GÖZ TANSİYONUNDA ERKEN TANI VE ÖNEMİ
Kdz. Ereğli Akasyagöz Merkezi Doktoru Op. Dr. Berktuğ Erdoğan halk arasında 'göz tansiyonu' olarak da adlandırılan glokom hastalığının tanısının erken konmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Kdz. Ereğli Akasyagöz Merkezi Doktoru Op. Dr. Berktuğ Erdoğan halk arasında 'göz tansiyonu' olarak da adlandırılan glokom hastalığının tanısının erken konmasının çok önemli olduğunu söyledi.
Kdz. Ereğli'de faaliyet gösteren Akasyagöz Merkezi Doktoru Op. Dr. Berktuğ Erdoğan Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığını ile ilgili uyarılarda bulundu.
Glokom'un göz içi sinir harabiyeti ile birlikte körlüğe kadar gidebilen sinsi bir hastalık olduğunu belirten Erdoğan, hastalığın bazen hiçbir belirti vermeden gelişebileceğini ve sadece göz muayenesi ile tespit edilebileceğini kaydetti
"MUAYENE ŞART"
Hastalığın belirtileri ile igili bilgiler veren Erdoğan, şunları söyledi:
"Göz tansiyonu göz basıncının normal değerlerinden daha yüksek olarak ölçülmesi durumudur. Genellikle çok yüksek değerlere ulaşmazsa hastanın kendisinin anlaması pek mümkün değildir ve ancak rutin bir göz muayenesinde eğer göz içi basıncı ölçülürse ortaya çıkacak bir bulgudur. Göz tansiyonunun tek başına sayısal değerinin yüksekliği aslında bir hastalığa işaret etmemekle birlikte takip edilmesi çok önemli bir bulgudur.
Eğer tansiyon yüksekliği göz içi sinir (yani optik disk ) harabiyeti ile birlikte ise buna Glokom adı verilir ki bu çok ciddi körlüğe kadar gidebilen sinsi bir hastalıktır. Glokom çoğunlukla göz tansiyonunun yüksek olduğu bireylerde optik sinir harabiyetinin eşlik ettiği bir hastalık olduğundan bunu ortaya koymak sadece göz içi basıncını ölçmekle olmamaktadır. Yanı sıra mutlak suretle retina sinir lifi analizi, optik disk muayenesi, kornea kalınlığı ve görme alanı değerlendirmelerinin yapılıp glokom şüphesi ortadan kaldırılmalıdır.
Normal tansiyonlu glokom da olabilir elbette. Daha az sıklıkla görülmekle beraber göz tansiyonunun normal olduğu olgularda da glokom hastalığı oluşabilmekte ve biz buna normotansif glokom adını vermekteyiz. Bu anlamda her bireyin şikayeti olmasa bile etkin ve nitelikli bir göz muayenesi olmasında ciddi yarar bulunmaktadır" dedi.
"KALITSAL OLABİLİYOR"
Hastalık riski ve tedavi süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Göz tansiyonu hastalığı için en önemli risklerden biri birinci derece akrabalarda glokom olmasıdır. Ailesinde glokom rahatsızlığı bulunanlar mutlaka düzenli aralıklarla check-up yaptırmalıdır. Bunun yanısıra yüksek hipermetropi ve miyopi, diabet, sigara tüketimi, 40 yaş üstü olmak, ve cinsiyet ( kadınlarda daha sık görülür) başlıca risk faktörleridir. Glokom tedavisi ise glokom çok yönlü ve kişiye özel yaklaşım gösteren bir rahatsızlıktır. Tedavide kişiye özel birçok faktör göz önüne alınır ve buna uygun tedavi protokolleri belirlenir. Kısaca bunları ilaç tedavisi, lazer tedavileri ve ameliyet olarak da özetleyebiliriz" diye konuştu.
Haber : Değişim Haber Merkezi