SİYASET

CHP Milletvekili Demirtaş’tan, “İfade Özgürlüğü Kısıtlanıyor” çıkışı

CHP Milletvekili Demirtaş’tan, “İfade Özgürlüğü Kısıtlanıyor” çıkışı

Abone Ol

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, iç hukuka ve Uluslararası mevzuata aykırılık teşkil eden ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesi ile ilga olan Cumhurbaşkanına hakaret suçunun TCK’dan çıkarılmasını teklif etti. Konuyla ilgili olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bir kanun teklifi sunan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,  Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e de kaç kişinin bu suç nedeniyle yargılandığını da sordu.

Cumhurbaşkanına hakaret suçunun, düzenlenme amacının, temsil ettiği bağımsız ve tarafsızlığı mutlak olan makamı ile ilgili olduğuna değinen CHP’li Demirtaş şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanına hakaret suçu; Cumhurbaşkanlığının bağımsız ve tarafsız bir temsil makamı olması sebebi ile Türk Ceza Kanunu’ndaki “hakaret” suçuna ilişkin düzenlemeden ayrılmıştır. 2004 yılında, parlamenter rejimin geçerli olduğu ülkemizde, cumhurbaşkanı bağımsız ve tarafsız konumu ile devleti temsil ettiği için TCK madde 299 ile korunması amaçlanan unsur da devletin manevi şahsiyetidir. Nitekim söz konusu düzenlemenin “Devlete Karşı İşlenen Suçlar” içinde yer almasının sebebi de budur. Bağımsız ve tarafsız tutum ve davranışları ile Cumhurbaşkanı devleti temsil ettiği için, cumhurbaşkanının şahsında devletin manevi şahsiyeti korunmak istenmiştir.

Ancak Türkiye’de, bugün Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uygulanmaktadır.16 Nisan 2017 tarihindeki Anayasa Değişikliği ile başlatılan sistem, 24 Haziran 2018 tarihindeki seçimlerle fiili olarak uygulanmaya başlanmıştır. Bu değişiklik ile bağımsız ve tarafsız olan ve devleti temsil makamı olan cumhurbaşkanlığı dönemi de sona ermiştir. Çünkü yeni sistem ile cumhurbaşkanı, aynı zamanda bir siyasi parti üyesi ve başkanı olabilmektedir. Dolayısıyla 2004 yılındaki sisteme göre korunmak istenen kavram ve fayda tamamen ortadan kalkmıştır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önce Adalet ve Kalkınma Partisi’ne üye olmuş daha sonra da Ak Parti’nin genel başkanı olmuştur.  Yıllardır zaten tarafsız ve bağımsız olmayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu sistem içindeki mevcut durumuna uygun bir hukuki düzenleme haline gelmiştir.

AMAÇ, TOPLUMU SİNDİRMEK!

TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, toplumdaki derin kutuplaşma ile ötekileştirmeye dikkat çeken CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, şunları ifade etti:

“Özellikle son dönemde Cumhurbaşkanına hakaret davalarındaki artış, Ak Parti Hükümetlerinin toplumu sindirme ve korkutma siyasetinin sonuçlarından birisidir. Parlamenter rejim içinde dahi tarafsızlığın korumayan Cumhurbaşkanı, rejim değişikliği sonrasında siyaset üstü konumunu hukuken de yitirmiştir. Bu da TCK 299’uncu maddesi ile korunmak istenen durumu ortadan kaldırmıştır. Yani aslında TCK madde 299 ilga olmuştur. Söz konusu maddenin halen yürürlükte tutulması, bağımsızlığı ve tarafsızlığı sorgulanır olan yargı da göz önüne alındığında, telafisi mümkün olmayan sonuçların doğmasına sebep olacaktır. Bugün cumhurbaşkanına hakaret suçu nedeniyle 80 bin civarında vatandaşımızın hapishanede olduğu ifade edilmektedir. Ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na linç girişiminde bulunanlar ve diğer muhalefet liderlerine saldırıda bulunanlar hakkında hiçbir işlem yapılmaz veya tutuksuz yargılanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yöneltilen her türlü eleştiri soruşturma, ceza, tutuklama ile karşılık bulmakta, bu da toplumda derin bir kutuplaşma ve ötekileştirmeyi beraberinde getirmektedir.”

ULUSLARARASI MEVZUATA AYKIRI!

Söz konusu düzenlemenin uluslararası mevzuata aykırı olduğunu örneklerle açıklayan CHP’li Vekil, şu görüşleri savundu:

“TCK madde 299’un halen yürürlükte olması, Türkiye’nin de imzaladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “İfade Özgürlüğü” başlıklı 10’uncu maddesine açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Nitekim bu konuda, Avrupa Konseyi’nin anayasal konulardaki uzman organı Venedik Komisyonu, ”Cumhurbaşkanına hakaret” suçunu düzenleyen 299’uncu maddenin kaldırılmasını istemiştir. Venedik Komisyonu, 299’uncu maddenin “Avrupa ve uluslararası standartlarla uyuşmadığı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü ile ilgili içtihadını ihlal eden kovuşturmaların önüne geçilmesinin yolunun da bu maddenin kaldırılması olduğunu ifade etmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, 22.02.2005 tarihli Pakdemirli/Türkiye kararında “bir kişi hakaret davasında salt devlet başkanı olduğu için diğer vatandaşlardan daha fazla koruma göremez” derken,26.06.2007 tarihli Artun ve Güvener/Türkiye kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi “ifade özgürlüğü karşısında devlet başkanının ayrıcalıklı statüsü kabul göremez” demiştir. 15.02.2017 tarihinde Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri tarafından yayınlanan Memorandumda, Cumhurbaşkanına Hakaret suçuna ilişkin olarak ülkemizdeki uygulamaların46 Avrupa Konseyi devlette eşi benzeri olmadığı ifade edilmiş ve “bu maddenin kullanımı Cumhurbaşkanına ve bu vesileyle onun desteklediği her türlü politikanın her türlü eleştirinin bastırılması için bir araç haline gelmiş olduğu ve fark gözetmeksizin emsali olmayan bir seviyede herkese karşı başta gazetecilere, karikatüristlere, akademisyenlere, ünlülere, öğrencilere ve bazıları reşit dahi olmayan öğrencilere yöneldiği görülmektedir”  denilmiştir.”

HUKUKSAL YANLIŞLIK DÜZELTİLMELİ!

Anayasa ve uluslararası mevzuat açısından aykırılık teşkil eden bu düzenlemenin Türk Ceza Kanunu’ndan kaldırılması gerektiğini ifade eden CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, teklifin yasalaşması ile “Partili Cumhurbaşkanının, bağımsız ve tarafsız konumunun ortadan kalkması ve maddenin düzenlendiği dönemki siyasal rejim içinde korunması amaçlanan faydanın artık olmaması nedeniyle aslında ilga olan Türk Ceza Kanunu 299’un kaldırılması ile Anayasa ve Uluslararası içtihatlarla uyum sağlanmış olacağı gibi günden güne daralan ifade özgürlüğünün önündeki hukuksal bir yanlışlık düzeltilmiş olacaktır” dedi.

KAÇ KİŞİYE CEZA VERİLDİ?

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemi ile ayrıca soru önergesi de veren Ünal Demirtaş,şu soruları sordu:

“1)10 Ağustos 2014 ile 24 Haziran 2018 tarihleri arasında, Cumhurbaşkanına hakaret suçu nedeniyle kaç kişi yargılanmıştır? Bu yargılamalar sonucunda kaç kişiye ceza verilmiştir?

2)24 Haziran 2018 tarihinden, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar Cumhurbaşkanına hakaret suçu nedeniyle kaç kişi yargılanmıştır? Bu yargılamalar sonucunda kaç kişiye ceza verilmiştir?”


Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol