GÜNCEL

Halat kopsa bu asansör kaymaz...

Halat kopsa bu asansör kaymaz...

Abone Ol

Çaycuma Belediyesinin yapımını bitirip hizmete hazır hale getirdiği Kent Asansörünün yüklenicisi Makine Mühendisi Hüseyin Toraman, "Öyle bir şey olmaz da, hadi birisi sabotaj yaptı da, halat veya halat bağlantısını kopardı desek bile, bu asansör geri kaymaz.  Çünkü çekme kuvvetinin ortadan kalması ile kendiliğinden devreye giren bir paraşüt sistemi var" dedi.

Çaycuma Belediyesinin Çaycuma Devlet Hastanesine yaya erişimini sağlamak için yapımını tamamladığı Kent Asansörü ile ilgili, yüklenici firma yetkilisi Hüseyin Toraman açıklamalarda bulundu.  Kent Asansörü'nü, füniküler özellikte, çift tamburlu vinç sistemi ile projelendirdiklerini söyleyen Toraman,  "Sistem, 37 derece eğimde, 108 m. mesafede maksimum 10 kişilik iki kabin ile insan taşımacılığı yapacak. Kabinler birbirleri ile dengelenmiş olarak konumlandırıldığı için motora gelecek dengelenmemiş yük, net yolcu ağırlığı kadar olacak. Dolayısıyla enerjiden ciddi anlamda tasarruf sağlanacak. Motor devri bilgisayar ile kontrol ediliyor. Vinç özellikli bir motora sahip, kendi içinde bir manyetik freni bulunuyor. Bunun dışında, her iki tambura 1250 mm çapındaki fren diski monte ettik. Motor durduğu anda, thruster tipi disk fren sistemi bu diskler aracılığıyla sistemi kilitleyerek emniyete alıyor" dedi. 

HALATLAR 8, HALAT KABİN BAĞLANTISI 12 KAT EMNİYETLİ

Fünikülerin taşıyıcı halat sistemiyle ilgili bilgiler de veren Toraman, "Halatlar maksimum yüke göre 8 kat, halat kabin bağlantıları 12 kat emniyetlidir. Bu şu demek. Biz projeyi hazırlarken, sistemin maksimum yükünü tespit ettik. Hesap ettiğimiz yükü taşıyacak halat çapını belirledik. Bunu da emniyet katsayısı olan 8'le çarptık ve o çapta bir halatı sisteme bağladık. Öyle bir şey olmaz da, hadi birisi sabotaj yaptı da, halat veya halat bağlantısını kopardı desek bile, bu asansör geri kaymaz. Çünkü çekme kuvvetinin ortadan kalması ile kendiliğinden devreye giren mekanik bir paraşüt sistemi var. Olası bir durumda devreye giren paraşüt sistemi, taşıyıcı platformları yola kilitleyerek kabinin kaymasını önlüyor" dedi.  

KABİNLERİN ENERJİSİ GÜNEŞ PANELLERİNDEN ELDE EDİLİYOR

Kullanılan kabinlerle ilgili de açıklamalarda bulunan Toraman, "Kabinler paslanmaz çelikten panoramik asansör kabini olarak imal edildi. Kabin kapıları, istasyon kapıları ile her hangi bir mekanik veya iletken teması olmaksızın, kat kapılarından aldığı uzaktan kumanda bilgisi ile hareket ediyor. Bu hareketler için gerekli enerji kabin üstlerine konulan poli-kristal güneş panelleri ile şarj edilen jel akülerden sağlanıyor. İstasyon kapıları üst istasyondaki kabin konumlarına göre yönetiliyor. İstasyon kapıları da paslanmaz çelik çerçeveli panoramiktir. Sistem otomatik ve manuel kullanıma uygundur. Hız, bekleme süresi gibi veriler dokunmatik ekran üzerinden yönetiliyor ve sistemle ilgili veriler aynı ekran üzerinden izlenebiliyor" dedi.

 İMALATIN TAMAMINDA CE BELGELİ MALZEMELER KULLANILDI

Açıklamalarını belgelendirme süreciyle ilgili bilgiler vererek tamamlayan Toraman, sözlerini, "Yapımını tamamladığımız Kent Asansörü son derece güvenliklidir. İmalatın tamamında CE belgeli malzemeler kullanılmıştır. Bu hafta sonunda akredite edilmiş bir denetim kuruluşu tarafından sistemin tamamına CE ve yolcu taşıma belgesi verilecektir. Bu sistem ülkede bir ilktir. Taşıyıcı sistem makaralar üzerinde yürüdüğünden ortaya sürtünme seslerinin çıkması normaldir ve güvenlik açısından hiçbir sakıncası yoktur. Sistem yeraltı madenciliğindeki varagel sistemine de benzediğinden, bir kültürün yaşatılması açısından da önemlidir. Bir ilki gerçekleştirmemizi sağlayan Belediye Başkanımız Sayın Bülent Kantarcı'ya teşekkür ediyor, Çaycuma'ya hayırlı olmasını diliyorum" diyerek tamamladı.



 


Haber : Muhammet Sorhan

Abone Ol