SAĞLIK

DİŞ HEKİMİ BARLAS, İMPLANT TEDAVİSİNİ ANLATTI

Fizyon Diş Kliniği Yönetim Kurulu Başkanı Diş Hekimi Murat Barlas, 93,9 frekansından yayın yapan Değişim Radyo'da Elif Yapıcı'nın sunduğu "Çayımın Şekeri" programına konuk oldu.

Abone Ol


Fizyon Diş Kliniği  Yönetim Kurulu Başkanı Diş Hekimi Murat Barlas, İmplant tedavisinin alternatif diş tedavilerine göre üstünlüğünü vurguladı. Barlas, "Eskiden implant çeşitliliğinin azlığı nedeniyle implant yapamadığımız hastalar vardı. Şimdi teknoloji o kadar ilerledi ki şimdi implant yapılamayan hastaların sayısı yüzde beşe düştü" dedi.

Barlas, 93,9 frekansından yayın yapan Değişim Radyo'da Elif Yapıcı'nın sunduğu "Çayımın Şekeri" programına konuk oldu.

Diş Hekimi Barlas, programda 19 yıllık diş hekimi olduğunu ve Fizyon Diş Kliniği'nin yanı sıra çevre il ve ilçelerde de diş kliniği yatırımları olduğunu söyledi.

Memleketi Akçakoca olduğu için ilk kliniği orada açtığını ve  Düzce'de de bir şubeleri bulunduğunu belirten Barlas şöyle konuştu:
"Diş hekimleri olarak kendi aramızda branşlaştık. Estetik branşı, cerrahi branşı ve çocuk branşı gibi. Her birine başka bir hekim arkadaşımız bakıyor. Ereğli Fizyon Diş Kliniği'ni açalı 6 ay oldu. Bir yıllık bir çalışmanın eseridir. Yardımcı s ağlık personellerimizle birlikte 10 kişilik bir personelle çalışıyoruz. Diş Hekimliğimizin önemi estetik değerleri karşılamak için. İnsanlar sadece dişlerini yaptırmak için değil, yüz bölgesindeki bazı estetik sorunlarını gidermek için geliyor. Bu bölgede böyle bir eksik olduğu için böyle bir klinik açtık. Meslektaşlarımız da bu şekilde yönü olan arkadaşlarımızdan seçtik. Hasta sayımızı her geçen gün daha da arttırıyoruz. Bizim kliniğimizdeki ortam, hastaların kabusu olan ortam değil, hekim arkadaşlarımız ve personelimizle hastanın kendini rahat hissedebileceği bir ortam yarattık. Bununla ilgili tüm eğitimler verildikten sonra bu noktaya geldik."

"İMPLANT NEDİR?"

Program sunucusu Yapıcı'nın "İmplant nedir?" sorusuna Diş Hekimi Barlas "İmplant eksik dişlerin yerine aynı görevi yapabilmesi amacıyla, estetik neticeler almak için yapılan tedavi türüdür. Diş eksikliklerinde çene kemiğine yerleştirilen aparatlardır. Şu anda diş hekimliğinde en güncel ve yeni tedavi şeklidir" cevabını verdi.

Bir dişin çok değerli olduğunu ifade eden Barlas şöyle devam etti:

"Hekim arkadaşlar hasta dişini kaybetmesin diye her şeyi yapıyor. İmplant tedavisi bize bunu sağlıyor. Diğer tedavilerde o bölgedeki diğer dişlere bir işlem yapmak zorundasınız. İmplant tedavisinde diğer dişlere dokunmadan, sadece kayıp dişin tedavisi yapılıyor. Hastalarımıza bunu yaparken çok titiz davranıyoruz. İmplantın doğru bir ekiple, doğru ekipmanla yapılması lazım. Hasta geldiğinde ilk olarak doğru tedavinin ne olduğunu tespit ediyoruz. Güncel bir tedavi olması nedeniyle hastalar 'implant yaptım' diyerek geliyor. Ama öncelikle hangi tedaviyi uygulayacağımıza karar vermemiz lazım. Röntgen bulgusuyla bunu tespit ediyoruz.

Sağlık sektörü yüksek teknolojiye dayanıyor. Çok iyi hekim olsanız bile elinizdeki argümanların iyi olması lazım. Biz son teknoloji araçlara sahibiz. Bunun yanında bunu kullanacak ekibe de sahibiz. İlk olarak dijital ortamda film çekiyoruz. Kemiğin yoğunluğu, kalitesi, implant ile ilgili öbür parametrelere bakıyoruz. Uygunsa çekim sonrası hastaya implant yapılması önerilip, yapılacak implant seçimlerini hastaya sunuyoruz.Halk arasında konuşulduğu gibi diş ekme veya diş çakma şeklinde değil. Basit bir cerrahiyle doğru yere doğru implantı koyarak hastaların bu eksikliğini giderebiliyoruz.

Bunun bir sürü yöntemi var. Kestiğimiz vakalar da oluyor ama çoğunlukla kesmeden farklı bir cerrahiyle yapıyoruz. Teknoloji ile lazerler de diş hekimliğine girdi. Çoğunlukla lazerlerle bunu yapıyoruz. İmplant yapılırken ağrı acı duyulmaması için anestezi yapıyoruz. Bu tedavi hastanın konforlu yaşaması için yapıyoruz. Ekipmanlarımız süreci böyle yaşamasını sağlıyor. Çeneye yerleştirilen malzeme titanyumdan. MR çektirebilir miyim, x ray'da ötüyor mu diye soranlar var. Evet MR çektirilebilir, x ray cihazında da ötmez. Doku uyumu çok yüksektir ve alerjik değildir. Sadece doğru yere doğru implant yapılması lazım."

"ORTALAMA IMPLANT ÖMRÜ..."

İmplant, yapılan tedaviyi benimseyen ve bakımını yapan hastaya yapıldığını ifade eden Barlas şu bilgileri verdi:

"İmplant dünyada 20 yıldan beri yapılıyor. Türkiye'de 15 yıldır düzenli olarak yapılıyor. İmplant ortalaması bakım koşullarına ve doğru kullanmasına bağlı olarak 10 ila 15 yıl arasında değişiyor. Yeme biçimi, diş gıcırdatma, dişleri fazla sıkması bu sürenin değişmesine yol açıyor. Ağız hijyenine dikkat etmek de bu süreyi pozitif yönde etkiliyor. 12 yıldır rutin implant yapıyorum. Süresi dolup da aldığım implant olmadı. Hastalar bunu soruyor. Ömür boyu diye bir şey yok. Kötü bakımına karşın implantta kemik erimesi olur, o alınır. Çok iyi bakım yapan, ağız hijyenine devam eden hastalarda böyle bir sorun yok. Herhangi bir sorun yoksa 15 yıl sonra yenisini koymak gerekmiyor. Sorun olana dek devam ediyor. Tek kötü tarafı hasta implantın temizliğini yapmamışsa, implant kemiğin içinde duruyor. Kemik desteğini kaybederse implantı alıp yerine yenisini koymak icap ediyor.

En küçük yaş olarak kemik gelişiminin tamamlanması gerekiyor. 18 yaşından önce olmuyor. İmplantın yerleştirilmesi kemik gelişimini koyduğunuz yere göre olumsuz etkileyebilir. Koyduğunuz implant orası için uygun olsa bile, daha sonra sorun çıkabilir. Böylece hastaya zarar vermiş olursunuz. Kemik gelişimi tamamlandıktan sonra implant yapılması en doğrusudur. Ancak bir travma geçirip dişlerini kaybetmiş hastalara implant tedavisi yaptık. Bunların da takibini yapıyoruz."

"MALİYETLER DÜŞÜYOR..."

İmplant teknolojisinin eskiden çok daha maliyetli olduğunu ifade eden Diş Hekimi Barlas şöyle devam etti:
"Şu an bu daha makul seviyelerde. Ama sağlık açısından ve alternatif tedavilerin yapılma sıklığını düşündüğünüzde, implant maliyetleri o kadar yüksek değil. İmplant fiyatları şu anda kabul edilebilir seviyeye gelmiştir. İmplantın çeşitleri var. Yerlisi yabancısı, kullanılan teknolojiye kadar hepsi maliyetleri etkiliyor.

Hastalarımız genelde mevcut diş hekimlerinden sorunu olan veya ileri düzey estetik beklentisi olan gruplar. Eskiden implant çeşitliliğinin azlığı nedeniyle implant yapamadığımız hastalar vardı. Şimdi teknoloji o kadar ilerledi ki şimdi implant yapılamayan hastaların sayısı yüzde beşe düştü.

Diş hekimliği gelişmekte olan bir sektör. Halkımıza diş hekimlerine gitmekten çekindiğini görüyoruz. Avrupa'da katıldığımız kongrelerde bunun halledildiğini görüyoruz. Ülkemizde de bu konunun çözülmesi gerekiyor. Diş hekimlerine düzenli olarak gidip ağız ve diş sağlığı bakımlarını yaptırmalarını öneriyorum."




 



Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol