ECEM BALE’DEN ULUSLARARASI PROJE!
İlçemizin en nadide kuruluşlarından olan ECEM BALE katıldığı uluslararası proje ile yine bir ilki başardı.
Çok sayıda ulusal ve uluslararası yarışmaya başarılı katılımla belgelenmiş bilgi birikimi ile dans alanında yüksek kaliteli eğitim kurslarının hazırlanması ve hayata geçirilmesi ile kendini kanıtlamış bir eğitim merkezi ECEM Bale Okulu, Bu proje ile ekonomik, eğitimsel ve sosyal olarak dezavantajlı koşullarda yaşayan dezavantajlı gençler için dans eğitimi yaratmak için bu projeye dahil olmuştur. Projenin tescilli ismi ise “YOU DANCE” dir.
ECEM BALE proje ile ilgili bir basın bültenini paylaşmıştır.
“YOU DANCE” PROJESİ
PROJEDE NELER VAR
YOU DANCE projesi, hem fiziksel hem de duygusal dans deneyiminin, ağırlıklı olarak fiziksel olarak hareketleri ve koreografileri öğrenme ve uygulama sayesinde başkalarıyla ilişki ve paylaşım anlarını deneyimlemenize olanak tanıyan eksiksiz bir sanat formu olması nedeniyle sosyal içerme ve entegrasyona katkıda bulunabileceğine dair güçlü inançtan doğan bir projedir. Bu uygulama ve güncel temalar, edebi ve resimsel referanslar, tarihi, etnik, temaların etrafında tasarlanmış gösteriler oluşturma faaliyeti sayesinde başkalarıyla diyalogların yanı sıra. "YOU DANCE" projesi, sosyal dışlanma, kültürel ayrımcılık ve sosyal uyumun erozyonu gibi çağdaş toplumsal zorlukları da ele almaktadır.
Proje, duygusal, sosyal ve ilişkisel refahı teşvik ederek, gençler için kapsayıcı alanlar yaratma ve aidiyet duygusunu teşvik etme hedefleriyle uyumludur. Ayrıca, kanıta dayalı değerlendirme yöntemleri kullandığından bu da onu çevreye yayma için en iyi uygulama modeli haline getirmektedir.
PROJE EKİBİ
Proje, üç Avrupa ülkesinden (İtalya, Romanya ve Türkiye) 3 ortaktan oluşan bir konsorsiyum tarafından yönetilmektedir:
- Taraflardan biri Salerno, İtalya da bulunan “BORDELINE DANZA” Kültürel ETS Derneği ‘dir. Bu dernek müfredatında, zor eğitim koşullarında hassas ve dezavantajlı gençlerle yürütülen dans temelli projelerin çeşitli bilimsel çalışmaları yer almaktadır.
- Bir diğer konsorsiyum üyesi ise; Bükreş, Romanya’da bulunan “IPEZIA PRODUCTION SRL” dir. Bu kurum; ayrımcılık ve eşitsizliklerle mücadelede genç kitleler arasında katılım ve entegrasyon konularında farkındalık yaratmayı amaçlayan sanatsal ve kültürel alandaki çabalarıyla öne çıkmaktadır. IPEZIA ayrıca yerel ve ulusal düzeyde okullar ve kurumlarla sürdürdüğü işbirlikleriyle de tanınmaktadır. Bu işbirlikleri, özellikle hedef kitlenin işe alımına özgü alanlarda gençlere ve yerel topluluklara ulaşmak için doğrudan bir kanal olmaktadır.
- Konsorsiyumun Türkiye ayağı ise ECEM BALE dans okuludur. ECEM BALE OKULU çok sayıda ulusal ve uluslararası yarışmaya başarılı katılımla belgelenen bilgi birikimi ile dans alanında yüksek kaliteli eğitim kurslarının hazırlanmasıyla kendisini uluslararası alana da taşımış bir kurumdur. ECEM BALE, ekonomik, eğitimsel ve sosyal dezavantajlı koşullarda yaşayan dezavantajlı gençlere yönelik dans eğitimi de başarıyla sürdürmektedir.
Konsorsiyumda bulunan bu 3 kuruluşun farklı özelliklere ve uzmanlık alanlarına sahip olması etkili bir işbirliğine yol açmaktadır.
PROJENİN AMACI
Beden, süreçleri duyu motor sistemine bağlı olan bilişsel gelişim için gerekli bir koşuldur. Bu kavram, bilincin ifade edilmesi rolünü bedene atfeden Somutlaştırılmış Biliş teorisinin (Wilson, 2002) anlamını ifade etmektedir. Sonuç olarak, beden memnuniyetsizliği psikolojik ve sosyal sorunlara yol açtığından, öz saygıyı azalttığından ve rahatsızlığa neden olduğundan, bedene olumlu deneyimler yaşama fırsatı sunarak onu iyi olma durumuna getirmek esastır. Dolayısıyla bireysel (bedensel ve duygusal) ve kolektif (sosyal ve ilişkisel) esenlik bedenden ve onun duygusal deneyimlerinden geçer. Gençlerin duygusal, sosyal ve ilişkisel alanları, ekonomik krizler, savaşlar, salgın hastalıklar, kontrolsüz göç akımları ve iklim değişikliği gibi güncel olaylar nedeniyle büyük ölçüde tehlikeye girmektedir. Tüm bunlar, Avrupa Komisyonu'nun 10.10.2023 tarihinde Parlamento'ya gönderdiği tebliğde de ifade edildiği üzere, etnik ve coğrafi kökenlerin ötesinde, ayrımcılık ve bağlantılar arası/ulusal eşitsizlikler olmaksızın AB'ye aidiyet duygusu yaratmayı amaçlayan eylem ve müdahaleleri gerektirecektir.
Bu anlamda, gençlerin kendilerini gerekli sosyal ve kültürel değişimin kahramanları olarak hissetmeleri, çağdaş sorunları anlamaları ve her bireyin değerinin tanınmasından başlayarak ortak çözümler üzerinde düşünmeleri, gelecekleriyle yüzleşmek için bir kaynak olarak çeşitliliğin önemsenmesini ve değerlendirilmesini teşvik etmeleri sağlanmalıdır. Fiziksel, duygusal, sosyal ve ilişkisel refah içinde yaşamak şüphesiz bu yöndeki ilk adımdır ve konsorsiyumumuzu harekete geçiren en derin motivasyondur.
Ayrıca proje, müdahaleye kanıta dayalı ölçme ve değerlendirme yöntemleriyle ve eşlik etme arzusuyla yenilikçi olup, projeyi en iyi örnek uygulama yapmakla beraber diğer ülkelerde yeniden üretilecek bir model haline getirdiği için faydalı bir projedir.
PROJENIN YAPISI
Proje, aşağıdaki şekilde devam eden 4 ana Faaliyetten oluşmaktadır:
- A1. Proje Yönetimi
- A2. Araştırma ve Geliştirme Eğitim araçları
- A3. Dans temelli müdahale, veri toplama ve materyal üretimi
- A4. Riskli bölgelerden gelen gençlere ve Mültecilere yönelik Yaygınlaştırma ve Kampanya.
A2 faaliyetinden sonra, gençlerle A3 faaliyetlerinin bir parçası olarak, proje konsorsiyumu, vücudun fonksiyonel anatomisinden ifade ve koreografiye kadar çeşitli temalarda haftalık dans seanslarını içeren bir dizi dans temelli faaliyet düzenleyecektir. Projede yer alan dans okulları ayrıca genç katılımcıların eğitim ve terapatik desteği için her ülkede kurulacak bir (YOU DANCE – WE HELP) “SEN DANS ET - BİZ YARDIM EDELİM” masası koordine edecektir.
HEDEF GRUP
YOU DANCE'ın hedef grubu 16-20 yaşları arasındaki 90 gençtir. Özellikle, duygusal düzenleme kapasitelerinde işlevsiz davranışlar sergileyen, duyguları hakkında yetersiz farkındalık ve anlayışa sahip olan, duygularını kabul eden ve aynı zamanda yaşam bağlamlarına uyarlanmış esnek düzenleme stratejilerini kontrol etme ve kullanma becerisinden yoksun olan ve topluma dahil olmalarını ve entegrasyonlarını kolaylaştırabilecek becerilerin olgunlaşması için yararlı olan gençler üzerinde çalışılması tercih edilmiştir.
Daha da spesifik olarak proje, genellikle fırsatların yetersiz olduğu kentsel banliyölerde yeni kültürlere uyum sağlamakla karşı karşıya kalan düşük gelirli ailelerden gelen gençleri, göçmenleri ve mültecileri hedeflemektedir. Ayrıca, çatışmalar veya zorunlu göçlerle ilgili travmatik deneyimleri olan gençlere de projede dikkat edilmektedir.
PROJE KALİTESİNİN İZLEMESİ
Proje konsorsiyumu, bugüne kadarki tüm uygulama dönemi boyunca proje sonuçlarının kalitesini sağlama konusunda güçlü bir kararlılık göstermiştir. Konsorsiyum, hem iç hem de dış izleme ve değerlendirme faaliyetlerine katılarak ve dans öğretmenleri ve gençlerden gelen girdileri de dahil ederek, “You-Dance” projesinin hedefleriyle ilgili yüksek kaliteli çıktılar üretebilmiştir. Genel olarak, konsorsiyumun değerlendirmeye yönelik kapsayıcı ve işbirlikçi yaklaşımı, “You-Dance” projesinin, dahil olan gençlerin katılımı ve refahı için dans temelli müdahalelerle ilgili tüm hedeflerine ulaşmasını sağlamaya yardımcı olmuştur.
PROJE TOPLANTILARI
Proje boyunca çeşitli toplantılar gerçekleştirilmiştir. Hem faaliyetlerin organizasyonu ve koordinasyonu ile ilgili aylık toplantılar hem de uluslararası toplantılar yapıldı. Proje teklifinin orijinal başvuru formunda planlandığı gibi, 3 uluslararası toplantı planlanmıştır.
İlk TPM, Bükreş'te (Romanya) gerçekleştirilen Açılış toplantısıydı, ikincisi Ereğli'de (Türkiye'de) düzenlendi ve sonuncusu 21-23.01.2025 tarihlerinde İtalya'nın Napoli ve Salerno kentlerinde gerçekleştirilecektir.
Proje açılış toplantısı 25 ve 26 Nisan 2024 tarihlerinde yapıldı; bu toplantıda projenin 3 ortağı kendilerini ve geldikleri bölgeyi tanıttı. Projenin ana faaliyetlerini tartıştılar, bir iletişim planı, kalite ve yönetim standartları üzerinde anlaştılar ve önümüzdeki aylarda projenin uygulanması için ayrıntılı bir “Eylem Planı” tasarladılar. Tüm konsorsiyum, her bir ortağın rolüne ve birlikte çalışacağımız hedef gruba odaklanarak, A1, A2 ve A3 üzerindeki tek hedefleri, planlanan eylemleri tartışarak, kaliteli çıktılara ve Faaliyet Proje Sonuçlarına ulaşmak için yürütülecek faaliyetlere odaklandılar.
26-27/08/2024 tarihlerinde Türkiye'de gerçekleştirilen ikinci “yüz yüze” Uluslararası Proje Toplantısı (TPM) sırasında, YOU-DANCE ilk proje sonuçları, eylem planı, neler yapıldığı, sayılar ve elde edilen sonuçlar ve eksik olanlar hakkında bilgi sunuldu.
Şimdiye kadar, devam eden faaliyetleri, gelecekte yapılacakları, organizasyonel konuları ve bir sonraki faaliyetlerin koordinasyonunu tartışmak için 8 çevrimiçi düzenli aylık proje toplantısı yapıldı.
ELDE EDILEN SONUÇ VE PROJENIN ILERLEYIŞI
Proje Mart 2024'te başlamıştır ve şimdiye kadar A1, A4 “iletişim ve yaygınlaştırma” faaliyetleri ile birlikte tüm proje ortakları tarafından sürekli olarak yönetilmiş ve teslim edilmiştir. A2 ile ilgili olarak, tüm anketler hazırlanmış, potansiyel hedef kitleye gönderilmiş, toplanmış, tercüme edilmiş ve her bir proje ortağı tarafından sağlanan 90 ulusal anket ve seçilen 30 gencin gerçekliği ile ilgili özel bir raporu kısa sürede gönderecek olan proje koordinatörüne teslim edilmiştir (toplam 270 anket için). Eylül 2024'ün başından bu yana, her ülkede A3 “dans temelli” müdahale faaliyetleri başladı ve 30 gençle (her ortak ülkede seçilen) 2 ay boyunca dersler düzenlendi. Konsorsiyumun tüm ülkelerindeki “yerinde” dans derslerinin Kasım 2024 sonunda tamamlanması ile ilk hedefe de ulaşılmıştır.
PROJEYİ YAYGINLAŞTIRMA
Projenin yaygınlaştırma faaliyetleri şu ayaklara dayanmaktadır: web sitesi, sosyal medya, haber bültenleri, broşürler ve el ilanları, toplantılar ve etkinlikler.
Projenin web sitesi YOU-DANCE projesi, projenin ilerleyişi ve kazanımları hakkında bilgiler içermekte ve YOU-DANCE sosyal medyasında yayınlanan haber ve makalelerle sürekli güncellenmektedir. Web sitesi İngilizce, İtalyanca, Romence ve Türkçe olarak www.youdanceproject.eu adresinde mevcuttur.
Projenin Facebook, Twitter (X) ve Instagram sayfalarına bağlantılar da içeren web sitesinde dans öğretmenleri ve gençler için proje materyalleri de mevcuttur. Şu ana kadar 23 makale yayınlanmış olup, https://youdanceproject.eu/news/ adresinde yer almakta ve projenin sosyal medya sayfalarında paylaşılmaktadır.
Sosyal medya aynı zamanda güncellemeleri, haberleri, etkinlikleri ve projenin faaliyetlerini/başarılarını yaymanın yanı sıra tartışmaları teşvik etmek ve dans okullarının, öğretmenlerin, paydaşların ve gençlerin katılımını sağlamak için de kullanılmıştır.
“You-Dance” projesi için bir Facebook sayfası, bir Twitter hesabı ve bir Instagram sayfası oluşturulmuştur.
Proje ortakları, projeyi sunmak, önemli etkinlikleri, girişimleri veya başarıları duyurmak için ulusal ağlarını ve yerel toplulukları sürekli olarak bilgilendirmiştir.
Sonbahar 2024'ten itibaren ve proje uygulamasının son aşamasında, iletişim planını uygulamak ve proje sonuçlarını yaygınlaştırmak amacıyla yerel düzeyde bir dizi toplantı ve etkinlik düzenlenecektir.
Projenin son etkinliği 21 ve 22 Ocak 2025 tarihlerinde Campania Bölgesi'nde, Napoli ve Salerno'da planlanmaktadır.
BİZİ NASIL BULABİLİRSİNİZ?
Projemizin web sitesini ziyaret edin:
https://youdanceproject.eu
Facebook sayfamızı takip edin:
https://www.facebook.com/profile.php?id=61560569271183
Twitter sayfamızı takip edin:
https://x.com/youdanceproject
Instagram sayfamızı takip edin:
https://www.instagram.com/youdanceproject/
Değişim Medya ailesi olarak ülkemizi bu uluslararası proje ile buluşturan ECEM BALE’ yi tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz.
Haber : Değişim Haber Merkezi
ETİKETLER : Yazdır
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor