Demirtaş'tan "Zihinsel Engelliler" için kanun teklifi...
Demirtaş'tan "Zihinsel Engelliler" için kanun teklifi...
CHP Zonguldak Milletvekili, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ünal Demirtaş "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" nedeniyle toplumun en dezavantajlı gruplarından olan engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti. CHP'li Demirtaş: "3 Aralık Dünya Engelliler Günü, bir kutlama değil, farkındalık günüdür. Aynı zamanda, hükümetlerin engellilerle ilgili uygulamalarını ve mevcut durumlarını sorgulama günüdür." dedi.
CHP Zonguldak Milletvekili, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ünal Demirtaş'ın BİMER üzerinden engellilerle ilgili yönelttiği sorulara verilen cevaplar Türkiye'deki vahim tabloyu ortaya koydu.
Engelli memur istihdam etmekle yükümlü kamu kurum ve kuruluşlarında, engelli memur kontenjan açığının 13 bin 967, özel sektör işverenlerinin açık engelli işçi kontenjanı sayısının ise 21.976 olduğunu ifade eden CHP'li Demirtaş, "İşçi ve memur kontenjanlarında toplam boşluk 35 bin 943 ama Bakanlık sadece 5 bin atama yapılacağını açıklıyor." dedi.
ZİHİNSEL ENGELLİLER İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş aynı zamanda, en dezavantajlı grup olan Zihinsel Engellilerin sağlık, eğitim ve sosyal yaşama dahil olabilmelerini sağlayacak bir kanun teklifi verdi. Bu teklife göre, zihinsel engelliler rapor derecesi olmadan ÖTV indiriminden faydalanacak ve aileleri bu sayede araç alabilecek.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ünal Demirtaş engellilerle ilgili olarak yaptığı açıklamasında şunları ifade etti:
İKİNCİ SINIF VATANDAŞ MUAMELESİNDEN NE ZAMAN VAZGEÇİLECEK?
Şu anda engelli memur kontenjanı 13.967. Önümüzdeki yıl, 2018 yılında hedeflenen engelli memur alımının ise 5 bin olduğu ifade edildi; ilk altı ay için 2.500, ikinci altı ay için de yine 2.500 olmak üzere toplam 5 bin kişilik bir kadro ifade edildi. Buradan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'na çağrıda bulunuyorum, engelli atamaları derhal yapılmalıdır. Bakanlık bile bu 13.967 kadroyu sağlayamamışken özel sektörden engelli istihdamıyla ilgili kadroların tamamlanması istenmektedir. Bu yanlış bir uygulamadır, bunun bir an evvel tamamlanması gerekmekte, engelli vatandaşlarımızı ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılmaktan vazgeçilmelidir.
Engelliler Konfederasyonları tarafından yapılan açıklamalara göre, çalışabilir durumda olan engelli sayısı yaklaşık 2 milyon ama mevcutta istihdam edilen engelli sayısı ise yaklaşık 200 bin civarında bir rakama tekabül ediyor. Burada, yüzde 10'luk, yüzde 15'lik bir engelli istihdamı söz konusu.
Engellilerin istihdamına bakış açısı genel işsizlik sorununun bir parçası gibi değerlendirilirse elbette çözüme odaklanmak zorlaşmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın en dezavantajlı kesim olan engellilere bakışında bir engel var.
"ENGELLİLER HAYATIN DIŞINDA!
BM Engelli Hakları Sözleşmesine göre engelli; "Diğer bireylerle eşit koşullar altında topluma tam ve etkin bir şekilde katılımlarının önünde engel teşkil eden uzun süreli fiziksel, zihinsel, düşünsel ya da algısal bozuklukları bulunan kişiler." olarak tanımlanmaktadır. Engellilik farklı sebeplerle toplumsal hayata tam ve etkin katılım sağlanamaması olarak tarif edilmektedir. Toplumsal hayata tam ve etkin katılımı sağlayacak en etkili yol ise çalışma hayatına katılımla olur. Engellilerin istihdamı ile ilgili sorun genel işsizlik sorunun bir parçası olarak görülmemelidir.
Çünkü istihdam engellilerin hayata katılımının tek yoludur. Bu şekilde engelliler dolayısıyla engelli aileleri de hayatın içinde olur. Toplumsal duyarlılık yükselir. Engelliye yaklaşım "yardım temelli" olmaktan çıkar. Sosyal dışlanma da sorun olmaktan çıkar.
ZİHİNSEL ENGELLİLERE POZİTİF AYRIMCILIK!
Zihinsel Engelliler, tüm engelli grupları içinde en dezavantajlı gruptur. Bu nedenle zihinsel engellilere pozitif ayrımcılık yapılmalı ve yasalardaki düzenlemeler bu çerçevede şekillendirilmelidir. Verdiğimiz kanun teklifi ile engelli gruplar arasında var olan haksızlık ve eşitsizliğin bir nebze olsun giderilmesi amaçlanmıştır. Çünkü zihinsel engelli olduğu için sürücü belgesi verilemeyeceği tam teşekküllü hastane raporuyla teşvik edilen ve ulaşımları birlikte ikamet ettiği ya da bakmakla yükümlü olan kişilerce sağlananlar, engelliliği veya malullüğü %90'ın altında kaldığı gerekçesiyle ÖTV istisnasından yararlanamamaktadır. Çünkü zihinsel engellilik durumları, istisna için aranan, araçları bizzat kullanamayacak olma şartını sağlarken engelliliğin sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye bulunmasını gerektirmemesi nedeniyle bu şart sağlanamamaktadır. Bu haksızlığı ortadan kaldırılması için kanun teklifimizin yasalaşması konusunda tüm siyasi partilerin, siyaset üstü bir anlayış ve sorumlulukla hareket etmesi ve bu düzenlemeye destek vermesi gerekmektedir.
ENGELLİLERE YARDIM DEĞİL, HAKLARINI VERİN!
Engellilerimize karşı her türlü ayrımcılıkla ve ayrımcı zihniyetle mücadele edilmeli, engelli vatandaşlarımızın toplum içinde görünür olması sağlanmalıdır.3 Aralık Dünya Engelliler Günü toplumsal farkındalığın yaratılabilmesi açısından bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Engellilerimizin yaşamın her alanına katılım gösterdikleri, kimseye muhtaç olmadıkları çağdaş bir toplum düzeyi ancak bu şekilde yakalanabilir."
Haber : H Aksakal