ÇİLEK SÜRÜCÜ KURSU KURUCUSU ÖZTÜRK YENİ DÖNEMİ ANLATTI:
Türkiye'de sürücü ehliyeti almak, bir dönem çok küçük bir şanslı azınlığın ayrıcalığı kabul edildi. Sürücü kurslarının kurulmasıyla daha geniş kitlelerin ehliyet almasının önü açıldı. En başta ehliyet vermek için kurulan sürücü kursları, zaman içinde bir gelenek oluşturmayı başardı. Bugün sürücü kursları, teknolojik gelişmelere de ayak uydurarak trafik eğitiminin pedagoji temelli bir bilime dönüşmesini sağladı.
Bugünlerde sürücü kursları ve ehliyet edinmede yeni bir dönemin temeli atılıyor. Sürücü kursları bilimsel yaklaşımın bir adım önüne geçerek "Trafik kültürü" oluşturmayı da hedefliyor. Çilek Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu Kurucusu Fatma Öztürk, Değişim'den Yasemin Okumuş'un sorularına cevap verirken, " Ehliyetlerimiz AB standardına uygun olacak" dedi.
"HAYATTA KALMAYI ÖĞRETİYORUZ"
Öztürk, Özel Çilek Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu'nun 5 Mayıs 2005 günü Anadolu Hastanesi yanında faaliyete başladığını belirterek şunları söyledi:
" 10 yıl bu adreste faaliyet gösterdikten sonra yeni yönetmelikler gereği ve değerli halkımıza daha iyi hizmet vermek için 2016 yılında daha ferah ve nezih bir mekan bularak adresimizi Hyundai yanı Enerjisa ve SGK bürosunun üzerine taşıdık. Modern dersliklerimizle beraber öğrencilerimizin rahat hareket edebilecekleri teras keyfini de yaşatmaya başladık. Eğitim personelimiz tecrübeli ve deneyimli bay ve bayan öğretmenlerimizle sıfır araç filosuyla Kdz. Ereğli'de hizmet vermektedir. Kurulduğumuz günden bugüne 5 bin öğrenci yetiştirdik. Eğitim kurumu olarak ticaretin yanı sıra, toplumun tüm kesimleriyle kaynaşmak, sadece araba kullanmak değil, topluma
iyi insanlar kazandırmak, araç kullanma konusunda doğru bir yaklaşımla hayatta kalmayı öğretmektir."
YENİ YÖNETMELİKLE NASIL EHLİYET ALINACAK?
Okumuş'un "Ehliyetlerle yeni yönetmeliği ve 2016 yılındaki değişiklikleri anlatır mısınız" sorusunu yanıtlayan Çilek Sürücü Kursu Kurucusu Öztürk şöyle dedi:
"Yeni ehliyetlerin değişimi için sürücü olur sağlık raporlarının, aile hekimlikleri, devlet haneleri ve özel hastanelerden gerekli muayeneler yaptırarak alınabileceğini "Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 31 Aralık 2020 tarihine kadar (5 yıl içerisinde) 24 milyon mevcut ehliyetler, yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Bu değişiklik için vatandaştan, 15 lira belge bedeli, 1 biyometrik fotoğraf, parmak izi ile 'sürücü olur' sağlık raporu istenecek.
Vatandaş ilk olarak kendi aile hekimine müracaat edecek. Aile sağlığı merkezlerinde bulunan Sürücü Sağlık Beyan Formunu eksiksiz dolduracak ve beyanın doğruluğuna dair imza verecek. Sürücü olabilir sağlık raporuna yapıştırılmak üzere 1 adet fotoğrafı kendi aile hekimine muayene olmaya giderken götürecek. Aile hekiminin vereceği karara göre sağlık raporunu alacak veya yapılan muayene sonucu hekim daha bir üst sağlık kuruluşuna sevk yaparak uzman doktorların onayı alınmasını sağlayacaktır. 1 Ocak tarihinde yürürlüğe girmesiyle yeni ehliyetler verilmeye başlandı. Bu kapsamda 5 yılda yaklaşık 25 milyon ehliyet değiştirilecek. uluslararası ehliyet statüsünde olacak yeni ehliyetlerin 88 ülkede kullanılabileceğini iki adet biyometrik fotoğraf çektirecek, Halk Bankası ya da Vakıflar Bankası'na 15 liralık kart bedeli ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nü destekleme ücretini yatıracak "Yeni tip sürücü belgesi almak değiştirmek ve yenilemek isteyen vatandaşlar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün http://surucurandevu.egm.gov.tr internet adresinden randevu alabilecekler."
TRAFİK ADABI ÖĞRETİLECEK
Öztürk, yeni yönetmelikle eğitimlere eklenen Trafik Adabı dersini ise "Yönetmelik, ilk defa sürücü kurslarına müracaat edecekler için de çok önemli değişiklikler getirdi. Sürücü kurslarında okutulmak üzere 4 saatlik 'Trafik adabı' dersi konuldu. Bu dersin amacı trafik kurallarına uyulmasını sağlamak ve olası gerginlikleri önlemektir" ifadeleriyle değerlendirdi.
Çilek Sürücü Kursu Kurucusu Öztürk, 2016 yılında ehliyet alacakları ne gibi zorlukların beklediği sorusuna ise şu cevabı verdi:
"Tabii bizim için her can değerlidir. Ülkemizde yıllarca trafik kazalarına verdiğimiz can kaybını savaş olsa vermeyiz bu yönden bakıldığında sınavların zorlaşması bizler için uygulamaya konulan bir kanundur. Fakat şunu da eklemeden geçemeyeceğim bu sınav kriterlerinin ağır olması tabii ülkemizdeki direksiyon eğitimlerinin az olması sebebi ile öğrencilerimiz direksiyon sınavında yeterli olamayabiliyor. Buna rağmen kurum olarak öğrencilerimize yeterli düzeye gelinceye kadar eğitim
Bilindiği üzere daha önceki uygulamalarda teorik ve direksiyon eğitimini bitiren her öğrenci teorik aşamayı geçtiğinde uygulamalı yani direksiyon sınavına hak kazanıyordu. Fakat 2016 yılında yapılan değişiklik ile artık direksiyon eğitimi uygulama sınavına girmeden önce kurum tarafından yetkili kişilerce önce sürücü adayına ön sınav yapılarak öğrenci başarılı ise milli eğitim müdürlüğünün yapmış olduğu sınava hak kazanıyor. Ön sınavda başarısız olan öğrenciler ise tekrar akan trafikte istenilen düzeye kadar eğitim aldıktan sonra yapılan ön sınavda başarılı oldukları takdirde gerçek sınava gönderiliyor. Bu sınavlarda %55 altında kalındığı takdirde kurum hakkında soruşturma açılarak kurumun 1 ay dönem açmama cezası veriliyor. Tabi bu oranın üzerinde öğrencimiz geçtiğinde başarı oranımız artarak tercih edilebiliyorsunuz."
DİREKSİYON SINAVINDA YENİ UYGULAMALAR
EHLİYETLER NASIL YENİLENECEK
Çilek Sürücü Kursu kurucusu Öztürk, ehliyetlerin nasıl yenileneceği konusunda ise şu bilgileri verdi:
"İstediğiniz herhangi bir ilden veya Türkiye'nin herhangi bir ilçesinden ikametgah sıkıntısı olmaksızın başvuruda bulunma imkanınız bulunuyor. Örneğin kdz Ereğli'den ehliyete hak kazandınız. Arnavutköy Trafik tescil şubesinden yenileme işlemlerini yapabiliyorsunuz. Ehliyet değiştirme için 5 yıl süreniz var. Ehliyet belgesi değiştirme işlemi 01-01-2016'da başlayacak en son 31-12-2020 tarihine kadar ehliyetinizi değiştirebilirsiniz. Böylece karmaşanın önüne geçilmiş oldu.
Sürücü belgeleri normalde her tescil şubede ayrı ayrı hazırlanıyordu. 2016 yılında tek merkezde basım yapılıp posta yoluyla adrese gönderilecektir. 15 gün içinde yeni ehliyet belgeniz adresinize gönderilecek.
OTOMATİK VİTES ... AB STANDARTLARI... STAJYER SÜRÜCÜ...
Öztürk, yönetmeliğin getirdiği yeni uygulamaları ise şöyle anlattı:
"2016 yılı itibariyle isteyen sürücü adayı otomatik vitesi için başvuruda bulunabilecek ders ve sınavı otomatik vitesli araçta gerçekleştirilecek. Fakat ehliyet belgesiyle manuel araç süremeyecek. Tabi yeni çıkan yönetmeliğe göre alınacak her ehliyet sınıfı için ağırlığı ve motor gücüne göre sınıflandırma yapılmıştır. Çilek MTSK olarak bünyemizde vermiş olduğumuz A A1 A2 B D SINIFLARI Olarak ehliyet sınıflarımız mevcuttur bölgemizde sadece bizim kurumumuzda olan A sınıfı yani 35 kv üstü olan en güçlü motosiklet ehliyetini veriyoruz.
Sürücü kurslarına taban fiyat uygulaması geldi. Her ilde kurulan komisyonlar o ilin sosyo-ekonomik durumuna göre fiyat belirleyecek. O ilde belirlenen fiyattan daha düşük bir fiyatı kurslar veremeyecek, pazarlık söz konusu olmayacak. Sürücü kurslarının kendi adaylarına ön sınav yapmasının önü açıldı. Sürücü adayı sınava hazır olduğunda MEB tarafından resmi sınav yapılacak. Adayların heyecanlarını yenebilmeleri için yapılan gerekli değişiklerden biridir. Başkası yerine sınava girenler ile sınav düzenini bozanlara verilen 1 senelik ceza 2 seneye çıkarıldı.
Ehliyet belgeleri Avrupa standardına uygun olduğu için yurt dışında yaşanan problemlerin önüne geçilecek. Ehliyet sınavı için eğitim düzeyi değişmemiştir. İlkokul mezunları başvuruda bulunabilmektedir. Meclis'te bekleyen yeni yasa tasarısı ile ehliyet verme işlemleri 1 yıl içinde Emniyet Genel Müdürlüğü yetkisinden alınarak nüfus müdürlüklerine devredilecek. Ancak hükümet isterse bu süreyi uzatabilecek.
1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ilk defa ehliyet belgesi alacak tüm adaylar, stajyer sürücü kabul edilecek. Örneğin: 10 Ekim 2015 veya 29 Ağustos 2015 teorik ve direksiyon sınavlarını başarıyla tamamlayan bir aday, şu an ki yönetmeliğe göre 1 Ocak 2016 tarihin itibariyle sertifikasını ehliyet dönüştürürse stajyer kabul edilecek. 2015 yılından önce sürücü kurslarına başvuru yapanlar başvurdukları sınıfa göre ehliyetlerini alacaklar. Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekecek. Psiko-teknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek."
Çilek Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu Kurucusu Fatma Öztürk, son olarak "Yeni yerimizde de öğrencilerimize konforlu dersliklerimiz, tecrübeli teorik ve direksiyon eğitmenlerimiz eşliğinde en iyi bir şekilde eğitim vererek hayatta kalmalarını ve topluma eğitimli bireyler yetiştirmenin ilkesini izlemeye devam edeceğiz."
Haber : Değişim Haber Merkezi