GÜNDEM

CUMHURİYETİN 92. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

Cumhuriyetin kuruluşunun 92. Yıldönümü ve Cumhuriyet bayramı Ereğli'de coşkuyla kutlandı. Kutlamalarda konuşan Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, "Bir hoşgörü ve anlayış iklimi bütün benliğimizi sarmalıdır. Böylece, yüce Atatürk'ün kurup bize emanet ettiği demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza dek yaşatabiliriz. Yaşatmaya da azimli ve kararlıyız" dedi.

Abone Ol

Kdz Ereğli'de Cumhuriyetin Kuruluşunun 92. Yıldönümü ve Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu ve protokolün kaymakamlık makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı.

Ereğli Kaymakamı Madenoğlu, beraberinde AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Konuk, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar ile birlikte kamu kurumları, sivil toplum kuruluşu, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşların kutlamalarını kabul etti.

SAHİL BULVARINDA COŞKULU KUTLAMA

Sahil Bulvarındaki etkinlikler Kaymakam Madenoğlu'nun, beraberinde Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan ve Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ile halkın ve öğrencilerin bayramını kutlamasıyla başladı.

İlçedeki okullardan öğretmen ve öğrenciler ile başta şehit ve gazilerden oluşan çeşitli kortej gruplarının yanı sıra çok sayıda vatandaş da bayraklarıyla tören alanında hazır bulundu.

Törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal marşı okundu. İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.

Kaymakam Madenoğlu konuşmasında cumhuriyetin kuruluşunun 92. Yılını kutlamanın haklı gururu ve kıvancını yaşadığını belirterek şunları söyledi:

"92 yıl önce bugün, yüce Atatürk'ün teklif ve TBMM'nin kabulüyle Cumhuriyet ilan ve yüce milletimize, özelikle gençlerimize emanet edilmiştir. Cumhuriyetin anlam ve önemini daha iyi kavrayabilmek için ilan edildiği 1923 yılından önceki şartlara bakmak ve ona göre değerlendirmek gerekir. Binlerce yılık tarihi boyunca acı ve tatlı günleri olan milletimizin, cumhuriyetten önceki kurduğu devletlerin sonuncusu olan Osmanlı Devleti'nin muhteşem ve kahramanlıklarla dolu ömrünün bitişine tarih şahit oluyor ve yepyeni bir devletin kuruluş aşamasına geliniyordu.

Osmanlı Devleti'nin yıkılışını hızlandıran 1. Dünya Savaşı sonrasında milletimize istilacı devletlerle zorla imza ettirilen Sevr anlaşmasına göre güzel yurdumuz parçalanmış, bazı bölgeleri hariç düşman çizmesi altında bırakılmıştı. Artık yanan ocaklar yanmaz, tüten bacalar tütmez olmuştu. Anadolu insanı acılar, yokluklar içinde kıvranıyordu. Millet fakr-ü zaruret içinde harap ve bitap düşmüştü. Her taraftan Ah-ı figanlar yükseliyordu.

Böyle bir durumda başka milletler olsaydı tarihin derinliklerinde yok olup giderdi ama yüce Türk milleti tarihinin hiçbir döneminde azmini, inancını, vatan ve bağımsızlık sevdasını hiçbir zaman kaybetmemişti. O zaman da kaybetmedi, Ya istiklal Ya ölüm parolasıyla düşmanlarıyla bir savaşa gitti ve bu istilacı devletler Atatürk'ün deyimiyle 'Nasıl geldilerse öyle çekip gittiler.' Artık Osmanlı devleti de tarihe karışmıştı. Türk milleti ebedi yaşantısına devam edecekti. Edecekti de onun yüksek karakterine uygun bir yönetim biçimine ihtiyaç vardı. Ve cumhuriyetimizin 92 yıl önce bugün kuruluşuna tarih şahitlik ediyordu.

Bugün ülkemiz medeni dünyada medeni dünyada cumhuriyetle yönetilen ender ülkelerden biridir. Cumhuriyet milletimize en layık yönetim şeklidir. Cumhuriyet bir fazilet rejimidir. Cumhuriyet çok sesliliğin, demokrasinin rejimidir. Cumhuriyet herkesin gelişmesine imkan sağlayan, önündeki engelleri kaldıran bir yönetim biçimidir."

HOŞGÖRÜ VURGUSU

Cumhuriyette insanların diğer insanlar üstünde tahakküm kurma hakkı olmadığını vurgulayan Madenoğlu şöyle devam etti:
" Cumhuriyet idealleriyle yoğrulmuş vatandaşlarımız yine cumhuriyet ülküsüyle dopdolu, ancak çeşitli görüşlere sahip vatandaşlarımızın fikir ve görüşlerine saygı duyarlar. Çünkü hepimizin ortak ideali, yüce Atatürk'ün kurup bize emanet ettiği cumhuriyeti ilelebet yaşatmaktır. Bunu yaparken hiç durmadan, bıkmadan, yorulmadan, cumhuriyetin kurulduğu yıllardaki gibi heyecan dolu olarak çalışması gerektiğini bilir vatandaşlarımız. İşte bizler, yüce Türk milletinin geleceğe ümitle bakan evlatları olarak Atatürk'ün bize hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine ancak bu şekilde ulaşabiliriz.

Bunu yaparken bizleri zafiyete düşürecek iç çekişme ve kavgalardan uzak durmalı, hoşgörü ve anlayışı, başkalarına saygıyı kendimize hayat boyu vazgeçilmeyecek özelliklerimiz olarak edinmeli ve böyle yaşamalıyız. Bir hoşgörü ve anlayış iklimi bütün benliğimizi sarmalıdır. Böylece, yüce Atatürk'ün kurup bize emanet ettiği demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza dek yaşatabiliriz. Yaşatmaya da azimli ve kararlıyız. Yeter ki demokrasi içinde olup farklı ama birbirine saygılı düşünceler cumhuriyetimizin vazgeçilmezliği üzerinde birleşsin, kenetlensin. Atılım ve gelişmenin kaynağı olsun. Ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasına hizmet etsin, Ülkemiz modern dünyadaki saygın yerini alsın. Bunların demokrasinin tam olarak uygulanabileceği cumhuriyet rejiminde gerçekleşebileceğinden şüphe etmeyelim. Onun için Yüce Atatürk'ün kurup bizlere emanet ettiği cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatma arzu ve kararlılığımızı dünyaya haykırmamız gerekiyor ve haykırıyoruz."

Törende ilçedeki çeşitli okullardan öğrenciler şiirler okudu. Ereğli Belediyesi Halk Oyunları ekibi çeşitli yörelerden halk oyunları gösterisi gerçekleştirdi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları ile Cumhuriyet Koşusunda dereceye girenlere ödülleri protokol tarafından takdim edildi.

Kutlama programı törene katılan okulların gerçekleştireceği Tören geçişi ile sona erdi.




Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol