GÜNDEM

Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sönmez’e sordu: “BU ZAMLAR NEDEN?”

Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sönmez’e sordu: “BU ZAMLAR NEDEN?”

Abone Ol

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, bir ayda iki defa zamlanan elektrik ve doğalgaz fiyatlarını TBMM gündemine taşıdı. Demirtaş, “İşçi, memur ve emekliye yüzde 4 zam verilirken, doğalgaza bir yılda yüzde 56 zam yapılmıştır. Verilen maaş artışı, yapılan zamlar karşısında, çalışanların eline geçmeden erimiştir. Ak Parti kaşıkla verdiğini kepçeyle geri almıştır” dedi.

31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde verilen sözleri de hatırlatan CHP'li Demirtaş, seçimlerin ardından verilen tüm sözlerin unutulduğu ve vatandaşın zam yağmuruna tutulduğunu ifade etti.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez'in yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şunları ifade etti:

HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 60!

"Ülkemizin içinde olduğu ekonomi kriz, günden güne derinleşerek büyümektedir. Bu ekonomik krizin, ağır sonuçları altında ezilenler de işçi, memur, emekli, esnaf gibi dar gelirli vatandaşlarımız olmaktadır. Üretime dayalı olmayan yanlış ekonomi politikalarının en çarpıcı sonucu yüksek enflasyondur. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre enflasyon oranı yüzde 15’tir. TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon ile gerçek enflasyon oranları arasındaki fark ise büyüktür. Halkın gerçek enflasyonu en az %50’dir.

Son 1 yıl içinde, asgari bir hayatı sürdürebilmek için ihtiyaç duyulan gıda, elektrik, su, doğalgaz gibi temel ihtiyaçların tamamına büyük zamlar yapılmıştır. Son açıklanan TÜİK verilerine göre; çaya yüzde 32, şekere ise yüzde 16 zam gelmiştir. Yaz aylarının sonunu yaklaşılan bu dönemde bile domatesin fiyatı yüzde 12, salatalığın fiyatı ise yüzde 23 oranında artış göstermiştir. Temel gıda maddelerindeki gerçek enflasyon oranı yüzde 60’tır

VATANDAŞ ÇARESİZ!

Kış aylarına yaklaşılan bu dönemde, doğalgaz ve elektriğe bir ay içinde iki defa yapılan zam ise vatandaşlarımızı büyük bir çıkmaza sokmuştur. Ağustos ayının başında doğalgaz ve elektriğe yapılan zammın üzerinden 1 ay geçmeden, yeniden zam yapılmıştır. Doğalgaza yüzde 9, elektriğe ise yüzde 15 zam yapılması ile birlikte, bir ayda; doğalgaz yüzde 18, elektrik ise yüzde 25 zamlanmıştır. 2019 yılının ilk 9 ayında elektriğe yapılan zam yüzde 37’yi bulurken, son 1 yılda doğalgaza yapılan zam yüzde 54’e ulaşmıştır. Kış aylarında bu zamların etkisi daha da çok hissedilecektir. 100 metrekarelik bir konutun yıllık ortalama 1200 liralık doğalgaz faturası 1750 liraya çıkacaktır. Üstelik vatandaşlarımız bu son zamdan sonra doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yeniden artış yapılacağı kaygısı da duymaktadır.

Yüzde 80’i asgari ücretin altında maaş alan emeklimizin, 2 bin 20 lira asgari ücret alan işçilerimizin ve yüzde 4’lük zamla yetinmesi istenen ve çoğunluğu yoksulluk sınırının altında maaş alan, kamu çalışanlarının bu hayat pahalılığı ile baş edebilmesi mümkün değildir. Sayıları 6 milyonu geçen işsiz vatandaşlarımız ise bu zamlar karşısında daha büyük bir çaresizlik içindedir.

Aralık 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, doğalgaz ve elektrik fiyatlarında indirim yapılacağını müjdelemiş, Mart 2019’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak siz de doğalgaz ve elektrikte önümüzdeki dönemde tarife değişikliği olmayacağını açıklamıştınız. Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ise doğalgaz fiyatlarında indirim yapılacağını vaad ederken, elektrikte de dar gelirliye de destek olunacağı sözünü vermişti.

Ancak yerel seçimlerin ardından verilen tüm sözler unutulmuş, vatandaşımız seçimlerden sonra adeta zam yağmuruna tutulmuştur.

“KAŞIKLA VERDİLER, KEPÇEYLE ALDILAR”

Vatandaşların içinde bulunduğu ekonomik koşullar altında yapılan zamların altından kalkmasının çok zor olduğunu belirten CHP’li Demirtaş şunları kaydetti:

"Bugün asgari ücretlinin aldığı 2 bin 20 liralık ücretle, geçimini karşılayabilmesi bile mümkün değilken yeni zamlarla artacak faturalarını ödeyebilmesi imkansızdır.  Kamuda çalışanlar açısından da durum farklı değildir. İşçi, memur ve emekliye yüzde 4 zam verilirken, doğalgaza bir yılda yüzde 56 zam yapılmıştır. Verilen maaş artışı, yapılan zamlar karşısında, çalışanların eline geçmeden erimiştir. Ak Parti kaşıkla verdiğini kepçeyle geri almıştır.

Ak Parti İktidarının yanlış yönetimi sonucunda ortaya çıkan bu bozuk ekonomik düzen işçiyi, memuru, emekliyi, işsizi, asgari ücretliyi, dar gelirliyi ve yoksulu kısacası emeği ile geçinmeye çalışan tüm vatandaşlarımızı vurmuştur."

VEKİLDEN SORULAR…

CHP'li vekil şu soruların yanıtlanmasını istedi;

1)Ak Partili Yönetici ve Bakanların, 31 Mart Yerel Seçimlerinden önce elektrik ve doğalgaz fiyatlarının yükselmeyeceğine ilişkin açıklamalarına rağmen seçimlerden sonra elektrik ve doğalgaza neden fahiş zamlar yapılmıştır?

2)Kış aylarının yaklaştığı bu dönemde elektrik ve doğalgaza yeni bir zam daha yapacak mısınız?

3)Elektrik faturalarında haksız olarak yer alan enerji fonu, TRT payı, KDV ile elektrik vergisini kaldıracak mısınız?

4)Petrol ve doğalgaz fiyatlarında ciddi bir artış olmamasına rağmen akaryakıt ve doğalgaz fiyatlarındaki fahiş artışların gerekçesi nedir?

 5)Memura, emekliye, işçiye %4 zam yapılırken, dünyada doğalgaz fiyatları düşerken, Türkiye'de son 1 yılda neden doğalgaza yüzde 56, elektriğe de yüzde 37 oranında zam yaptınız?

6)Elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki fahiş artışlar karşısında, vatandaşların daha fazla mağduriyet yaşamasını önlemek için elektrik ve doğalgaz fiyatlarını düşürmeyi düşünüyor musunuz?

7) Son 12 ayda borcunu ödeyemediği için doğalgaz ve elektrik hizmeti kesilen abone sayısı kaçtır?


Haber : H Aksakal

Abone Ol