GÜNDEM

Ereğli'nin Gurur Günü...

Ereğli'nin Gurur Günü...

Abone Ol



Karadeniz Ereğli'de 18 Haziran Karadeniz Ereğli'nin kurtuluşunun 99. Yıldönümü dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.  Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, "Ereğli tarihi boyunca ilkleri gerçekleştirmiş bir kenttir.  18 Haziran 1920 tarihi de milli mücadelede bağımsızlığını kazanan ilk ilçe olması nedeniyle şanlı tarihimizde yerini almıştır" dedi.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Cemal Özden Yazıcıoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, CHP İlçe Başkanı Sevdekar Aras, meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler, askeri ve sivil erkan katıldı.

Tören kapsamında Kaymakam Çorumluoğlu, Bölge Komutanı Yazıcıoğlu ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

POSBIYIK: "UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ!"

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında,  18 Haziran'ın Milli Mücadele sürecinde Ereğli halkına büyük gurur yaşatan bir tarih olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Karadeniz Ereğli halkı, bu büyük mücadelede üstüne düşen çok önemli bir görevi gerçekleştirmiş, bize kurtuluş günü gururunu bırakmıştır.  18 Haziran'larda bu büyük gururu birlikte paylaşıyor, milletimizle coşkuyla kutluyoruz.  Ereğli tarihi boyunca ilkleri gerçekleştirmiş bir kenttir.  18 Haziran 1920 tarihi de milli mücadelede bağımsızlığını kazanan ilk ilçe olması nedeniyle şanlı tarihimizde yerini almıştır."

Posbıyık, Ereğli'nin Milli Mücadelede yaptığı direnişin tarihçesini anlattığı konuşmasında, "Bugün, kurtuluşunun 99. Yılında bizler Nimet Hoca'ları, Recep Kahya'ları, şanlı tarihe imza atan ve bu uğurda şehit düşen büyüklerimizi asla unutmadık, unutmayacağız. Gelecek nesillerimiz böylesine büyük tarihi değerlere sahip olmaktan gurur duyacak ve Ereğli'ye sahip çıkacaklardır. Şu iyice bilinmelidir ki Karadeniz Ereğli her zaman çağdaş insanların yaşadığı, çağdaş bir kent olmaya, cumhuriyet ve Atatürk değerlerine sahip çıkmaya devam edecektir" diye konuştu.

Erdemir İlkokulu Öğrencilerinin Ereğli Yöresi Halk Oyunları gösterisinin ardından, Erdemir Musiki ve Folklor Derneği ekibi  İzmir yöresi halk oyunları oynadı.

YARIŞMALARDA DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Tören çerçevesinde İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nce düzenlenen sportif yarışmalarda  dereceye giren sporculara madalya ve başarı belgesi takdim edildi.

Osmanlı Çileği Üreticiyi Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından düzenlenen En Güzel Osmanlı Çileği, En Güzel Çilekli Pasta ve Bilgi Yarışmasında dereceye girenlere ise altın ödülleri verildi.  Tören kapsamında en güzel Osmanlı çileği yarışmasında birinciye beş, ikinciye üç, üçüncüye iki çeyrek cumhuriyet altını, diğer iki yarışmanın birincisine iki çeyrek altın, ikinciye bir çeyrek altın, üçüncüye ise gram altın verildi.

CANLI RESİM PERFORMANSI

Çelenk töreninin ardından İnönü Parkı'nda gerçekleştirilen Resim Çalıştayı çerçevesinde, ilçede faaliyet gösteren resim atölyelerinde eğitim gören kursiyerlerin katılımıyla canlı resim performansı gerçekleştirildi.

Kaymakam Çorumluoğlu ve protokol, burada yapılmakta olan resimleri inceledi, sanatçılar ve kursiyerlerle sohbet etti.

EREĞLİ NASIL KURTULDU?

Ereğli'nin Kurtuluşunun 99. Yılı kutlama programı daha sonra Gazi Alemdar Müze Gemisi'nde devam etti. 

Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nce gerçekleştirilen törende, derneğin ikinci başkanı Durmaz Demiroğlu, ilçenin kurtuluşunun tarihçesini anlattı.

Fransızların 400 kişilik bir grupla Ereğli'ye gönderdiğini ifade eden Demiroğlu şöyle dedi:

"Önce bir tercüman ve bir subayı karaya çıkartarak kaymakam Necati Bey ile görüştüler. Zorluk çıkarılmamasını, etrafta görülen korsanlık olaylarıyla mücadele edeceklerini ve Osmanlı'yı güya koruyacaklarını bildirdiler. Kaymakam Necati Bey bu istekleri münasip bir dil ile reddetti ve durumu Ereğli Müdafaa-ı Hukuk cemiyetine bildirdi. Bu arada Fransız savaş gemisinden liman reisliğine bayrakla görüşme talebinde bulunuldu. Belediye Başkanı Akmanoğlu Raşit Bey başkanlığında Müdafaa-ı Hukuk cemiyeti başkanı Nimet Hoca, Liman Reisi Nazmi Bey, Belediye Meclis azası Hacı Eşref Efendi ve Hacı Musa ile liman görevlisi, milli casuslardan İhsan Akman'dan oluşan heyet, bahriye kıyafetleri giydirilmiş kürekçilerle bir sandalla Fransız gemisine gitti. Lumbarağzında sancak selamından sonra heyetimiz Fransız amiral tarafından soğuk şekilde karşılandı.

Görüşmeler Nimet Hoca'nın akıcı Fransızcasıyla iki saat kadar devam etti. Fransızlar karaya asker çıkarmaya kararlıdır. Koruma bahanesiyle Karadeniz'in en önemli limanına sahip olmak istemektedirler. Nimet Hoca ayağa kalkar ve son sözünü söyler: 'Burada topumuz tüfeğimiz yok ama karaya çıkarsanız sizinle mücadelemiz ölünceye kadar olur.'

Gemiden ayrılan heyetin postaneye giderek yeni kurulan TBMM'ye durumu anlatan bir telgraf çektiklerini bildirdiklerini aktaran Demiroğlu, askeri hazırlıklara başlandığını belirtti. Ankara'dan Mustafa Kemal'in imzasıyla Fransızların Ereğli'ye yapmaya başladıkları işgal hareketine tedbir alınacağını, bu arada silahlı mukavemet edilmesi gerektiğini belirten bir telgraf gönderildiğini aktaran Demiroğlu şöyle dedi:

"Halk arasında Mustafa Kemal Paşa'nın beş bin askerle Ereğli'ye gelmekte olduğu söylentisi yayılır ama o sırada böyle bir gücün o yıllarda kısa zamanda sevkiyatı mümkün değildir. Civarda bulunan Bolu Milletvekili Tunalı Hilmi Bey elli askeriyle Ereğli'ye gelir ve Ankara ile irtibatı sağlar. Mecliste yaptığı konuşmalarla tarihe not düşer.  Ereğli'den 200 kişilik gönüllü milis toplanır ve emekli yüzbaşı İzzet Dura komutasında harekete katılır. Kastamonu mıntıka komutanı Albay Osman Bey'den aldığı emirle, Devrekli Muharrem ve 32 kişilik süvari birliği Ereğli'ye yetişir. 9 Haziran'da Kestaneci sırtlarından Kaletepe'ye hücum eden Fransız kuvvetlerinin başındaki süvari yüzbaşısını atının üstünde vurarak öldüren Devrekli Muharrem çetesinden Halil Ağa ilk kurşunu atmış olur."

Fransızların donanmalarına haber vererek Türk mevzilerini bombalattıklarını belirten Demiroğlu şöyle devam etti:

"Zayiat vermemek için geri çekilen milis kuvvetleri geride hat tutarken, Ereğli halkı yakın köylere çekilir, Kaymakamlık Ören köyüne çekilir. Ankara hükümetinin emriyle Kefken'de bulunan İpsiz Recep kuvvetleri de Ereğli'ye gelerek, Gülüç Irmağı ve Göztepe'de mevzilenerek o bölgeden yapılacak ikinci bir çıkartmaya karşı tedbir alır. On gün süren ve her günü çeşitli olay ve kahramanlıkla geçen bir vatan müdafaası yapılır. Devlet hastanesi Fransızların komuta merkezi ve ağır makineli yuvası olarak kullanılır. Her şeye rağmen ağır zayiat veren Fransızlar, 15 Haziran'da denizden takviye kuvvetlerle ağır silahlar çıkartarak güçlerini arttırsalar da,  Mustafa Kemal Paşa'nın verdiği emirle, Kolordu Komutanı Rafet Bey, Çerkes taburundan kuvvetleriyle Ereğli'ye hareket etmiş, diğer taraftan Yüzbaşı Cevat Rıfat Bey komutasındaki Bartın'dan hareket eden Mızraklı Süvari birliği Ereğli'ye varmak üzeredir. Bütün bu gelişmelerden haberdar olan Fransız kuvvetleri 17 Haziran'dan itibaren çekilmeye başlarlar. Resmi kayıtlara göre, Fransızlar, biri subay olmak üzere 56 ölü, 37 yaralı; 2'si subay,4'ü çavuş, 30'u er olmak üzere 36 esir vermişlerdir. Fransızlar çekilme harekatına devam ederken, son günkü saldırılarda külliyatlı miktarda malzeme bırakarak gemilerine binmiş, geldikleri gibi gitmişlerdir. Bu hadiseden yedi ay sonra Alemdar olayıyla gündeme gelen Ereğli, Milli Mücadele tarihimizin bilhassa deniz cephesinde büyük ve silinmez izler bırakmıştır."

EREĞLİ TÜRKÜLERİNİ SESLENDİRDİLER

Program, Nevzat Göl yönetimindeki koro ve saz heyetinin Ereğli türkülerini seslendirdiği konser ile sona erdi.

Kurtuluş Günü törenleri çerçevesinde, Karadeniz Bölge Komutanlığı limanındaki karakol gemisi vatandaşların ziyaretine açıldı.





 


Haber : H Aksakal

Abone Ol