamayı hayata geçirdi. Bu tarihi bir karardır. Bizim ülkemizde kentleşmeler maalesef dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki gibi olmuyor ve doğal çevre düşünülmeden evler, binalar yapılıyor. Oysa dünyanın bir çevresi ve suyun doğal çevirimi var. Ancak bu doğal döngünün bozulması ve gökten yağan suyun toprak tarafından emilmesinin önlenmesi televizyonlarda sıkça gördüğümüz felaketlerin yaşanmasına neden oluyor. Hem iklim değişiyor, hem de her yağış bir kâbusa dönüşüyor” dedi.
TARİHİ BİR GÖREVİ YERİNE GETİRMEKLE NE KADAR İFTİHAR ETSEK AZ
Bölgenin yılın 12 ayında yağış aldığını söyleyen Kantarcı, “Üstelik gökten gelen bu yağış çok saf ve son derece temiz. Banyo yapmak, bulaşık, çamaşır yıkamak için çok uygun. Yağışların sık olması depolama kapasitesinin çok büyük olması zorunluluğunu da ortadan kaldırıyor. Böyle bir olanağı fark edip insanlarımızın kullanımına sunmak ve tarihe karşı bu görevi yerine getirmek bu meclisimizin bir iftihar kaynağı olacaktır. Uygulamayı hayata geçirmek için arkadaşlarımız çok emek verdi. Uygulamanın ilk olması nedeniyle kimi sorunların yaşanması mümkün ama bizim niyetimiz doğru, amacımız doğru ve doğaya bu katkıyı yapmak bizim için büyük mutluluk olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Kantarcı’nın açıklamalarının ardından yapılan oymada, Yağmursuyu Toplama ve Kullanma Yönetmeliği oybirliğiyle kabul edildi. Çaycuma Belediyesinin işveren sendikası SODEMSEN’e üye olmasının da kabul edildiği toplantı, ekim ayı bireşiminin 4 Ekim Cuma günü yapılması kararlaştırılarak tamamlandı.
Haber :