GÜNDEM

'DİR İÇ PİYASA DENGELERİNİ BOZMAYACAK ŞEKİLDE KULLANILSIN'

Ereğli Sac Tüccarları AŞ (ESTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Esat Koç, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Dahilide İşleme Rejimi (DİR) belgelerini verirken, iç piyasa dengelerinin bozulmaması için önlemler alması gerektiğini söyledi.

Abone Ol

Son dönemde çeşitli sektörlerin temsilcilerinin de DİR nedeniyle haksız rekabet ve usulsüz kullanım sonucu yaşadıkları kayıpları dile getirdiğini vurgulayan Koç, " İncelendiğinde DİR ülkemiz sanayicisinin uluslar arası arenada rekabet edebilmelerini sağlamaya çalışan, destek anlamı taşımayan, dengeleyici amacı olan son derece gerekli, idari bir önlemdir. Peki bizleri ve başka sektördeki iç piyasa oyuncularını, böyle güzel bir amaca hizmet eden uygulamadan şikayetçi olmaya iten nedenler nelerdir? Bunu anlamak için önce bizleri tanımak gereklidir. Bizler sektörümüzdeki imalatçı firmalara mal ve üretim öncesi hizmetle birlikte, gerektiğinde gücümüz ölçüsünde finansman sağlayan ticari firmalarız. Tedarikçilerimizin stok yükünü azaltarak risk almakta ve bütün bu emeklerin karşılığında da bir miktar kar elde etmeye çalışmaktayız. Sektörümüz kriz dönemini en ağır şartlarda geçirmesine rağmen, ayakta kalabilenlerimiz, işlerini devam ettirmekteyken, bazı haksız rekabet etkileri sonucu ülke çapında anormal bir rekabetle karşılaşmaya başladılar. Sıkıntıların kaynağı araştırıldığında, DİR'in bazıları tarafından istismarı neticesinde haksız kazanç sağladıkları, bizler gibi iç piyasaya hizmet veren aktörlerin, bu haksız rekabetten etkilenerek oyun dışına itildiğimiz şüphesiyle karşılaştık" açıklamasını yaptı.

2023 yılında demir- çelik sektörünün 55 milyon ton sıvı maden üretimi hedefini ortaya koyarak, katma değeri yüksek bu sektörü yakından takip eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın DİR belgelerini verirken, bunun için piyasa dengelerini de bozmayacak şekilde, amacına uygun kullanılmasını sektörel bazda sağlayacak önlemleri de DİR'e monte etmesini beklediklerini belirten Koç, " Aksi halde 2005 öncesi sektörümüzdeki imtiyaz belgesi olan kota uygulamasından çok da farkının kalmadığını, bazı firmaların bu düzenlemeyi permi hakkı gibi görerek yurtiçi Pazar dengelerini cüzi bir gelir karşılığı bozduğunu üzülerek ifade etmek durumundayız. İhracat ülkemiz için ne kadar değerliyse, bu ülkenin dürüst ve vergisini ödeyen iç piyasa aktörlerinin de en az ihracatçılar kadar önemli ve haksız rekabete karşı korunması gerekir" şeklinde konuştu.

Bu konuda alınacak önlemler karmaşık ve takibi zor bir süreçse yada mevcut DİR yönetmeliği değişmeyecekse rekabetin sağlanması için sektörlerindeki ithalat vergilerinin tümden kaldırılması talepleri olduğunu kaydeden Koç, " Çünkü bazı firmaların iyi niyetle sağlanan destekleri rakiplerini ekarte etmekte kullanmalarının önlenmesi gereklidir. Bu konulardaki haklılığımızın en büyük delili, sektörümüzde yaşanan iflas olaylarındaki aktörlerin maalesef kaliteli malzemeyle hizmet üretmeye çalışan kurumlar olmasıdır. Talep ettiğimiz önlemlerin aciliyet derecesi son derece yüksektir" diye konuştu.


Haber : Dünya Gazetesi

Abone Ol