GÜNCEL

Demirtaş: "Halkı enflasyona ezdirdiler!"

Demirtaş: "Halkı enflasyona ezdirdiler!"

Abone Ol

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grup Sözcüsü, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, emekli, memur ve sözleşmeli çalışanların alacağı yüzde 10'luk zamma tepki gösterdi. Demirtaş, "Halktan uzaklaşıp kendilerini ve çocuklarını düşünenler halkı yine enflasyona ezdirdiler" dedi.

Milyonlarca kişinin merakla beklediği enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre, 2018 yılı Aralık ayı enflasyonun açıklaması ile birlikte, bir önceki ay yüzde 21,62 olan yıllık enflasyon yüzde 20,30'a gerilediği ifade edildi. Aralık ayı enflasyon rakamlarına göre, memur, sözleşmeli ve memur emeklisi yüzde 10 civarında zam alacak.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grup Sözcüsü, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, emekli, memur ve sözleşmeli çalışanların alacağı yüzde 10'luk zamma tepki göstererek "Makyajlı enflasyon rakamları ile halkı aldatanlar kendi maaşına yüzde 26 zam yapıp, emekliye, memura yüzde 10'luk zammı reva görüyor. Ekonomik kriz vatandaşı vurmuş. Millet perişan, gıda fiyatlarındaki enflasyon yüzde 50'yi bulmuş ama sarayında, şatafatlı hayat sürenlerin bundan haberi yok. Halktan uzaklaşıp, kendilerini ve çocuklarını düşünenler halkı yine enflasyona ezdirdiler" dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş açıklamasında şunları ifade etti:

Devletin bütün olanaklarını kendisinin ve ailenin emrine amede edenler, bunu yeterli görmeyip bir de maaşına yüzde 26 zam yaptı. Saray ve çevresi, dolarla ihaleler alıp günden güne zenginleşirken, halk yoksullaşmaya devam ediyor. AKP İktidarı toplumda gelir dağılımındaki adaletsizliği günden güne açmaya devam ediyor. Saray, çevresindeki kaymak tabakaya dolarla ihale verirken, badem sütü, ejder meyveli smoothie içiyor, pataşur içinde çerkez tavuğu yiyor. Halk da un, bulgur, makarna hesabı yapıyor. Saray ve çevresi halktan kopuk, lüks ve debdebe içinde yaşıyor.

GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 40!

TÜİK'in açıkladığı yüzde 20'lik enflasyon elbetteki gerçek enflasyon değil. Gerçek enflasyon yüzde 40'a ulaştı. Birleşik Kamu İş'in Aralık 2018 tarihli, Halkın Enflasyonu Araştırması'na göre; gıda fiyatlarında ortalama artış yüzde 50'ye yaklaştı. Araştırmaya göre ekmek, un, bulgur, makarnadaki yıllık artış yüzde 33,et ve balıktaki artış yüzde 20.17,süt, süt ürünleri ve yumurtadaki artış yüzde 24.95,meyvedeki artış yüzde 89.40,sebze fiyatlarındaki artış yüzde 189.83 oranında olmuştur. Bunun karşısından emekliye, memura, sözleşmeli çalışanlara dalga geçer gibi yüzde 10 oranında zam verilmiştir.

2018 yılının başından bu yana doğalgaza yüzde 35, elektriğe de yüzde 45 zam yapılmıştır. Kışın kendisini iyice hissettirdiği bugünlerde,  vatandaşlarımız doğalgazda tasarruf yollarını aramaya başlamıştır. Elektriğe yapılan zamlar ise vatandaşlarımızın astronomik rakamlara ulaşan faturalarla karşılaşmasına neden olmuştur. Vergi, harç ve cezaların artışında baz alınan yeniden değerleme oranı yüzde 23 olarak belirlenirken, memur ve emeklilere yüzde 10 zam reva görülmüştür.

TÜRK LİRASI DÖVİZ KARŞISINDA ERİDİ!

Geçim derdindeki halk bir yandan da Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi nedeniyle büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Aralık 2017'de 3.76 olan dolar, 31 Aralık 2018'de 5.27'ye yükselmiştir. Yani Türk Lirası dolar karşısında yüzde 30 değer kaybetmiştir. Ekonomisi ithalata dayanan ülkemizde, Türk Lirasının döviz karşında yaşadığı bu kayıp, halkın alım gücünü daha da düşürmüştür. Üstelik, ekonomistlerin döviz artışı ile ilgili olarak 2019 yılı için yaptıkları uyarılar çok daha kritik düzeydedir. Bu da emekli, memur ve işçilerimizi yani halkımızı çok zorlu bir dönemin beklediğini göstermektedir.

 EMEKLİ, MEMUR, İŞÇİ AÇLIK SINIRININ ALTINDA!

Saray ve çevresi halktan kopuk şekilde lüks ve debdebe içinde yaşarken, halkımızın büyük bir bölümünün açlık sınırının altındaki ücretlerle geçim mücadelesi vermeye çalışmaktadır. Aralık ayı açlık ve yoksulluk rakamlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.941,16 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.322,99 TL olarak açıklanmıştır. Emekli, memur, işçi açlık sınırının altında, evinden dışarı kafasını uzatmazken, saray ve çevresindeki bir avuç mutlu azınlık özel uçaklarla seyahat edip, lüks ve şatafat içinde yaşamaktadır.

VERGİ KESİNTİSİ YÜZDE 20!

Tüm bunların yanında, çalışanların maaş ve ücretlerinden yapılacak vergi kesinti oranlarını belirleyen Gelir Vergisi Genel Tebliği'ne göre yılbaşından itibaren elde edilen gelir toplamının 18 bin lirayı aşması halinde çalışan, yüzde 20 kesintinin olduğu bir üst vergi dilimine çıkacak; yüzde 15 yerine yüzde 20 oranında vergi ödeyecek. Yani çalışanların aldıkları maaş ya da ücretler çok daha hızlı bir şekilde daha ceplerine girmeden, gidecektir.


Haber : H Aksakal

Abone Ol