DIŞ BASINDA TÜRKİYE'YE YÖNELİK YENİ OYUN
Son günlerde dış basında Türkiye ve AK Parti hakkında üst üste çıkan olumsuz haberler "yine birileri düğmeye bastı mı" sorusunu akıllara getirdi. Daha çok Amerikan ve İngiliz gazeteleri üzerinden gerçekleştirilen operasyona İran'ın resmi haber ajansı Mehr de katıldı.
CUMHURİYETÇİ GAZETE YİNE DEVREDE
Geçtiğimiz günlerde de ABD'de muhalif Cumhuriyetçi Parti'ye yakınlığıyla bilinen Washington Times gazetesi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı 4 Osmanlı padişahına benzeten bir haber-yorum yayınladı. Gazete, Washington yönetiminin Erdoğan'a verdiği desteğin ‘yersiz' olduğunu savunarak, "Batı'nın en son istediği şey Ankara 'da yeni bir sultan" yorumunu yaptı.
MANİPÜLASYON DA SINIR YOK
Aynı gazete daha önce de benzer manipülatif haberlere imza atmıştı.
Örneğin 2005'te gazetede yayınlanan bir makalede, başörtüsü yasağıyla ilgili olarak Başbakan'ın "ulemanın görüşünün alınması gerektiği" şeklindeki sözleri üzerine başlayan tartışmalara değinilmiş, askerin dışında bazı laik Türk sivillerin de benzer uyarılarda bulunduğu belirtilmişti. Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki de Andrew Borowiec imzalı haberin, her türlü dayanaktan yoksun ve tümüyle uydurma olduğunu bildirmişti.
BU İLK DEĞİL
Amerikan gazetelerinde Türkiye'yle ilgili çıkan olumsuz haberler bununla sınırlı değil.
Cumhuriyetçilere ya da demokratlara yakın prestijli gazetelerde dönem dönem Türkiye'yle ilgili manipülatif haberler ya da makalelere yer veriliyor.
Geçtiğimiz aylarda New York Times'de (NYT) yayınlanan makalede Türkiye'nin Suriye politikasına yönelik bir takım suçlamalar yer almıştı.
Tim Arango imzalı ve İstanbul çıkışlı haberde, Türklerin "yan kapıdaki savaş" sürerken, kendi ülkelerinde İranlı casusların yakalanmasına, Türk askerlerinin PKK tarafından pusuya düşürülmesine, Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarına milyonlarca dolar harcamasına tepki göstermeye başladığı iddia edildi.
Makalede dikkat çeken bir diğer nokta da Türkiye'yle ilgili manipülatif yorumlarıyla tanınan Soner Çağaptay'ın da görüşlerine yer verilmesiydi. Çağaptay'ın gazetede yer alan görüşüne göre, "Birçok Türk bunların, Türkiye'nin Esad rejimine karşı saldırgan duruşunun bir sonucu olduğunu düşünüyor."
Çağaptay, geçmişte AK Parti'nin 'İslamcı' köklerine dönerek Türkiye'yi Batı'dan uzaklaştırdığı tezini çeşitli yayın organlarında işleyen WINEP'in Türkiye uzmanı. WINEP Amerikan başkentinde faaliyet gösteriyor, ama İsrail Hükümeti ile içli dışlı bir kuruluş.
WSJ DE BENZER MANİPÜLASYONLARA İMZA ATMIŞTI
BAŞBAKAN UYARMIŞTI
Bu haberler üzerine ağustos ayında AK Parti MKYK toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MKYK üyelerine AK Parti'yi ve Hükümeti hedef alan planlar olduğunu söylemişti.
Haber :
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor