EKONOMİ

İŞTE TEŞHİS!

BAKKA Zonguldak'ın ekonomik röntgenini çekti

Abone Ol

Zonguldak'ta ekonomik durgunluk ve dışarıya göçün önlenebilmesi için Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan dosyada, önemli tespitler yer aldı. Raporda, Zonguldak'ın rekabetçi bir ekonomiye ulaşamadığı vurgusu yapılarak önerilerde bulunuldu.

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan "Zonguldak İli Yatırım Ortamı Değerlendirmesi" başlıklı rapora göre, Zonguldak'ın rekabet düzeyine katkı sağlayabilecek alanlar olarak maliyet düşürme, iç pazarda büyüme, yatırım için ek finans sağlanması, markalaşma ve nitelikli işgücü sayısının arttırılması gösteriliyor.

Raporda şu tespitler yer aldı:

"Zonguldak ili sanayi üretim yapısında ortaya çıkan önemli bir özeliğin yüksek katma değerli ara girdilerin genellikle İstanbul, Ankara, Bursa gibi sanayi altyapısı güçlü illerden temin edilerek, nihai ürünün ildeki müşterilere sunulması şeklinde olduğu görülmektedir. İlin üretim yapısının nitelik ve çeşitlilik eksenindeki konumlandırmasına bakıldığında, ilin ne kadar düşük çeşitlilikte de olsa, sıradan olmayan ürünler ürettiği ve politika olarak da yeni sektörlere geçmek yerine bu ürünlerdeki rekabetçiliğini geliştirecek alanlara odaklanmaya gerektiği ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan bakıldığında ildeki sanayilerin dahil olduğu değer zincirlerinin ortaya çıkarılması, girdi-çıktı ilişkilerinin iyi anlaşılarak zincirdeki yüksek k atma değerli aşamaların Zonguldak içine taşınmasına yönelik çalışmaların yapılması faydalı olacaktır.

Böylesi bir çalışma öncelikle hangi sektörlerde ne gibi işlenmiş-işlenmemiş ara girdi, hizmet temininin diğer illerden yapıldığı ortaya çıkarılmalı, söz konusu üretim faaliyetlerinin Zonguldak ilinde gerçekleştirilmesinin mümkün olup olmadığı araştırılmalı, eğer mümkün ise sanayicilerin bu türdeki üretime yönlendirilmesi için ne gibi politikaların izlenmesi gerektiği belirlenmelidir. Böylelikle ildeki üretim değerinin arttırılması ve değerin il içerisinde kalması sağlanabilecektir."

YAŞANABİLİR KENT HALİNE GETİRİLMELİ...

BAKKA'nın tespitleri arasında Zonguldak'ın nüfus, eğitim ve işgücü göstergelerine bakıldığında nitelikli işgücü ile ilgili esas sorunun ilin eğitim düzeyinden değil, yetişmiş işgücünün ilde tutulamamasından kaynaklandığı da yer aldı. Raporda, "Özelikle lise ve üniversite mezunu seviyesindeki yüksek göç eğilimi Zonguldak'ta çalışabilir yaştaki nüfusun yaşam memnuniyetinin Türkiye ortalamasının oldukça altında kaldığı verisiyle birlikte değerlendirildiğinde, kentin özellikle sosyal yaşamına ilişkin sorunları olduğuna işaret etmektedir. Bu noktada söz konusu sorun alanlarının tespit edilerek çözüm önerilerinin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Kentin daha yaşanabilir bir kent haline getirilmesi, sanayi altyapısının geliştirilerek yüksek katma değerli üretim aşamalarının bölge içine taşınmasının yaratacağı yeni nitelikli istihdam imkanları ile birlikte düşünüldüğünde, hem yetişmiş nitelikli işgücünün ilde tutulmasını, hem de çevre illerden nitelikli elemanların bölgeye çekilmesini sağlayabilecek kritik bir müdahale alanı olarak görülmektedir" denildi.

"DIŞ PİYASAYA AÇILMAK ÖNEM TAŞIYOR"

Raporda, Zonguldak'taki üreticilerin büyük bölümünün iç pazarı kendisi için yeterli gördüğü, satışların yüzde 90'ından fazlasının iç pazara yaptığı belirtildi.

Zonguldak ekonomisinin dışa açılma ihtiyacı raporda şu cümlelerle ifade edildi:

"Üreticiler diğer taraftan talep darlığından ve iç pazarda yaşanan sorunlardan şikayet etmektedir. Gerek bu sorunları aşabilmek, gerekse dış pazarların sunacağı ürün çeşitlenmesi ve teknolojik gelişme imkanlarından faydalanabilmek adına dış pazarlara açılmak üreticiler açısından önem taşımaktadır. Zira ihracat yapılan pazarların gelişkinliği, söz konusu ülkelerin ithalat talebini etkilemekte, bu durum da ihracatçı firmaları bu talep koşularıyla uyumlu üretim yapmaya itmektedir.

Zonguldak'ta üreticilerin iç pazarlarla sınırlı kalmamaları, dış ticaretin bu dönüştürücü etkilerinden faydalanabilmeleri için ihracatı geliştirmek üzere ihracatı destekleyecek programlar tasarlanabilir. Bu programlar çerçevesinde, kamu-özel işbirliğinde yürütülecek çalışmalar yoluyla ihracat potansiyeli yüksek ürünlerden başlamak üzere hedef pazarlar belirlenebilir ve bu pazarlardaki firma ve kurumlarla eşleştirme faaliyetleri yürütülebilir. Bu amaçla kamu tarafından tasarlanmış destek programlarından yararlı olacaktır."

Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol