GÜNDEM

EKMEĞE ZAM OLACAK MI?

Türkiye Fırıncılar Ferasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, un fiyatlarındaki yüzde 15'lik artışın spekülatif olduğunu belirterek, ekmeğe önümüzdeki 1,5 aylık sürede zam yapmayacaklarını açıkladı.

Abone Ol

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı son günlerde un fiyatlarındaki yükseliş ve girdi fiyatlarının artması sebebiyle, ekmek fiyatlarındaki değişime ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Federasyon genel merkezinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Balcı, son günlerde akaryakıt ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın yanı sıra un fiyatlarına yapılan yüzde 15 civarındaki zammın fırıncıların girdilerini ciddi oranda arttırdığını belirtti. Balcı, “Un fiyatları 45 liradan 52 liraya çıktı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi ile yaptığımız görüşmeler paralelinde un fiyatlarının gösterdiği artışın spekülatif bir artış olduğu kanaatine vardık.” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin depolarında bu yıl itibariyle 3 milyon 200 bin ton buğday bulunduğunu belirten Balcı, “Son 3 yılda ülkemizde üretilen buğdayda bir tüketim fazlası olduğunu görüyoruz. Gıda Bakanlığı tedbir amaçlı 2 Eylül'de 1 milyon ton buğday ithal edebilme yetkisi aldı. Ayrıca Avrupa Birliği'nden almamız gereken 300 bin ton buğday var. Limanlarımızda da hazırda bekletilen 1 milyon ton buğday var. Ülkemizde buğdaydan kaynaklanan bir sorun yükken una yapılan yüzde 15'lik zam spekülatif bir zamdır.” dedi.

Halil İbrahim Balcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın önümüzdeki günlerde bir çalışma başlatacağını kaydederek, “Bu çalışma neticesinde 1,5 ay sonra yapacağımız toplantıda arkadaşlarımızla tekrar bir toplantı yapacağız. Bugün itibariyle tüm odalarımıza 2011 yılı Aralık ayından itibaren uyguladığımız 1 kilogram ekmeğin 3 lira 40 kuruş üstünde satılmaması için genelge yayınlayacağız.” şeklinde konuştu.

2010 yılında buğday üretimi 19 milyon 670 bin ton iken, tüketimin ise 18 milyon 200 bin ton olduğunu kaydeden Balcı, şunları söyledi:

"2011 yılında ise 21 milyon 800 bin ton üretime karşılık, 18 milyon 500 bin ton tüketimimiz vardı. Aynı rakamlar bu yıl ise üretimimiz 20 milyon ton tüketimimiz ise 18 milyon 500 bin ton olarak gerçekleşmişti. Son 3 yılda ülkemizde üretilen buğdayda bir tüketim fazlası olduğunu görüyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin piyasada dengeleyici unsur olabilmek için stoklarında 2007'de 190 bin, 2008'de 320 bin, 2009'da 600 bin, 2010 ve 2011'de 1 milyon 300 bin ton ve 2012'de 3 milyon 100 bin ton buğday bulunuyor. Bunun 2 milyon 700 bin tonu ekmeklik buğday. Bakanlık tedbir amaçlı 2 Eylül'de 1 milyon ton buğday ithal edebilme yetkisi aldı. Ayrıca Avrupa Birliği'nden almamız gereken 300 bin ton buğday varken, limanlarımızda hazırda bekletilen 1 milyon ton buğday varken ülkemize gelmesi beklenen 2 milyon ton buğday var. Ülkemizde buğdaydan kaynaklanan bir sıkıntı yokken un fiyatlarındaki bu yüzde 15'lik artıyın spekülatif bir artış olduğunu düşünüyoruz."

Federasyon olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın önümüzdeki günlerce başlatacağı çalışma ile un fiyatlarındaki artışı düşüreceğine inandıklarını aktaran İbrahim Balcı, şöyle devam etti:

"Ülkemizde yaklaşık 1 yıldır kilogram fiyatı 3 lira 40 kuruş olan ekmeğin fiyatını bakanlığın yapacağı çalışmanın tamamlanacağı süreye kadar artırmama kararı aldık. Bakanlığın çalışma neticesinde un fiyatlarının düşüş göstermesi ile birlikte ekmek fiyatında bir artış olmayacaktır. 1 yıldır ülkemizde uygulanan 3 lira 40 kuruşu muhafaza edeceğiz. Diğer girdiler fırıncılarımızı etkileyecektir, ancak bunları fırıncılarımız göğüsleyecektir. Bizim temel girdimiz olan un fiyatlarındaki yüzde 15'lik artış bizi olumsuz etkilemekte. Doğalgaza ve akaryakıta gelen zamlar da fırıncı esnafını olumsuz etkiledi. Ancak esnafımızın yüklenemeyeceği bir artış değil bunlar. Örneğin bir fırınımız 3 bin lira doğalgaz öderken artışla 300 lira daha fazla ödeyecek. Esnafımız bu artışı 1 yıl taşıyabilir. Ancak undaki yüzde 15'lik artış azami taşıyabileceğimiz 1 aylık bir süre. Un fiyatları bizi yakından ilgilendiriyor."

BAZI İLLERDE FİYAT ÖNCEDEN BELİRLENEN RAKAMA ÇIKARILDI

Bazı illerde fırınlarda ekmek fiyatlarında farklılıklar bulunduğunu aktaran Balcı, “İllerimizde uygulanması gereken fiyatları bazı fırınlarımız rekabet nedeniyle belirtilen fiyatların altında satış yapabiliyor. Fırınlarımız son günlerde akaryakıt ve doğalgaza yapılan fiyat artışı nedeniyle ekmek satışlarını gerçek fiyatlarına çektiler. Bu bir zam değil ekmeğin satış fiyatının gerçek fiyatına çekilmesidir. Örneğin 2011 yılından itibaren 250 gram 75 kuruş olması gerekirken Bursa'da rekabetten dolayı 65 kuruşa satılıyordu. Son zamlarla birlikte fırınlarımız ekmek fiyatlarını bizim belirlediğimiz 75 kuruşa çekti. Bu bir zam değildir.” şeklinde konuştu.

"UN FİYATLARINDA İNDİRİM BEKLİYORUZ"

Bir gazetecinin, "Un fiyatlarında indirim olmazsa ne kadar zam düşünüyorsunuz?" sorusuna Balcı, “Geçmiş yıllardaki tecrübemize göre bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmada mutlaka netice alınmıştır. Un fiyatı artışında bir spekülasyon olduğu kanaati bizde vardır. Mutlaka bir müdahale olduğunda bu fiyatların gerileyici inancımız var. Halkımızı mağdur edecek bir fiyat artışı düşünmüyoruz.” cevabını verdi. “Un fiyatlarında bir gerileme olunsa indirim düşünüyor musunuz?” sorusunu ise “O zaman 3 lira 40 kuruş olan kilogram ekmek satışısın 2-3 ay değil, daha uzun süre muhafaza edebiliriz.” şeklinde cevapladı.

 


Haber : Cihan

Abone Ol