KADİM DEĞERİMİZ ‘’KOMŞULUK’’
KADİM DEĞERİMİZ ‘’KOMŞULUK’’
İnsan dünyada üç temel bağa ihtiyaç duyar. Bunlar; aile bağı, akrabalık ve komşuluk bağıdır. Sosyal bir varlık olmasından dolayı bu bağların korunması gerekir. Bu bağlar zayıflar ve koparsa insan yalnızlaşır, güçsüzleşir.
Tarihe bakıldığında ilk zamanlardan beri insanlar birbiriyle yaşamıştır. Göçebe dönemlerde hayatın o zorlu şartlarında birbirine destek olmuşlardır.
Bunun önemi atasözlerimizde de kendini göstermiş. Atalarımız; ‘’Komşu komşunun külüne muhtaçtır.’’ demişler.
Peygamberimiz (s.a.v) bir hadisi şerifinde:
“Cebrail bana komşu hakkını öyle çok anlattı ki neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim.” diyerek komşuların birbirleri için ne kadar önemli olduğunu bizlere açıklamıştır.
Dünyada 1800’lerden sonra sanayileşmenin etkisiyle köyden kente göçün çoğalması bütün sosyal yapımızda olduğu gibi aile yapımızda ve komşuluk ilişkilerimizde de değişimlere neden olmuştur. Son dönemlerde internetin yaygınlaşması ile dijital dünyanın baş döndürücü bir şekilde gelişmesi ve insanların yaşam standartlarının yükselmesi insanları birbirinden uzaklaştırdı ve yalnızlaştırdı.
Değişen dünya sistemi belki de bunu yapmak, insanları yalnızlaştırmak istiyordu. Komşuluk ilişkilerimizde bile artık kimsenin kimseye güveni kalmadı.
Oysa ne diyordu Allah Rasulü (s.a.v) ‘’Komşusu belalarından emin olmayan kimse kamil mümin değildir.’’buyurmuştur.
Kentleşme göç hareketleri büyük kentlerin değişen mimari yapısı komşuluk ilişkilerimizi kökten değiştirdi. Geçmişte komşular arasında yaşanan dayanışma ruhu, sevgi-saygı ve hoşgörü gibi değerler yok olmaya yüz tuttu.
İnsanlar birbiriyle iletişime geçmekten imtina eder oldu. Herhangi bir sıkıntısını birine açtığında başına ne geleceğini düşünür hale geldi. Komşusuna selam vermekten çekinir oldu. Eskiden bir yere gideceğimiz zaman ev anahtarınızı komşumuza emanet ederdik. Çocuklarımızı komşumuza bırakırdık. Şimdi aynı binada aynı çatının altında yaşadığımız karşı kapı komşunuzu tanımıyoruz.
Dünyevileşme derdimiz artarken komşuluk ilişkilerimiz maalesef azaldı. Millet olarak birlik ve beraberliğimizi sağlamak için komşuluk son derece önemlidir.
Komşu demek dertlerini sıkıntılarını anlatabileceğin dost demektir. Mutluluk ve hüzünde ortak olmak demektir. Komşuluk demek vefalı ilişkiler kurmak demektir. Komşulardan biri maddi-manevi sorun yaşasa birlik olup sıkıntıya çareler aramak demektir. Zor durumda olanları elbirliği ile ayağa kaldırmaktır.
Komşu olmak sevgi ve saygı içinde yaşamak demektir. Peygamberimiz bu konuda şöyle buyurmuştur; ‘’Allah'a ve Ahiret Günü’ne iman eden kimse komşusuna iyilik etsin. Allah'a ve Ahiret Günü’ne iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah'a ve Ahiret Günü’ne iman eden kimse ya hayır söylesin ya sussun.’’ buyurmuştur. Burada komşuya iyilik etmeyi iman ile ilişkilendirilmiştir. Bu hassasiyetle komşular birbirine sevgi saygı ile davranmalı arada anlaşmazlık çıkarsa “Müminler ancak kardeştir, öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin.” ayeti gereğince birisi çıkar ve aralarını düzeltir.
Komşuluk ilişkilerimizde bütün bu güzellikleri beklerken kendimize de şu soruları soralım.
Güzelliği onlardan beklerken biz onlara ne kadar iyilik ve güzellik yapıyoruz?
Onların şerrinden emin olmaktan bahsederken onlar bizden ne kadar eminler?
Sözün özü komşuluk değişen dünyaya kurban edilmeyecek kadar önemli ve hayatı bir değerdir.
Selam ve dua ile
Ferhat CALAYOĞLU
Kdz. Ereğli Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı
Haber : Değişim Haber Merkezi