SAĞLIK

DİYETİSYEN GÖĞÜN'DEN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ...

DİYETİSYEN GÖĞÜN'DEN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ...

Abone Ol

Karadeniz Ereğli'de hizmet veren  Özel Ereğli Echomar Hastanesi Diyetisyeni Günnur Göğün , Değişim Radyo(93.9)'da canlı yayına katıldı.

8 Haziran Perşembe günü   Değişim Radyo'da (93.9) frekansında  10.00-11.00  saatleri arasında Elif'le Çayımın Şekeri programına konuk olan Göğün, sağlıklı beslenme,  diyet konusunda    ayrıntılı açıklamalar yaparak, merak edilenleri cevaplandırdı.

"ANKARA'DA BAŞLADI"

Meslek hayatına Ankara'da başlayan Göğun Özel Ereğli Echomar Hastanesinde diyetisyen olarak görev yapıyor.

Önceki yıllarda Karadeniz  Ereğli'de diyetisyen yoktu. Büyük sağlık problemi olanlar şehir dışına yönlendirilerek tedavi olurlardı.

Artık Karadeniz Ereğli'de de yasal olarak  hastanelerde diyetisyen bulunuyor. Poliklinik hizmeti olsun, iş yerimizdeki beslenme hizmeti olmak kaydıyla hastanelerde diyetisyenler  çalışmaya başladı.  Mezuniyet sayısının yükselmesiyle beraber görev alan sayısı da arttı.

Artık hemen hemen her hastanede diyetisyenler görev yapıyor.

"DİYET NEDİR? "

Kısaca diyet; sağlıklı beslenme olarak  tanımlayabiliriz. Doğduğumuz andan itibaren sağlıklı beslenerek gelişimize biçimlendiririz.

Büyüyen nüfusla beraber tarımsal faaliyetlerde doğal olmamaya kimyasal maddeler kullanılmaya başlandı. Mecburen biz bu ürünleri tüketiyoruz. Mümkün mertebe azınlıklık olarak da olsa mutlaka tüketiyoruz. Gençlere yönelik fast food ürünler vazgeçilmez oldu. Fast food doğru bulmasak da yerine ve zamanına göre özen göstererek tüketmeliyiz.

"ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME"

Çocuklar için hareketli olmak sağlıklı yaşamın bir parçası oldu. Çocuk yaşta var olan kilo ilerleyen yaşlarda da sıkıntılar çıkarabilir.  Okullarda Beden Eğitimi derslerine önem verilmesi, kantin hizmetlerinin se sağlıklı olmasına özen gösterilmelidir.  

Böbrek hastaları, karaciğer yağlanması olanlar, şeker hastaları, mide rahatsızlığı başta olmak üzere şikâyeti olan herkese sağlıklı beslenme ve diyet konusunda bilgilerimizi paylaşıyoruz. Hayatın içinde yapabileceğimiz gıdaları tüketerek, hazır ürünlerden uzak durarak sağlıklı beslenebiliriz.

"RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME"

Bu yıl Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeni ile oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri, iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması  ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 15-16  saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir, yumurta, salatalık, domates, gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.  

İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar.

BAHARAT TÜKETİMİ : Baharat tüketimi   de besinleri renklendirmek için hayatımızın vazgeçilmesidir. Kimyon, kırmızı biber, tuz, karabiber hayatımızın parçası olmuştur. Doğru kullanıldığında herhangi bir zararı yoktur.   

DETOKS genel anlamda sebze meyva ağırlıklı beslenmedir diyebiliriz. Ramazan ayını da detoks olarak değerlendirebiliriz.

TOKSİN ATMA  ise, otomatikman vücudun gereğidir. Vucudumnuz yeri ve zamanına göre  kendine toksin atar.  Toksin atmak için yapabileceğimiz en ıyı şey bol bol su içmektir.

Bayramda sağlıklı beslenme ise  kendimize göre porsiyon kontrolü yapmalıyız.

 

 

 

 


Haber : Özge Cerrah

Abone Ol