YAŞAM

HER İLE ŞİDDET ÖNLEM MERKEZLERİ VE KADIN KONUK EVLERİ YAPILIYOR

Ülke genelinde olduğu gibi son dönemlerde artan şiddet olayları nedeniyle kadın ve erkeklerin faydalanabileceği şiddet önleme ve izleme merkezleri ile konuk evleri yapılıyor.

Abone Ol

Ülke genelinde artan şiddet olayları nedeniyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından her ilde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), İlk Kabul Merkezleri ve Konuk evleri projeleri hayata geçiriliyor. Bakanlık projesi kapsamında Zonguldak'ta ilk kabul merkezi oluşturulurken, Konuk evi ve yeni bir İlk Kabul Merkezi için çalışmalar tamamlanma noktasına getirildiği bildirildi. Kadın Konuk Evi ile şiddet mağdurlarının başvurabileceği ilk kabul merkezinin yeni yılın başında hizmete girmesi planlanıyor. ŞÖNİM'in ise 1 yıl içerisinde tamamlanarak, hizmete sokulması hedefleniyor.

Zonguldak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kemal Gümrükçü, geçici olarak ilk kabul merkezi oluşturulduğunu ve bu yıl içerisinde 17 kişinin ilk kabul merkezine müracaatı olduğunu ifade etti. İlk kabul merkezinden şiddete uğrayan kadın ya da erkeklerin durumuna göre koruma altına alındığını ifade etti.

Kadın sığınma evi olarak bilinen konuk ev için bu yıl 9 kişinin müracaat ettiğini belirten Müdür Gümrükçü, bu müracaatlardan 3'nün çevre illerdeki Konukevlerine yerleştirildiğini, 6'sının ise talebinden vazgeçtiğini kaydetti. Zonguldak'ta 6 bin 284 sayılı kanun kapsamında 245 kişinin tedbir kararı bulunduğu hatırlatan Gümrükçü, tedbir kararında ise mümkün olduğu kadar mağduru evinde korunmasının öngörüldüğünü ifade etti. Gümrükçü, şiddete uğrayan insanların tedbir kararı alınıp, kuruma yerleştirilmesine kadar geçen süreç hakkında şu bilgileri verdi:

"Mağdura şiddet uygulayan kişi ile ilgili öncelikle tedbir kararı çıkarılıyor. Bu tedbir kararı kapsamında, gerekli güvenlik tedbirleri alınarak, şiddet uygulayan kişi mağdurun bulunduğu eve yaklaştırılmıyor. Bu durumun ihlali ve farklı nedenler söz konusu olduğunda mağdur kadın yada erkek ilk kabul merkezimize başvuruyor. Geçici bir süre ilk kabul merkezinde misafir edilen mağdurlar değerlendirmeye tabi tutuluyor. İlk kabul merkezlerimizde de önceliğimiz, mağduru kendi ailesinden ve çevresinden ayırmamaktır. Vakanın boyutuna, mağdurun talebine ve uzmanlarımızın değerlendirmelerine göre, mağdur şiddet görmediği yakınlarına yada konukevlerine gönderiliyor. Tabii mağdur kadın veya erkek yaşlı ise huzurevlerine, yaşlı değil ise çevre illerdeki Kadın Konuk evlerine, çocuk ise çocuk yetiştirme yurtları yada çocuk evlerine, engelli ise özürlü bakım merkezlerine gönderiliyor."

İlk kabul merkezlerinde şiddet mağdurlarının geçici bir süre tutulabildiğini belirten Gümrükçü, Kadın konuk evlerinde ise mağdurların daha uzun süre koruma altında tutulabileceğini ifade etti. Gümrükçü, kurulması planlan ŞÖNİM'lerde şiddet konusunda ciddi anlamda mücadele edilebileceğini sözlerine ekledi. Gümrükçü, Sağlık Müdürlüğü, Bölge Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü, Üniversite ve Sivil Toplum kuruluşları personelleri ile güvenlik güçleri ile organize hareket edileceği ŞÖNİM'lerde, mağdurların yemesi, içmesi, tedavisi, rehabilitesi, eğitimi, meslek sahibi yapılması gibi konularda profesyonel destek sağlanacağını da kaydetti.

ŞÖNİM'in herkese açık, bilinen bir yerde yapılacağını belirten Gümrükçü, buraya şiddete uğrayan kadınlar gibi erkeklerin de başvurabileceğini de ifade etti.


Haber : İHA

Abone Ol