GÜNCEL

Demirtaş: "Bu bir itiraf!"

Demirtaş: "Bu bir itiraf!"

Abone Ol

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez'in, Türkiye'deki kömür rezervi ve üretim miktarı konusunda yaptığı açıklamalarını Ak Parti'nin yanlış politikalarının " İtirafı" olarak değerlendirdi.

CHP Milletvekili Ünal Demirtaş, "Ülkemiz açısından son derece önemli ekonomik girdi sağlayabilecekken taş kömürü, uzunca bir süredir yüksek ithalat oranları ile gündeme gelmiştir. Çünkü Ak Parti Hükümetleri taş kömürü üretimini  desteklememiş, TTK'ya yeterli yatırımı yapmamış, işçi sayısı bilinçli ve kasıtlı olarak düşürülmüştür" ifadelerini kullandı.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez'in, Türkiye'de kömür rezervleri ve üretim miktarı konusunda yaptığı açıklamalarını Ak Parti'nin yanlış politikalarının " İtirafı" olduğunu iddia etti

5 Eylül'de Zonguldak'ta kömür üretiminin artması gerektiğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın açıklamalarını gündeme taşıyan CHP'li vekil yaptığı açıklamada "Sayın Bakan, kömürün başkentinde bir itirafta bulunmuştur. Yıllardır, taş kömürünün önemini, yapılması gerekenleri bir bir anlattık.16 yıl sonunda gelen açıklamalar Ak Parti  politikalarının yanlış olduğunun itirafı niteliğindedir. Sayın Bakanı çok geç olmadan başka bir konuda daha uyarıyorum. Üretimin artması için  TTK'nın 6 bin 500 olan  işçi açığı giderilmelidir" dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının açıklamalarını TBMM gündemine taşıdı. Enerji Bakanının yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığına sunduğu önergesi ile ilgili CHP'li Demirtaş şu açıklamayı yaptı;

"CARİ AÇIĞI BÜYÜTEN ENERJİ İTHALATI!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zonguldak'ta yaptığı konuşmada Türkiye'nin 1,5 milyar ton kömür rezervi olduğunu, üretim miktarının ise sadece 1 milyon ton olduğunu, Türkiye'nin de yıllık 30 milyon ton kömür ithal ettiğini ve bunun için de 4 milyar dolar kaynak ayrıldığını belirtmiştir. Bugün ülkemiz büyük bir ekonomik krizi yaşamaktadır. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de yıllık 50 milyar doların üzerindeki cari açıktır. Cari açığın en büyük kalemlerinden birisini de enerji sektörü oluşturmaktadır.

Enerji sektöründeki taşkömürü, petrol, doğalgaz ithalatı,  cari açığı  oldukça büyüten ithalatlardır. Bu sebeple başta taşkömürü üretimini artırmamız gerekiyor ki, cari açığımız azalsın. Oysa Ak Parti bu üretimi artırmak için TTK'nın 6 bin 500 norm kadro açığı olmasına rağmen, sadece TTK'ya 1.500 maden işçisi alınacağını açıklamış, taşkömürü üretimini ise 5 yılda 10 milyon tona çıkarmayı hedeflediğini  belirtmiştir. 

TAŞ KÖMÜRÜNE  YATIRIM YAPILMADI!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, Mayıs 2017 tarihli "2016 yılı Taşkömürü Sektör Raporu"na göre: 2016 itibariyle Türkiye'de, enerji arzında, doğalgaz ve petrolden sonra taş kömürü kullanılmaktadır. Buna rağmen ülkemizde taş kömürü tüketiminin sadece %3.63'ü yerli kaynaklardan karşılanmıştır. Havzadan karşılanan %3.63'lük üretimin ise %2.52'si TTK'dan, %1.11'i rödovanslı sahalardan karşılanmıştır. Ak Parti'nin taş kömürü sektöründeki yanlış politikaları nedeniyle TTK'nın işçi sayısı da, üretimi de yıllar içinde düşmüştür. 2002'de 16 bin işçi ile 2.5 milyon ton üretim yapılırken,  bugün itibariyle işçi sayısı 7 bin 400 lere, üretim ise 800 binlere düşmüştür. AKP'nin iktidara geldiği 2002'den bu yana üretim de işçi sayısı da üçte bir oranında azalmıştır. 2018 yılı itibariyle,  sadece demir çelik sektörü ve ağır sanayi de, koklaşabilme özelliğine sahip taşkömürü ihtiyaca yıllık 7 milyon tondur.  Fakat üretim 800 bin tona kadar düşmüş durumdadır.

TTK ATIL HALE GETİRİLDİ!

Kömür, dünyada ve ülkemizde stratejik öneme sahip enerji kaynaklarından birisidir. Artan enerji ihtiyacıyla, yüksek kalorili ve koklaşabilme özelliği olan taş kömürünün de önemi artmaktadır. Çünkü koklaşabilme özelliğiyle taş kömürü, ağır sanayi ve demir çelik sektörünün temel girdilerinden birisidir. Ülkemiz açısından son derece önemli ekonomik girdi sağlayabilecekken taş kömürü, uzunca bir süredir yüksek ithalat oranları ile gündeme gelmiştir. Çünkü Ak Parti Hükümetleri taş kömürü üretimini  desteklememiş, TTK'ya yeterli yatırımı yapmamış, işçi sayısı bilinçli ve kasıtlı olarak düşürülmüştür.

Ülkemizde Zonguldak taş kömürünün merkezidir. Yüksek kalorili ve koklaşabilme özelliği olan karaelmas,  Ak Parti İktidarları döneminde hak ettiği önemi görmemiş, TTK'yı atıl hale getirerek, sonunda kapatacak politikalar yıllar içinde sistemli bir şekilde uygulanmıştır. Bu gün itibarıyla TTK'nın 6 bin 500 olan norm kadro açığı olmasına rağmen  bu açık giderilmemiş, üretimi artıracak rantabıl  hiçbir yatırım yapılmamıştır."

NEDEN 6500 İŞÇİ ALMIYORSUNUZ?

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi; 

1-Amacınız taşkömürü üretimini artırmak ise,  Türkiye Taşkömürü Kurumunun norm kadro açığı 6. 500 olmasına rağmen, neden 1.500 işçi alınmasına  karar verdiniz?

2-2002-2018 yılları arasında yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere; dışarıdan ton bazında ne kadar kömür  ithal edilmiş, bu ithal edilen kömür karşılığında, yıl yıl dolar bazında  ne kadar ödeme yapılmıştır?

3-2002-2018 yılları arasında ithal edilen kömür, hangi ülkelerden ithal edilmiş ve hangi sektörlerde kullanılmıştır?

4-2003 Ocak ayından 2018 Temmuz ayına kadarki dönemde, yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere;  Zonguldak havzasında TTK ve rödevanslı sahalarda özel sektör kuruluşları ne kadar üretim yapmıştır?

5-Taş kömüründe, yerli üretim son 15 yıl içinde neden düşmüş, üretimin artırılması için neden yatırım yapılmamıştır? Neden işçi istihdamı düşmüştür? 

6-2002 yılından bu güne kadar yıllar bazında Zonguldak'a ne kadar kömür ithalatı yapılmıştır?  Zonguldak'a ithal edilen bu kömür, Zonguldak'ta hangi sektörlerde kullanılmıştır? 

7-TTK'nın norm kadro açığının tamamının giderilmesi için  yeni bir çalışmanız var mıdır?

8-TTK'ya alınacak 1500 işçi ile ne kadar üretim artışı hedeflenmektedir?

9-Norm kadronun 4'te 1'i kadar istihdam yapılarak taşkömürü üretimini 1 milyon tondan 10 milyon tona çıkarmak mümkün müdür?

 


Haber : H Aksakal

Abone Ol