SAĞLIK

HER 10 ERKEK VE 5 KADINDAN BİRİNDE DEPRESYON VAR

Uzman Psikolog Şengül Demirsoy Böcü, her 5 kadından birinin ve her 10 erkekten birinde depresyon atağı görüldüğünü söyledi.

Abone Ol

Depresyonun duygu, düşünce ve davranışları etkilediğini belirten FBM Estetik Kliniği Uzman Psikologu Şengül Demirsoy Böcü, "Sevdiğimiz birinden ayrılınca ya da sevdiğimiz birini kaybedince, başarılı olamadığımızda ya da istediğimiz bir durum gerçekleşmediğinde canımız sıkılır, ağlar veya üzülürüz. Üzüntü ve can sıkıntısı normal yaşamın bir parçasıdır. Ancak bu üzüntülü durumun uzaması ve nedensiz ortaya çıkması önemli bir ruh sağlığı sorunudur ve depresyon olarak tanımlanır" dedi.


"HER 10 ERKEK VE 5 KADINDAN BİRİNDE DEPRESYON ATAĞI GÖRÜLÜR"

Depresyonun tedavi edilmediği taktirde aylar, yıllar bazen de ömür boyu sürebileceğinin altını çizen Böcü, "Depresyon en sık rastlanan ruhsal rahatsızlıktır ve ilaç kullanmayı gerektirir. Gerek yaygınlığı gerekse neden olduğu işgücü kaybı bakımından önemli halk sağlığı sorunlarından birisidir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Her 5 kadından birinin ve her 10 erkekten birinin yaşamı boyunca en az bir depresyon atağı yaşadığı bilinmektedir. Depresyonu olan insanların büyük bir çoğunluğu ki özellikle belirtileri hafif düzeyde ise yaşadıkları ruh halinin bir hastalık olduğunu fark etmezler ve tedavi için başvurma gereği duymazlar. Oysa ilk depresyon atağının iyi bir şekilde tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır. Depresyon tekrarlayan bir hastalıktır ve her atak bir sonrakinin ortaya çıkışını kolaylaştırır. Depresyon tedavi edilebilen ve belki de tüm ruhsal bozukluklar içerisinde tedaviye en iyi yanıt veren hastalıktır" diye konuştu.


DEPRESYON BELİRTİLERİ

Depresyon geçirebilecek belirtilerden bahseden Böcü, "Kendini üzüntülü, değersiz, umutsuz, çaresiz, hissetme, içinde boşluk duygusu olması, karar verme güçlüğü, konsantrasyon zorluğu, bellek bozukluğu, daha önce zevk alınan iş ve aktivitelerden zevk alamama cinsel isteksizlik dahil, işte, okulda, aile ve arkadaşlar arasında sorunların ortaya çıkması, diğer insanlardan uzaklaşma ve yalnız kalma isteği, enerji azlığı, yorgunluk hissi ve çabuk sinirlenme, uyku bozukluğu yani uykuya dalamama, uykuyu sürdürme güçlüğü, sabah erken uyanma veya fazla uyuma şeklinde olabilir. Yeme bozukluğu yani iştahta azalma veya artma, nedeni belli olmayan baş, boyun, sırt ağrısı gibi vücudun değişik yerlerinde sürekli ağrılar hissetme, son zamanlarda fazla alkol almaya başlama veya yatıştırıcı ilaçları kullanma ihtiyacı hissetme, kendine zarar verme, intihar planları yapma, intihar girişiminde bulunma veya kendi cenaze merasimini düşünme gibi belirtilerden bazıları aynı anda kişilerde bulunuyorsa depresyon geçiriyor olabilirler. Depresyon tanısı almak için bu belirtilerin hepsinin birden sizde olması gerekmez. Bu belirti ve şikayetlerin bir bölümünün sosyal ve mesleki işlevselliğinizi ve gündelik yaşamınızı etkileyecek şiddette olması yeterlidir. Bu şikayetlerin birkaçı aynı anda sizde bulunuyorsa doktora başvurmanız gerekir. Depresyonda da hastalığın şiddeti diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Depresyon ciddi bir hastalıktır. Kendi haline bırakıldığında zaman içinde düzelebileceği gibi genelde uzun süre devam eder veya ağırlaşır. Ağır depresyonda kişi iş güç yapamaz hale gelebilir ve bu durumda intihar riski yüksektir" şeklinde konuştu.


Haber : iha

Abone Ol