"Fındıkta hasat için acele etmeyin!"
"Fındıkta hasat için acele etmeyin!"
Karadeniz Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat, fındık üreticilerine "Mevsimin geç ısınması ve ürünlerimizin geç çiçeklenmesi nedeniyle fındık hasadına geç başlanmalıdır," tavsiyesinde bulundu.
Pulat, yazılı açıklamasında, bölgenin fındık yetiştiriciliği açısından en uygun iklim özelliğine sahip bulunduğunu belirtti.
Bölgede üç grup fındık yetiştiriciliği yapıldığını belirten
Pulat şunları kaydetti:
"Birinci grup denize yakın sahil kesimleri rakım olarak 0-200 arası, ikinci
grup orta kesim rakım olarak 200-400, üçüncü grup yüksek kesim rakım olarak 400
ve yukarısı olarak adlandırılmaktadır.
Başkanlığımız bünyesinde tarımsal yayım ve danışmanlık sistemi ve diğer
toplantılar, kurslar vb. gibi yapılan çalışmalar sonucunda fındık bahçelerinde
görülen hastalık ve zararlıları, Fındık Kozalak Akarı, Fındık Kurdu, Fındık
Güvesi, Fındıkta Külleme Hastalığı, Fındık dal Kanseri, Kök Çürüklüğü, Amerikan
Beyaz Kelebeği gibi birçok hastalık ve zararlıya rastlanmıştır.
Dünyamızı etkileyen küresel ısınma ve diğer doğa olayları da etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Biyolojik mücadele yapılması gereken Fındık bahçelerinin ot temizliği, kimyasal ilaçlarla da yapılmakta olup çeşitli hastalıklar ve zararlara sebep olmaktadır. Faydalı canlılar yok edilmektedir. Fındık bahçelerindeki kurumuş dalların budanması, yere dökülmüş kurtlu meyvelerin toplanması, dökülmüş yaprak ve dal parçacıklarının ortadan kaldırılması zararlılarla mücadele bakımından önemli tedbirlerdir.
2026-2017 döneminde bölgemizde görülen fındık hastalık ve zararlıları içinde olan fındık dallarındaki yosuna ve yapraklarda küfle birlikte meyvelerinde de hastalık görülmüştür. Bu hastalıklar bölgemizdeki fındık rekoltesini düşürmüştür. Bunlarla ilgili mücadele için çiftçilerimize Tersim Sigortası, SMS, broşür, toplantılarla ve birebir görüşmelerle birlikte bordo bulamacı ve sıvı kükürt kullanmaları önerilmektedir.
ACELE ETMEYİN
Pulat, açıklamasında fındığın toplanma dönemi konusunda da bilgiler vererek şunları kaydetti:
"Mevsimin geç ısınması ve ürünlerimizin geç çiçeklenmesi nedeniyle, fındık hasadına geç başlanmalıdır. Çünkü geçen seneler göre fındığın geç olgunlaşması beklenmektedir. Aksi halde fındığımızı erken hasat etmeye başlarsak, ürünümüz aflatoksin, yani küf yapacağından fındık ürününde kaybımız olacaktır. Fındık yağlanmadan hasat etmemiz fındık randımanını düşürecek ve fındığımız değer kaybedecektir. Çünkü erken toplanan fındık hem buruşur, hem randıman kaybeder. Onun için fındığımızı erken hasat etmeyelim"
Pulat, 2017 yılı ürününün üreticilere bereketli ve hayırlı olmasını da diledi.
Haber : Hüseyin Aksakal
ETİKETLER : Yazdır