GÜNCEL

“Hedeflere 2024 Bütçesi ile ulaşılacağını düşünmek HAYALCİLİKTİR”

CHP Zonguldak Milletvekili Dr. Eylem Ertuğ Ertuğrul, “12. Kalkınma planında ortaya konan hedeflere 2024 bütçesi ile ulaşılacağını düşünmek hayalciliktir!" dedi

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Dr. Eylem Ertuğ Ertuğrul, TBMM Bütçe Görüşmelerinde yaptığı konuşmasında, “İhracat yapacağız diyorsunuz! Nerede üretim? Neyi üreteceğiz de ihraç edeceğiz? KOBİ politikası ülkemizin ticaret ve sanayi politikasının omurgasıdır. Ne yaptınız? KOSGEB'i etkin ve verimli çalıştıramadınız, Vergi reformunu ertelediniz, İlçe ve ürün bazlı teşvik modelinde kalıcı adımlar atmadınız! 2024 yılı bütçesi üretim, istihdam, ihracat tezini uygulayacak bir bütçe değildir. 12. Kalkınma planında ortaya konan hedeflere 2024 bütçesi ile ulaşılacağını düşünmek hayalciliktir! Bu bütçeyi bu şekilde kabul etmek mümkün değildir!” ifadelerine yer verdi.

Ertuğrul, bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmasına, Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’in vefatından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı.

Ertuğrul’un konuşması şöyle;

“ Çok üzgünüz,  Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’e Allahtan rahmet, ailesine, Saadet Partisi camiasına ve meclisimize baş sağlığı diliyorum.

“KOBİ’LERE, SANAYİCİLERE DESTEK OLUNMASI GEREKİR”

Sanayicimizin sorunları çok fazla. Kredi faizleri çok yüksek.  Sanayici finansman bulamıyor, Tacir, tüccar borçlarını ödeyemiyor. Konuştuğumuz Bütçelerin sanayicilere, KOBİ’lere destek olması gerekli. AKP iktidarı faiz kur inadı yaparken, Bu arada sanayicimiz kaybediyor. Sanayi demek istihdam demektir. Ancak maliyetler üretimi tehdit eder duruma geldi. Bakın Enerji fiyatları sürekli artıyor. OSB’lerde bir yıl içinde 5 kez elektriğe zam yapıldı.  Bu bir yıl içinde yüzde 399,5 zam yapıldığı anlamına gelmektedir. Bu zamlar sanayimizi rekabetçi olmaktan uzaklaştırıyor. Bizim üzerine konuştuğumuz bütçelerin rekabet gücünü arttırması gerekir. KOBİ’lere, Sanayicilere destek olması gerekir.

17 YILDA BORÇLU KOBİ SAYISI 1,8 MİLYONDAN 4,5 MİLYONA ULAŞMIŞTIR

2024 yılı bütçesinde 59 bin KOBİ’nin destekleneceğini belirtmişsiniz. 2023 yılında kaç KOBİ’ye destek verdiniz? 59bin KOBİ’ye destek verdiniz. Yani hiç artış olmamış. KOSGEB tarafından finansman desteği verilen işletme sayısını 7 binden 5 bin 600e düşürüyorsunuz. BDDK verilerine göre 2006 yılında KOBİ’lerin bankalara borcu 61 milyar 774 Milyon Lira iken 2023 yılı Ekim ayında bu borç 3 Trilyon 96 Milyar 662 Milyon Liraya yükselmiştir.  17 yılda borç tam 50 kat artmıştır. 17 yılda borçlu KOBİ sayısı 1,8 Milyon’dan 4,5 Milyona ulaşmıştır.

Bugün KOBİ'lerimiz zorlu piyasa şartlarında, ağır maliyet baskısı ve finansmana erişimde güçlük çekerken mevcut pazarların kaybedilmesi riski altında kendi yollarını açma mücadelesi veriyor. Bu zorlu koşullarda KOBİ’lere en büyük desteği vermesi gereken KOSGEB Bütçesine baktığımızda; 2023 bütçesine göre yüzde 70’in üzerinde artış öngörülmüş. Bu bütçede personel giderinde yüzde 100’ün üzerinde artış öngörülmüş, SGK giderlerine yüzde 100ün üzerinde artış öngörülmüş. Ancak desteklemeye ön görülen artış yüzde 33 bile değil! Bu destek verilirken ilçe bazında da, ölçeklendirme yapılmıyor arkadaşlar… Özel okullar, Sürücü Kursları KOSGEB desteklerinden faydalanamıyor.

KOBİ POLİTİKASI ÜLKEMİZİN TİCARET VE SANAYİ POLİTİKASININ OMURGASIDIR

KOSGEB'i etkin ve verimli çalıştıramadınız, Vergi reformunu ertelediniz,  İlçe ve ürün bazlı teşvik modelinde kalıcı adımlar atmadınız,  KOBİ kredilerinde hala piyasaya olumlu mesajlar veremediniz,  KOBİ merkezli acil önlemleri almayarak piyasadaki aşırı fiyat oluşumlarının ve maliyet yükselişlerinin önüne geçemediniz.

İHRACAT İÇİN ÜRETMEMİZ LAZIM

AK Parti hükümetleri her zaman “ihracat öncelikli hedefimiz” diye açıklamalar yaptı. İhracat için üretmemiz lazım. Üretmek için finansmana ihtiyacımız var. Özellikle imalat sanayisinde büyüme ve kapasite çok önemli. İhraç ettiğimiz ürünlerin 3’te 2’si düşük ya da orta teknolojili ürünler. 2018'de yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayii ihracatındaki payı yüzde 3.5 iken,  2022'de sadece yüzde 3.1'dir. Eximbank hala istenen işlevini yerine getiremiyor.

BU BÜTÇEYİ BU ŞEKİLDE KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR

2024 yılı bütçesi üretim, istihdam, ihracat tezini uygulayacak bir bütçe değildir. 12. Kalkınma planında ortaya konan hedeflere 2024 bütçesi ile ulaşılacağını düşünmek hayalciliktir. Bu bütçeyi bu şekilde kabul etmek mümkün değildir.

SANAYİ OLMAZSA BİZ BÜYÜYEMEYİZ

KOBİ’ler yoğun yatırım ve fırsat dönemlerinde yaşamış oldukları finansal sıkıntılardan dolayı büyüyememekte ve dünya ticaretinin rekabet şartlarına dayanamamaktadır. Finansal sorunlar yanında işletmenin dış çevresinden kaynaklanan politik, kültürel, ekonomik, lojistik ve AR-GE gibi faktörlerden de yoğun şekilde etkilenmektedir. Bütün bu olumsuz faktörler bir araya geldiğinde KOBİ’lerin ekonomik sistem içinde hareket kabiliyetini ve yaşam sürelerini azaltmaktadır. Bizim Bütçe görüşmelerinde Model Fabrikaları, AR-GE merkezlerini konuşmamız lazım Ancak maalesef biz verimliliği arttıracak önlemler almıyoruz. Yeşil mutabakata uygun dönüşümü gerçekleştiremiyoruz. Bizim geleceği yakalayacak önlemler almamız gerekiyor.  Biz çağı yakalamaktan uzak bir bütçe ile vatandaşlarımıza müjde veremeyiz. Yapay zekaya uyumlu, çağı yakalayan bir sanayi hamlesi yapmak zorundayız. Sanayi olmazsa biz büyüyemeyiz. Bu bütçenin buna göre uygulanması gerekir.


Haber : Çiğdem Koç

Abone Ol