SAĞLIK

"DIŞ ORTAMLARDA UZUN SÜRE GEÇİREN, RETİNA HASTALIĞI OLANLAR GÜNEŞTEN KORUNMALI"

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Münevver Şenkal, günümüzde güneş gözlüğünün fazla ışıkta daha rahat görmek ve bir moda aksesuarı olarak kullanıldığını ancak göz sağlığı açısından güneş gözlüğünün ve özelliklerinin son derece önemli olduğunu söyledi.

Abone Ol

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Op. Dr. Münevver Şenkal, özellikle iklim değişikliklerinin ve ozon tabakasının incelmesinin verdiği etkiyle uzun süre güneş ışınlarına ve özellikle mor ötesi zararlı ışınlara maruz kalmanın gözde kataraktın yanı sıra sarı nokta hastalığına, göz çevresindeki ciltte kanserlere neden olduğunu, aynı şekilde göz yüzeyini örten dokuda değişiklikler gözlerde kızarıklık, sulanma, yanma-batma meydana gelebileceğini belirtti.

ÖZELLİKLE UZUN SÜRE DIŞARIDA ÇALIŞANLAR KORUNMALI"

Güneş gözlüklerinin işlevlerinden birincisi ve en önemlisi, gözümüzü göremediğimiz UV ışınlarına karşı korumak olduğunun altını çizen Op. Dr. Şenkal, "Güneşten korunmanın herkes için gerekliyken özellikle dış ortamda uzun zaman geçirenler ve retina hastalığı (özellikle sarı nokta hastalığı) olanlar güneşten korunmalıdır. Vücuttan su atarak tansiyonu düşüren bazı ilaçlar, doğum kontrol hapları ve bazı teskin edici ilaçlar da ışığa olan hassasiyeti arttırırlar, bu ilaçları kullananların gözlerini daha dikkatli korumaları gerekir" dedi.

KALİTELİ BİR GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ NASIL OLMALI?

Güneş gözlüklerini seçerken, pahalı olan iyidir diye genelleme yapmanın doğru olmadığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Münevver Şenkal, "Üretici firma tarafından gözlüğün UV bloke etme oranı gözlük üzerinde belirtilmiş olmalıdır. İstenilen oran yüzde 99-100'dür ya da 400 nanometre altındaki ışınları geçirmediğine dair bilgi olmalıdır. Güneş gözlüğü rahat bir görüş için koyu renk olmalı ve ışığın şiddetini en az yüzde 50 oranında azaltmalıdır. Kaliteyi anlamanın bir başka yolu da gözlüğü taktıktan sonra dikey bir çizgiye odaklanmaktır. Bu bir pencere kenarı da olabilir. Gözlüğü hafifçe yukarı aşağı, sağa sola hareket ettirdiğimizde bu çizgide oynama oluyorsa ya da kırılmalar söz konusu ise o gözlük uygun değil demektir" şeklinde konuştu.

POLERİZE GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KİMLER İÇİN TAVSİYE EDİLİR?

Op. Dr. Şenkal polarize camın en büyük özelliğinin parlamaları ve yansımaları emmesi olduğunu ifade ederek, "Polarize güneş gözlükleri bu parlamaları camın ön kısmında tek noktada toplar ve geri yansıtarak göz içine girmesini engeller. Polarize cam katarakt ameliyatı geçirmiş veya lazer ameliyatla çizdirilmiş gözler için özellikle tavsiye edilir. Çünkü bu kişiler en ufak ışık parlamalarına bile duyarlıdırlar bu nedenle biz göz uzmanları bu tip camın kullanımını tavsiye etmekteyiz" dedi.

ÇOCUKLAR DA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANMALI MI?

Op. Dr. Münevver Şenkal çocukların da diğer bireyler gibi güneş gözlüklerine ihtiyaç duyduklarını işaret ederek, "3-4 yaşından itibaren kullanabilirler. Çünkü çocukların göz mercekleri daha şeffaftır ve daha fazla UV ışını gözün arka tarafına geçer. Özellikle miyop, alerjisi olan çocuklarda takılması tavsiye edilir. Bir de günümüzde ozon tabakasındaki delikten en fazla etkilenen bireyler çocuklar ve yaşlılardır. Çocuklar için kullanılması için tavsiye edilen cam özelliği de polarize olmasıdır. Artık camların birçoğunda anti UV özelliği mevcuttur. Güneşin etkilerini yüksek oranda engeller ve çok sağlıklı bir kullanım sunabilmektedirler" diye konuştu.



Haber : iha

Abone Ol