Demirtaş: "Dar gelirli enflasyon kıskacında!"
Demirtaş: "Dar gelirli enflasyon kıskacında!"
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Kasım ayı enflasyon oranının açıklanmasının ardından TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi ve meclis araştırma önergesi verdi. Açıklanan enflasyon oranının yansımalarının çok daha ağır olduğuna dikkat çeken CHP'li Demirtaş, "Dar gelirlinin gerçek enflasyonu %20 seviyelerindedir" dedi.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
Son aylarda Türkiye'nin makro ekonomik verilerinde büyük bozulmalar yaşanmıştır. Cari açıktaki yükseliş, dış ve iç borç stokundaki seviyeler, yatırımlardaki düşüş, işsizlikteki artış, reel faizlerdeki artış, döviz kurlarındaki yükselişle Türk lirasındaki erime ve enflasyondaki yükseliş gibi veriler, büyük bir ekonomik krizin eşiğinde olduğumuzu göstermektedir. TÜİK, yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 12,98, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde ise 17,30 olarak açıklamıştır. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyat endeksi, 2017 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %1,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,16, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,98 ve on iki aylık ortalamalara göre %10,87 artmıştır. Bu açıklama ile enflasyon, Aralık 2003'ten bu yana en yüksek seviyesine yükselmiştir. 2017 yılı Kasım ayında en yüksek artış %3.77 ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, gıda ve alkolsüz içeceklerde %2,11'lik bir artış yaşanmıştır. Akaryakıt ve enerji fiyatlarında kur, varil fiyatları ve vergilerle birlikte ortalama %15'lik ciddi bir artış meydana gelmiştir. Üstelik bu artışlarla dar gelirlinin gerçek enflasyonu ise %20 seviyelerindedir.
EMEKÇİLER YOKSULLAŞTI!
Enflasyondaki bu artış tüm piyasaları etkilemektedir. Enflasyondaki bu yükseliş nedeniyle vatandaşlarımızın alım gücünü, günden güne düşmüştür. Memur, işçi ve emeklilerimizin maaşları enflasyondaki bu büyük artışlar karşısında erimiştir ve erimeye devam edecektir. Kasım ayındaki bu artış ile maaşlarda resmi verilere göre %13'lük bir erimenin olduğu, ancak halkın gerçek enflasyonunun % 20 olduğu göz önünde tutularak Kasım enflasyon oranının, 2003 yılından bu yana en yüksek orandır.Memur, işçi ve emeklilerin yani dar gelirlinin maaşlarındaki en fazla erime bu ayda meydana gelmiştir.2017 yılının başından bu yana memurlar 255, öğretmenler 304 Türk lirası kaybetmiştir. Asgari ücretle çalışan emekçiler ise %4.5 oranında yoksullaşmıştır. Üstelik asgari ücretlilerin son 3 aydır vergi dilimi kesintileri nedeniyle maaşlarındaki kayıpları %9.6 olmuştur.
Enflasyonun bu kadar yüksek çıkması özellikle çalışan kesimi yakından etkilemektedir. Aldıkları maaşlarının enflasyon farkı nedeniyle ellerine geçmeden kaybeden pek çok çalışan, yoksulluk sınırının altında ücretlerle geçimini sağlamaya çalışmaktadır. Asgari ücret de açlık sınırının altındadır. İşçi ve memur konfederasyonları 4 kişilik bir ailenin sağlıklı dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı Kasım 2017 için 1.567,45 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu harcamaların toplam tutarı yani yoksulluk sınırı da 5.105,71 olarak açıklanmıştır.
Bugün 1.404 ile yoksulluk sınırının altında olan ve 4 kişilik bir ailenin günde üç öğün çay simit ihtiyacını bile karşılamayan asgari ücretteki erime de çalışanları zorlamaktadır.7 milyon çalışanı doğrudan, 6 milyon çalışanı da dolaylı olarak etkileyen asgari ücretin en az net 2 bin tl olmalıdır. Şu an ülkemizdeki çalışanların ve emeklilerin mevcut maaşlarıyla, sürekli yükselen enflasyon karşısında hayatlarını devam ettirmeleri imkânsız hale gelmiştir. Dar gelirlilerin enflasyon karşısında eriyen maaşlarının reel olarak telafi edilmesi, resmi enflasyonun üzerinde halkın gerçek enflasyonuna uygun maaş artışlarının sağlanması gerekir.
ENFLASYONUN MAAŞLAR ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİSİ ARAŞTIRILSIN!
Enflasyonun memur, işçi ve emeklilerin maaşları üzerindeki olumsuz etkileri ile enflasyon nedeniyle tüm maaşlarda yaşanan kaybın ne kadar olduğunun araştırılarak, tespit edilmesi, bu kaybın giderilmesi için yapılacakların ve bundan sonra benzer kayıplar yaşanmaması için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırması açılması gerekmektedir.
ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF OLACAK MI?
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesinde ise şu soruların cevaplanmasını istedi;
1) Enflasyonu düşürmeyi planlıyor musunuz? Planlıyorsanız enflasyonu düşürmek için ne gibi önlemler alacaksınız?
2) Büyük bir ekonomik krizin eşiğinde olduğumuzun farkında mısınız? Olası bir krizi önlemeye yönelik önlemler aldınız mı? Aldıysanız bu önlemler nelerdir?
3) Dar gelirlinin yani memurların, işçilerin ve emeklilerin gerçek enflasyon karşısında eriyen maaşlarındaki kayıpları gidermeyi düşünüyor musunuz? Gidermeyi düşünüyorsanız ne gibi adımlar atacaksınız?
4) Bundan sonraki süreçte çalışanların ve emeklilerin gerçek enflasyon karşısında mağdur olmamaları için önlem almayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız hangi önlemleri almayı planlıyorsunuz?
5) Asgari ücreti 2018 yılı için net 2.000-tl yapmayı düşünüyor musunuz? Düşünmüyorsanız asgari ücretliyi neden enflasyona ezdiriyorsunuz?
6) Asgari ücretle çalışanların enflasyon karşısındaki kayıplarını engellemek için asgari ücreti gelir vergisinden muaf tutmayı planlanmakta mısınız?
Haber : H.Aksakal-Ö Cerrah