SİYASET

DEMİRTAŞ'TAN SORU ÖNERGESİ

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, konuyu TBMM'ye taşıyarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından cevaplandırılmak üzere, yazılı soru önergesi verdi.

Abone Ol


CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, konuyu TBMM'ye taşıyarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından cevaplandırılmak üzere, yazılı soru önergesi verdi. Demirtaş, "Zonguldak havzasında 1,3 milyar tonluk taşkömürü rezervi mevcutken, taşkömürü talebinin ithalat yoluyla karşılanmasının gerekçeleri nelerdir?" diye sordu.

13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa'nın Soma ilçesinde, resmi rakamlara göre 301 maden işçisinin ölümüne neden olan maden kazası, hükümetin madenlerdeki çalışma koşullarını iyileştirmeye yönelik bir dizi önlem almasını gerektirdi. 11 Eylül 2014'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Kanunla, madenlerde çalışanlara en az iki asgari ücret verilmesi, günlük çalışma sürelerinin 6.5 saate düşürülmesi, yıllık ücretli izin sürelerinin arttırılması ve erken emekliliklerinin teşvik edilmesi gibi konularda bazı düzenlemeler yapıldı.

Zonguldak havzasında üretim yapan rödevanslı sahalardaki işletmeciler, bu düzenlemeler sonrasında maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle, istihdamı azaltma yoluna gitti. İstihdam edilen işçi sayısı 5.500'den 1.100'e kadar düştü. İşletmecilerin, bu düzenlemelerden sonra istihdamı azaltması, hükümetin bu maliyetleri karşılaması doğrultusunda düzenleme yapmasını gerektirdi. Ancak, hükümet bu maliyetlerin yarısını bile karşılamadı.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, konuyu TBMM'ye taşıyarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından cevaplandırılmak üzere, yazılı soru önergesi verdi.

"KAŞ YAPACAĞIM DERKEN GÖZ ÇIKARILMAMALI"

Maden işçilerinin sağlığının korunması, güvenlik önlemlerinin arttırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi doğrultusunda yapılan iyileştirmelerin yetersiz, ama olumlu gelişmeler olduğunu belirten Demirtaş, hükümetin bir yandan, teknolojik gelişmeler çerçevesinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin geliştirilmesi, ücret ve diğer tüm çalışma koşulları açısından işçiyi gözetmesi ; diğer yandan da istihdamı koruması ve hatta istihdamın daha da arttırılması konusunda somut adımlar atması gerektiğini savundu. Bunun için de, devletin Zonguldak havzasında rödevanslı sahalardaki işverenlerle birlikte sorumluluk almak zorunda olduğunu belirtti. Aksi takdirde, "...kaş yapacağım derken, göz çıkarılacağını" ifade etti.

CHP'li Demirtaş, Zonguldak'ta rödevanslı sahalardaki işletmelerin ek maliyetlerinin, "fiyat farkı" olarak karşılanmasını içeren düzenlemenin yalnızca kağıt üzerinde kaldığını, söz konusu maliyetlerin yarısının bile karşılanmadığını belirterek, hükümetin işçinin korunmasında ve istihdamın arttırılmasında işverenlerle birlikte sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Ünal Demirtaş, işçiden gelir vergisi alınmayarak, sigorta primlerinin işveren payında teşvikler uygulanarak ve saire tedbirlerle istihdamın devamlılığının da sağlanması gerektiğini aktardı.

"İŞ CİNAYETLERİNİN SORUMLUSU KİM OLACAK?"

Hükümetin, rödevanslı sahalardaki maliyetlere ortak olmaması durumunda, işletmecilerin üretimi durdurmasıyla, maden ocaklarının kaçak olarak çalıştırılacağını iddia eden Demirtaş: "Zonguldak'ta kaçak olarak üretim yapan maden ocaklarında birçok iş cinayeti meydana geliyor. Eğer rödevanslı sahalardaki işletmeler de kapanırsa, kaçak maden ocaklarının sayısı daha da artacak. Bu durum, iş cinayetlerinin artmasına neden olacak" diye ekleyerek, "bu cinayetlerin sorumlusunun en başta hükümet olduğunu" işaret etti.

Demirtaş: "Hem rödevanslı sahalarda üretim yapan firmaların zararlarının karşılanmadan, hem de TTK'ya işçi alınmadan, Zonguldak ekonomisinin ayakta kalamayacağı, bunun da Türkiye ekonomisine olumsuz etkilerinin olacağı ve Zonguldak halkına göçün dayatıldığı" açıklamasında bulundu.

CHP'li Demirtaş, önergesinde şu soruları yöneltti:

Bakanlığınızın, rödevanslı sahalardaki işletmecilerin karşılaştığı ek maliyetlerin karşılanmasına yönelik çalışması var mıdır?"Fiyat farkı" olarak ödenen ek maliyetlerinin hesaplanmasında ne tür bir yöntem uygulanmaktadır?

Zonguldak havzasındaki mevcut istihdamın korunması ve arttırılması konusunda çalışmalar yapılmakta mıdır? Rödevanslı sahalardaki işletmecilere Zonguldak'taki istihdamı arttırmaları için gereken destek verilecek midir?

Rödevanslı sahalardaki işletmelerin kapanmasıyla birlikte, maden ocakları kaçak olarak çalıştırılacağından ve bundan dolayı da işçi sağlığı ve iş güvenliği zaafiyete uğrayacağından ve meydana gelecek birçok iş kazası sonucu yaşanacak iş cinayetlerinin sorumlusu kim olacaktır? Kayıtdışı çalışmayı kim önleyecektir?

Cumhuriyet'in ilk ili olan Zonguldak'ta bulunan rödevanslı sahalardaki işletmelerdeki 5.500 işçiden 1.100 işçi kaldığı Bakanlığınızca bilindiği halde, işsizliğin ve göçün zirve yaptığı, ekonomisinin çöktüğü Zonguldak, AKP iktidarı tarafından cezalandırılmak mı istenmektedir?

Bakanlığınızın 2015 yılının Mayıs ayında yayımlanan "Taşkömürü Sektör Raporu"na göre, 2016 yılında 49 milyon ton, 2020 yılında ise 81 milyon ton olarak planlanan taşkömürü tüketiminin tamamı ithalat yoluyla mı karşılanacaktır?

Zonguldak havzasında 1,3 milyar tonluk taşkömürü rezervi mevcutken, taşkömürü talebinin ithalat yoluyla karşılanmasının gerekçeleri nelerdir?


Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol