GÜNDEM

ÇAYIMIN ŞEKERİ"NDE KADINLAR GÜNÜ

Değişim Radyo'da yayınlanan ve Elif Yapıcı'nın hazırlayıp sunduğu Çayımın Şekeri programında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kadının toplumdaki yeri konuşuldu.

Abone Ol


Değişim Radyo'da yayınlanan ve Elif Yapıcı'nın hazırlayıp sunduğu Çayımın Şekeri programında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kadının toplumdaki yeri konuşuldu.

Elif Yapıcı'nın hazırlayıp sunduğu Çayımın Şekeri programı, Kaşi Seramik'ten Çini Sanatçısı Sümeyra Bilgin Gündoğdu ve Gazeteci Hüseyin Aksakal'ı ağırladı.

Elif Yapıcı, programda Dünya Kadınlar Günü'nün dünyada ve Türkiye'de tarihsel gelişimi konusunda bilgi verdi.

Yapıcı, "Bir atasözümüz 'Yuvayı dişi kuş yapar' der. Hem ev işi, hem çalışır, hem çocuk bakar, bunlar sevgiyle oluyor. Kadın, doğasında anaçlık olduğu gibi, sonsuz bir sevgi barındırır. Tüm bunlar sevgiyle oluyor. Bunları yaparken yüksünmemesinin kökeninde hep sevgi vardır. Kız çocuklarını okutmak daha önemli. Erkek ekmeğini bir şekilde kazanır. Kadının mutlaka eğitim görüp bir meslek sahibi olması gerekiyor. İnsanlar eskiden bunun bilincinde değildi, artık durum değişti. Yıllar önce kız çocuğu okumasa da olur diye bir zihniyet vardı. Bu konuda büyük mesafe alındı. Artık iyi örneklerin sayısı artıyor. Elli yıl sonra kadını şimdikinden çok daha farklı, çok daha güzel bir yerde görüyorum. Bu kadınların yetiştirdikleri çocuklar da daha iyi bir dünya kuracaktır diye düşünüyorum" dedi.

GÜNDOĞDU: "KADINLAR ÇALIŞMA HAYATINDA DAHA FAZLA YER ALMALI"

Çini Sanatçısı Sümeyra Bilgin Gündoğdu da üniversite eğitiminin ardından çalışma yaşamına girdiğini belirterek ""Kadınların bir şekilde ekonomik özgürlüklerinin olması gerektiğini düşünüyorum. Batı Karadeniz Bölgesi'nde tek seramik çini atölyesiyiz. İleride bunu sektör haline getirmek isteyen kursiyerlerimiz var. El sanatları günümüzde en çok rağbet gören alanlar arasında" dedi.

Gündoğdu, çalışma hayatı ve ev hayatının nasıl birlikte yürüdüğü konusuna da, "Çalışma hayatına atılınca yeni bir rutin ediniyorsunuz. Ondan sonra bu rutine göre bir yaşam temposu kuruyorsunuz. Bunun yürütülmesinin bir bölümü de anne ve eş olarak kadının doğasından kaynaklanıyor. Tüm kadınların, kızların çalışma hayatında daha fazla yer alması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

"KADIN HAKLARI VE GELİŞMİŞLİK PARALEL"

Gazeteci Hüseyin Aksakal da şiddetle dolu bir dünyada, kadınların aynı zamanda hem kadına yönelik şiddetin mağduru olduğunu, aynı zamanda dolaylı olarak tüm şiddet olaylarının genel mağduru konumunda olduğunu söyledi.

Kadının toplumdaki pozisyonunun o toplumun gelişmişlik düzeyinin göstergesi olduğunu vurgulayan Aksakal, "Dünyanın en geri kalmış ülkelerinde kadının yeri istenilen seviyede değildir. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri aynı zamanda kadınların en özgür olduğu, çalışma hayatına katılma açısından en fazla fırsat eşitliğine sahip olduğu ülkelerdir. Kendi ülkemizde bile bölgesel olarak kadının çalışma hayatı ve sosyal yaşama en kolay katılabildiği bölgeler diğer bölgelerden daha gelişmiş bölgelerdir. Sırf bu durum bile kadınların sosyal yaşama katılmasını sağlamadan daha özgür, daha mutlu bir dünyaya ulaşmanın mümkün olmadığının göstergesidir" dedi.

Değişim Medya Grubu İstihbarat Şefi Muhammet Sorhan da programa gönderdiği mesajla, kadın erkek eşitliğinin önemine vurgu yaptı.

RADAR SÜRÜCÜ KURSU'NDAN SÜRPRİZ

Öte yandan, program arasında Değişim Medya Grubu'nu ziyaret eden Radar Sürücü Kursu eğitmenleri, Değişim Medya'nın hanım çalışanlarına 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kırmızı karanfil verdi.

Radar Sürücü Kursu'ndan Melike Mirvan, Banu Gür, Turan Aktop ve Nihat Demirkıran, Değişim Medya'nın kadın çalışanlarına karanfil takdim ederek 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.

Değişim Medya Çalışanları adına Elif Yapıcı, program akışı içinde Radar Sürücü kursu personelinin ince davranışı dolayısıyla kendilerine teşekkür etti.




Haber : Hüseyin Aksakal

Abone Ol