FINDIK ÇUVALDA, GÖZLER FİYATTA...
FINDIK ÇUVALDA, GÖZLER FİYATTA...
Karadeniz Bölgesinin en önemli geçim kaynaklarından biri olan ve Batı Karadeniz bölgesinde de her geçen gün önem kazanan Fındıkta hasat süreci büyük oranda tamamlandı. Ancak serbest piyasada oluşan fiyatların düşüklüğü üreticiyi kara kara düşündürüyor.
Karadeniz bölgesinin en önemli tarım ürünü olan Fındıkta üreticiler tarlalarında hasadı büyük oranda tamamladı. Fındık patoz işleminden geçerek kurumaya bırakıldı. Ancak henüz fiyatlar açıklanan rekoltenin düşüklüğü nispetinde yükselmedi. Geçen seneden fiyat konusunda kötü tecrübelere sahip olan fındık üreticisi, şu anda fiyat hareketlerini takip ederek bekleyişe geçti.
2014 yılında Doğu Karadeniz'de yaşanan rekolte kaybı nedeniyle ürününü yüksek fiyattan satma imkanı bulan fındık üreticisi, rekoltenin vasat seviyede kaldığı 2015 yılında istediği fiyatları bir türlü bulamadı. 11 liradan başlayan fındık fiyatları, bir ara 14 lirayı gördü ama daha sonra keskin bir düşüşle 8 lira seviyelerine kadar geriledi. Bu durum, fiyatların artmasını bekleyen üreticilerin büyük bölümünün sıkıntıya girmesine yol açtı.
2016 yılına kadar fındık rekoltesi Ziraat Odası, Fındık İhracatçıları ve Tarım Bakanlığı tarafından ayrı ayrı belirleniyordu. Arada kimi zaman ihtilaflar yaşanması üzerine tek rekolte açıklamasının Bakanlık tarafından yapılmasına karar verildi. Bakanlık, bu sene rekoltenin geçen yıla göre çok daha düşük olacağını, fiyatların daha yüksek gerçekleşmesinin beklendiğini açıkladı. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ortalama 600 bin ton olarak gerçekleşen fındık üretiminin bu sene 468 bin ton civarında seyredeceğini söyledi. Bakan Çelik'in rekolte açıklamasında, spekülatörlere karşı gerekli tedbirlerin alınacağı ifadeleri de yer aldı.
FİYATLAR NEREYE GİDİYOR..
Fındık üreticisi, 2016 mahsulü ürününü patozdan çıkarmadan ilk fındık alımının 10 liradan gerçekleştirildiği haberleri verildi. Fındık ürününün piyasaya çıkma sürecinde rekoltenin açıklananın da gerisinde beklendiğine ilişkin algı, fiyatları önce 11 liraya, sonra 12 liraya yükseltti. Ereğli'de 19 Ağustos itibarıyla yüzde 50 randıman fındığın fiyatının 12,5 liraya kadar yükseldiği öğrenildi.
Ancak üreticinin büyük bölümü 10-12 lira bandını rekolte-talep dengesinin başabaş olduğu dönemlerin fiyatı olarak algılıyor. Rekoltenin düşük olduğu yıllarda bu fiyatın 14-16 liraya kadar çıkması beklentisi var. Rekolte açıklamasını yapan Tarım Bakanı Faruk Çelik de bu sene fiyatın 15 lirayı görebileceği açıklaması yapmıştı.
Şu an itibarıyla üretici fiyatların seyrini yakından takip edildiği bir bekleme süreci yaşıyor. Ziraat odaları üreticileri emanete fındık vermemeleri ve erkenden elden çıkarmamaları uyarıları yapıyor.
İHRACATÇI NE DİYOR?
Öte yandan ihracatçılar, gerçek olmayan rakamların ve sübvansiyonların sektörün tüm paydaşlarına zarar verebileceğini savunuyor.
İHA'nın haberine göre, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Başkanı Ali Haydar Gören, fındıkta gerçek olmayan fiyatların gündeme taşınmasının Şubat-Temmuz 2016'da olduğu gibi sektörün tüm paydaşlarına zarar verebileceğini söyledi.
İFMİB Başkanı Ali Haydar Gören, "Fiyat üzerinden politika yapmanın sakıncalarını geçmişte yaşadığımız tecrübelerle hepimiz gördük. Bu tarz spekülatif hareketlerin en başta üreticilere zarar verdiğini gördük. Fiyatlar, piyasa şartlarında kilosu 8-10-13-15-20 TL olabilir. Piyasada olmayan veya gerçek dışı güncel fiyatların kamuoyuyla paylaşılmaması ve sürecin serbest piyasa koşullarına bırakılarak arz talep dengesine göre oluşması ticaretin temel kuralıdır. Spekülatif hareketler, ürünün tüketimine direkt negatif etki yaptığı gibi rakip üretici ülkelerin iştahını da kabartmaktadır. Dünya üretim ve tüketim miktarlarının tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir" dedi.
TİCARETİN DOĞASI GEREĞİ KAR DA VAR ZARAR DA...
Gören, "Sektörümüzle ilgili söylemler ve açıklamalar dikkatle yapılmalı. Gerçek dışı, bilgi kirliliği yaratacak ifadelerden kaçınmalıyız. Ekibimiz-ekipmanımız-donanımımız ile dünya standartlarının üzerinde üretim yaparak, hiçbir ithal girdisi olmadan gerçekleştirilen net ihracat getirisi ile ülkemize döviz kazandıran biz sanayici-ihracatçılar hakkında sosyal medyada gruplar oluşturan bazı kötü niyetli ve bilinçsiz kişiler ile bazı STK ve meslek kuruluşlarının yanlış ve yanıltıcı yazı ve yorumları karşısında dik durup ülkemize döviz kazandırmaya, 2023 hedefimizi zamanından önce gerçekleştirerek hedefimizi yükseltmeye odaklanacağız. Dolayısı ile hem ihracat miktarı hem de ihracat değeri bazında artışlar göstererek başarılarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.
Fındığı bir yatırım aracı olarak görenlerin ticaretin doğası gereği sonuçta kar veya zarar edeceğini bilerek bu duruma razı olması ve şimdiden kabullenmesi gerektiğini belirten Gören, ihracatçı olarak sektörün uzun vadede sürdürülebilir fındık politikasının temel alınması gerektiğinin altını çizerek, sektörün tüm paydaşlarının hak ettiği kazancı elde edebilmesi için herkesin ortak akılla çalışmasının önemine değindi.
Haber : Değişim Haber Merkezi