SİYASET

DIŞ BASINDA TÜRKİYE'YE YÖNELİK YENİ OYUN

Son günlerde dış basında Türkiye ve AK Parti hakkında üst üste çıkan olumsuz haberler "yine birileri düğmeye bastı mı" sorusunu akıllara getirdi. Daha çok Amerikan ve İngiliz gazeteleri üzerinden gerçekleştirilen operasyona İran'ın resmi haber ajansı Mehr de katıldı.

Abone Ol
Dün Ulusal Gazetelerin sayfalarında, Doğan Haber Ajansı'ndan servis edilen Türkiye'yle ilgili analiz haberdeki tehlikeye dikkat çekilmişti.
 
İran yönetiminin içinde yer alan Zerdüşt kalıntısı bir takım güçlerin devreye girerek ülkeyi savaşa sürüklemeye çalıştığını anlatılmaya çalışılmıştı.
 
Ancak daha öncesinde Amerikan basınında Başbakan Erdoğan'la ilgili çıkan haber ve haberin yayınlayan gazeteye değinelim.

CUMHURİYETÇİ GAZETE YİNE DEVREDE

Geçtiğimiz günlerde de ABD'de muhalif Cumhuriyetçi Parti'ye yakınlığıyla bilinen Washington Times gazetesi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı 4 Osmanlı padişahına benzeten bir haber-yorum yayınladı. Gazete, Washington yönetiminin Erdoğan'a verdiği desteğin ‘yersiz' olduğunu savunarak, "Batı'nın en son istediği şey Ankara 'da yeni bir sultan" yorumunu yaptı.

MANİPÜLASYON DA SINIR YOK

Aynı gazete daha önce de benzer manipülatif haberlere imza atmıştı.

Örneğin 2005'te gazetede yayınlanan bir makalede, başörtüsü yasağıyla ilgili olarak Başbakan'ın "ulemanın görüşünün alınması gerektiği" şeklindeki sözleri üzerine başlayan tartışmalara değinilmiş, askerin dışında bazı laik Türk sivillerin de benzer uyarılarda bulunduğu belirtilmişti. Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki de Andrew Borowiec imzalı haberin, her türlü dayanaktan yoksun ve tümüyle uydurma olduğunu bildirmişti.

Yine geçtiğimiz yıl Başbakan Erdoğan'ın Kars'taki heykeli "ucube" diye niteleyerek kaldırılmasını istemesini gazete şu ifadelerle çarpıtmıştı:
 
"Başbakan'ın bu talebi birçok yönde rahatsız edici. Türkiye, bunun üzerine çılgına döndü. Yabancıların aklına Taliban ve 'soykırım reddi' gibi şeyler gelebilir. Türkiye'de bir 'sınıf savaşı' yaşanıyor"

BU İLK DEĞİL

Amerikan gazetelerinde Türkiye'yle ilgili çıkan olumsuz haberler bununla sınırlı değil.

Cumhuriyetçilere ya da demokratlara yakın prestijli gazetelerde dönem dönem Türkiye'yle ilgili manipülatif haberler ya da makalelere yer veriliyor.

Geçtiğimiz aylarda New York Times'de (NYT) yayınlanan makalede Türkiye'nin Suriye politikasına yönelik bir takım suçlamalar yer almıştı.

Tim Arango imzalı ve İstanbul çıkışlı haberde, Türklerin "yan kapıdaki savaş" sürerken, kendi ülkelerinde İranlı casusların yakalanmasına, Türk askerlerinin PKK tarafından pusuya düşürülmesine, Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarına milyonlarca dolar harcamasına tepki göstermeye başladığı iddia edildi.

Basın Konseyi'nin iddialarını da referans alan gazetedeki makalede, "Türkiye'nin güneyinde ‘savaşçılara' evsahipliği yapılması; İstanbul'da Suriyeli muhaliflerin, sınırda mültecilerin ağırlanması ve muhalefete ‘silah ulaştırılmasına yardım edilmesi' tepki çekiyor" denildi.
Başrollerde yine Çağaptay

Makalede dikkat çeken bir diğer nokta da Türkiye'yle ilgili manipülatif yorumlarıyla tanınan Soner Çağaptay'ın da görüşlerine yer verilmesiydi. Çağaptay'ın gazetede yer alan görüşüne göre, "Birçok Türk bunların, Türkiye'nin Esad rejimine karşı saldırgan duruşunun bir sonucu olduğunu düşünüyor."

Çağaptay, geçmişte AK Parti'nin 'İslamcı' köklerine dönerek Türkiye'yi Batı'dan uzaklaştırdığı tezini çeşitli yayın organlarında işleyen WINEP'in Türkiye uzmanı. WINEP Amerikan başkentinde faaliyet gösteriyor, ama İsrail Hükümeti ile içli dışlı bir kuruluş.

WSJ DE BENZER MANİPÜLASYONLARA İMZA ATMIŞTI

Musevi lobisine yakınlığıyla bilinen Fox'un sahibi olduğu Wall Street Journal'de daha önce Türkiye Cumhuriyeti hükümetini zor durumda bırakmaya yönelik haberlerle gündeme gelmişti. İlk olarak Uludere olayıyla ilgili istihbaratın ABD'den geldiğini iddia eden gazete daha sonra Suriye tarafından düşürülen uçağımızla ilgili ortalığı karıştıran bir haber yayınlamıştı. ABD'li bir istihbarat yetkilisine dayandırırarak verdiği haberde, 22 Haziran günü Akdeniz'de düşürülen Türk keşif uçağının vurulduğu sırada Suriye hava sahasında olduğu öne sürmüştü. Gazetenin bu haberlerine Türkiye'de bir kısım medyada da geniş yer bulmuştu.

BAŞBAKAN UYARMIŞTI

Bu haberler üzerine ağustos ayında AK Parti MKYK toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MKYK üyelerine AK Parti'yi ve Hükümeti hedef alan planlar olduğunu söylemişti.

Konuşmasında AK Parti Hatay Milletvekili Bayram Türkoğlu'nun oğlunun karıştığı olayın görüntüleriyle beraber bir buçuk ay geçtikten sonra basına (Aydınlık Gazetesi'ne) servis ediliş şekline dikkat çeken Başbakan Erdoğan, Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberleriyle başlayan bir süreç olduğunu belirtti.
 
Başbakan, "Son günlerde birbirleriyle ilişkili olaylar var. Bu işlerin bir arka planı var. Buradaki olay bizi yıpratmakla ilgili. Ciddi bir organizasyon var. AK Parti'yi yıpratmaya dönük tezgahlara karşı uyanık olalım. Toplumla karşı karşıya getirilmeye dönük kumpaslar kuruluyor, provokasyonlar yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Haber : 

Abone Ol