CHP Milletvekili Demirtaş'tan Tersaneler için yeni model önerisi...
CHP Milletvekili Demirtaş'tan Tersaneler için yeni model önerisi...
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Kdz. Ereğli'de bir dönemin önemli istihdam kaynaklarından biri olan tersaneler için meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi. 2008 yılına kadar 7 bin kişinin istihdam edildiği, milyon dolarlık yatırımların yapıldığı tersaneler bölgesinin bugün durumunun içler acısı olduğuna dikkat çeken Ünal Demirtaş, "Tersaneler bölgesi, yarattığı istihdam, sağladığı milyonlarca döviz girdisi ile Zonguldak için olduğu kadar ülkemiz açısından da stratejik öneme sahiptir" dedi.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunduğu önergesinde şunları ifade etti;
"Kdz. Ereğli ve Alaplı'daki tersaneler bölgesi, kapasitesi, yetişmiş insan gücü ve sahip olduğu coğrafi avantajlarla Türkiye'yi, gemi inşaa sanayiinde marka haline getirebilecek potansiyele sahiptir. Doğru bir planlama ve yeni bir model ile tersaneler canlandırılarak, Kdz. Ereğli'nin deniz yolu hattında ithalat ve ihracatın önemli duraklarından biri haline gelme şansı yüksektir. Yapılan açıklamalarda; hemen, ekstra bir yatırıma ihtiyaç duyulmadan bölgede gemi söküm işi yapılabileceği, Erdemir'in her yıl yurtdışından karşıladığı 250 bin tonluk hurdanın buradan temin edilerek, bin kişiye istihdam sağlayacağı belirtilmektedir. Bunun yanında Rusya'da nehir taşımacılığı yapan binlerce gemi söküm için beklemektedir. Karadeniz'de bu söküm işinin yapılabileceği bir başka yer yoktur. Bu potansiyelin biran önce değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca Zonguldak'ın 456 bin DWT saç işleme kapasitesinin de sadece % 5'i kullanılmaktadır. Saç işleme kapasitesinin arttırılması için teşvik verilmesi, gemi yapım faaliyetlerini dolayısıyla istihdamı arttıracaktır. Bugün devletin, milyonlarca ihracat geliri elde edilen, binlerce vatandaşımıza iş ve istihdam olanağı sağlayan, bölge ekonomisine büyük katkı sunan tersanecilik sektörünü canlandırması için yeni bir model ve doğru bir planlama ile sektöre acil ve ivedi olarak özel destek ve teşvikler vermesi gerekmektedir."
"STRATEJİK ÖNEME SAHİP!"
Türkiye'nin 3'üncü büyük tersaneler bölgesinin Kdz. Ereğli'de bulunduğunu belirten Demirtaş şöyle devam etti:
"Bölgede ilk tersane 1970'lerde kurulmuştur. Dünyada gelişip büyüyen gemi inşa sanayiine paralel olarak, Kdz. Ereğli tersaneler bölgesi de büyüme ve gelişme göstermiştir. Yıllar içinde tersanelerin sayısı artmış, milyonlarca dolar yatırım yapılmış, deniz doldurulmuş, liman yapılmış, büyük ölçekli yatırımlarla tersaneler bölgesi oluşturulmuştur.1 milyon 200 bin metre kareyi aşan bir alanda kurulu olan Kdz. Ereğli tersaneler bölgesi; gemi, römorkör inşa ve onarımının yanı sıra, yıllık 30 bin tondan fazla çelik işleme kapasitesine sahiptir. 2008 yılına kadar, Kdz. Ereğli tersanelerinde 7 bin kişi istihdam edilmiştir. Bütün bu durumlar karşısında, tersaneler bölgesi, yarattığı istihdam, sağladığı milyonlarca döviz girdisi ile Zonguldak için olduğu kadar ülkemiz açısından da stratejik öneme sahiptir. Tersaneler 2008 yılına kadar Kdz. Ereğli'nin ekonomisinde ve sosyal hayatında da önemli bir şekilde belirleyici olmuştur. Tersaneler büyüdükçe, istihdam arttıkça bölge ekonomisi gelişip, büyümüş, ticaret canlanmıştır."
TERSANELER ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ!
2008 yılından itibaren sektörde baş gösteren krizin, AKP hükümetlerince ve AKP'li yerel siyasetçilerince doğru yönetilemediğini ve krizi aşmak için yeterli, doğru ve güçlü bir çaba sarf edilmediğini öne süren Demirtaş şunları kaydetti:
" Bu krizin faturası da bölgeye çok ağır olmuştur. Krizin tersaneler bölgesindeki ilk ve en ağır sonucu, çok kısa sürede ve toplu şekilde işçilerin işten çıkarılması olmuştur. Şu anda Zonguldak'ta bulunan 12 tersaneden sadece 2'si aktiftir. Nitelikli işgücü olan tersane ustaları ise ya başka işlere yönelmek ya da bölgeden göç etmek zorunda kalmıştır. Sektördeki bu keskin düşüş karşısında, krizin baş gösterdiği dönemde ve devam eden yıllarda AKP tarafından herhangi bir önlem alınmamıştır. Üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen somut tek bir adım atılmamış, tersaneler bölgesi kaderine terk edilmiştir. Binlerce işçi, aileleri ve esnaf mağdur olmuştur. Bu durum Kdz. Ereğli'nin, Alaplı'nın ve dolayısıyla Zonguldak'ın sosyo-ekonomik hayatına da büyük bir darbe vurmuştur. Yaşanan ekonomik krizin üstüne, AKP'nin, Zonguldak ve Kdz. Ereğli'ye yönelik, krizin etkilerini azaltacak, yeni istihdam olanakları yaratacak ve ekonomik canlanmayı sağlayacak tek bir yatırımının yapmaması, bölgede adeta ikinci bir kriz yaşanmasına neden olmuştur. Borçlanma artarken, göç verme oranı yükselmiştir. Bugün milyonlarca dolar yatırım ile faaliyete geçen tersaneler, çürümeye terkedilmiştir."
TBMM ARAŞTIRSIN!
Demirtaş, "2008 yılında yaşanan krizden bu yana herhangi bir teşvik uygulaması kapsamına alınmayan, çürümeye terk edilmiş tersaneler bölgesinin yeniden canlandırılabilmesi için acil olarak yapılabilecekler, teşvik ve destekler ile kısa ve uzun vadede yapılacakların tespit edilmesi ve bu doğrultuda yapılacak yasal düzenlemelerin belirlenerek, gerekli önlemlerin alınabilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalıdır." İfadelerini kullandı.
Haber : H Aksakal-Ö Cerrah