GMİS TOPLU SÖZLEŞME İÇİN HAZIRLANIYOR
GMİS TOPLU SÖZLEŞME İÇİN HAZIRLANIYOR
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, "TTK, MTA ve HEMA işyerleri için Toplu İş sözleşmeleri hazırlıklarımızı tamamladık. En kısa sürede TİS görüşmelerine başlayacağız.Her sözleşme döneminde olduğu gibi yine savaş ve kriz bahaneleri var. Krizin faturasının işçilere ve emekçilere kesilmesine için vermeyeceğiz" dedi.
Genel Maden İşçileri Sendikası'na (GMİS) bağlı Karadon, Armutçuk, Kozlu, Üzülmez, Amasra, Merkez, MTA Şubelerinin taban eğitim seminerleri Ankara Kızılcahamam'da devam ediyor.
GMİS Üzülmez Şube Taban Eğitim Semineri 5-6-7 Ocak 2017 tarihlerinde Kızılcahamam Patalya Otel'de gerçekleştirildi.
Yeni yılın ilk günü yaşamını yitiren GMİS Genel Sekreteri Hakkı Arslan'nı zamansız kaybetmiş olmanın acısının yaşandığı seminere GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, Sendikamız Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir ve Şube Yöneticileri ile TTK Üzülmez Müessesesinde çalışan 124 maden işçisi katıldı.
DEMİRCİ: "KAPILARI ZORLUYORUZ"
Seminerin Sunuş konuşmasını yapan Genel Başkan Ahmet Demirci, kısa süre önce hayata veda eden Genel Sekreter Hakkı Arslan'ı anıp rahmet dileyerek konuşmasına başladı.
Konuşmasında Merhum GMİS Genel Başkanlarından Şemsi Denizer, 7 Ocak 2013'te Kozlu'da yaşamını yitiren madenciler ve terör şehitlerini de anan Demirci şunları kaydetti:
"Türkiye, Zonguldak, Karabük, Bartın, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Maden Tetkik Arama Kurumu, özel sektör işyerlerimiz ve örgütlenme mücadelesi verdiğimiz işyerlerimiz dahil her birinin ciddi sorunları var. Komşularımızda savaş var ve biz de savaşın içindeyiz. Yıllardır ülke içinde mücadele ettiğimiz terör yeni yandaşlarla devam ediyor.
Terör ve savaş derken ekonomik kriz gözden kaçsa da asgari ücret tespiti ile tekrar hatırladık. Zonguldak biliyorsunuz göç veriyor. Çünkü, TTK da küçülmeye devam ediyor. Hepinizin yakından takip ettiği gibi TTK'da, Karadon'dan düğmeye basarak bir özelleştirme adımı atılmak istendi. Tek yürek, tek ses olduk. Tavrımızı ortaya koyduk ve geri çekilmek durumunda kaldılar. 15 Temmuz darbe girişimiyle doğan olağanüstü şartlarda soruna çözüm üretmeye çalışıyoruz. Hükümet her fırsatta yerli kaynaklarımızı kullanmaktan söz etse de TTK'ya ve MTA'ya işçi alınmıyor, emeklilikler devam ediyor. Genel Maden-İş yönetimi olarak iktidarı ve muhalefetiyle tüm kapıları zorluyoruz."
"İKTİDAR MİLLETVEKİLERİNDEN DESTEK ALAMIYORUZ"
Son olarak sendikayı ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım'a durumu anlattıklarını ve çözüm önerilerini sunduklarını belirten Demirci "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Cumhurbaşkanımızla görüşmenin yollarını arıyoruz. Ne yazık ki iktidar partisi Zonguldak Milletvekillerinden gereken desteği alamıyoruz. Üçü bir araya gelip Ankara'da bize kapı açamıyorlar" diye konuştu.
TTK'ya ve MTA'ya işçi alınması için tüm şartları zorladıklarını, zorlamaya da devam edeceklerini ifade eden Demirci şöyle devam etti:
"Örgütlenme çalışmalarımız sürüyor. Aydın Çine'de örgütlendik. Arkadaşlarımızın bir kısmı işten atıldı. Diğerlerinin istifa etmesi için işveren baskı yapıyor. Arkadaşlarımızın bir kısmını son seminerimize, buraya çağırdık. Örgütlenme çalışmalarımız kesintisiz sürecek. TTK, MTA ve HEMA işyerleri için Toplu İş sözleşmeleri hazırlıklarımızı tamamladık. En kısa sürede TİS görüşmelerine başlayacağız.
Her sözleşme döneminde olduğu gibi yine savaş ve kriz bahaneleri var. Krizin faturasının işçilere ve emekçilere kesilmesine için vermeyeceğiz. İşimize, aşımıza, işyerimize ve geleceğimize hep birlikte sahip çıkacağız. Kendi çözüm önerilerimizi her ortamda, her fırsatta anlatmaya devam edeceğiz. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak şanlı bir tarihimiz var. Bölge insanı olarak tecrübelerimiz var. 26 yıl önce bugünlerde, o zor şartlarda nasıl anlattıysak, yine hep birlikte anlatmanın yollarını bulacağız"
ULUDAĞ: "GÜCÜMÜZÜ KULLANIRIZ"
GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, Türkiye'de olağanüstü halin 3 ay daha uzatıldığını, komşu ülkelerde savaşın sürdüğünü ve terörün ne zaman, nerede ortaya çıkacağının bilinmediğini belirterek şunları söyledi:
"Ekonomi iyi sinyaller vermiyor. TÜRK-İŞ, asgari ücret artışını yeterli bulmadığı için imza atmadı. Hal böyleyken Zorunlu Bireysel Emeklilik uygulaması devreye girdi. Özel bütçeli MTA'da ve özel sektörde Zorunlu Bireysel Emeklilik uygulaması başladı. Bir Kamu İktisadi Teşebbüsü olan Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda ise bu uygulama 2018 yılı başından itibaren başlatılacak.
Sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz ve bizim toplu iş sözleşmesi görüşmelerimiz var. TTK'da, MTA'da, özel sektörde görüşmelere kısa süre içinde başlayacağız. Her dönem krizin faturasını işçilere, emekçilere kesmek isterler. Biz de demokratik haklarımızı kullanarak karşı çıkarız. Mecbur kaldığımızda üretimden gelen gücümüzü kullanırız.
Biz bir aileyiz. Örgütlü olmak büyük bir şans. Genel Maden İşçileri Sendikası'nda olmak ise gerçekten bir ayrıcalıktır. Önümüzdeki süreçte birliğimizi, beraberliğimizi ve dayanışmamızı geliştirmek, mücadele gücümüzü artırmak için birlikte çalışacağız. İşçi arkadaşlarımıza, ailemize ve dostlarımıza gerçekleri anlatıp; işimize, geleceğimize, ülkemize ve milletimize sahip çıkacağız."
EĞİTİMLERDE NE ANLATILDI
Uludağ ve Demirci'nin konuşmalarının ardından GMİS'in tarihçesinin ve faaliyetlerinin anlatıldığı belgesel film gösterimi yapıldı.
Seminerde; Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türk-Metal Sendikası Eğitim Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fikret Sazak, "Sendikacılık tarihi ve temel kavramlar" ile "Çalışma hayatının güncel sorunları"; Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferdi Kesikoğlu, "Dünyada ve Türkiye'de ekonomik gelişmeler ve emekçiler üzerindeki etkisi"; Sendikamız Genel Başkan Danışmanı Turhan Oral, "Genel Maden İşçileri Sendikası Tarihi"; Sosyal Güvenlik Kurumu Uzmanı Eren Korkmaz, "Çalışanların sosyal güvenlik alanındaki güncel sorunları" konularında eğitim verdi.
Seminer sonunda değerlendirme toplantısı yapıldı. Seminerin değerlendirildiği toplantıda güncel sorunlar da ele alındı.
Değerlendirme toplantısının ardından sertifika töreni düzenlendi.
Seminer toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Haber : Degisim Haber Merkezi