GÜNDEM

KARADENİZ EREĞLİ BU İFTARDA BULUŞTU

Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası tarafından geleneksel iftar programı düzenlendi.

Abone Ol

Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Yaşar Tetiker, Karadeniz Ereğli TSO   gerçekleştirilen ilişkilerde, ilçe ekonomisinde gelinen nokta ve Erdemir ile ilişkiler konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tetiker,"Şu anda maalesef gelinen noktada hem yerel yönetimlerden, hem yerel siyasetçilerden şikayetçiyim" dedi.

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı  Opr.Dr.Hüseyin Uysal, iftar davetinin başında yer almasına rağmen, iftar saatinde salonda yer almadı.

Karadeniz TSO Başkanı Yaşar Tetiker, iftar ve iftar duasının ardından konuklara hitaben yaptığı konuşmada;  uzun yıllar TSO Başkanlığı yaptıktan sonra Allah'ın bu görevi kendisine tekrar  kısmet ettiğini belirtti.

2004 yılında Karadeniz Ereğli TSO Başkanlığı ve Yönetimi  devrettiğinde sağlık sorunları olduğunu hatırlatan  Tetiker, "2013 yılında geri geldiğim zaman ne yazık ki bıraktığım Karadeniz Ereğli'den eser yoktu. Ne siyasal, ne ekonomik ne de sosyal açıdan. Son derece gerilemiş yorgun, kendini bulmaya çalışan bir  Karadeniz Ereğli ile karşı karşıya kaldım." dedi.

"2015 YILI  OSB YILI OLACAK"

Hiçbir şeyi mazeret olarak kabul etmediğinin çizen   Tetiker açıklamalarına şöyle devam etti;

"İftardan bir saat  önce Sn. Valimiz Kaban ile OSB toplantımız vardı. Değerli Valimin Başkanlığında. 1993-94'lü yıllarda OSB'ni programa aldırmak için mücadele verdiğim bu ortamda Allah bana orada nasıl bir kaynağın yaratıldığını ve işçi otobüslerinin nasıl gidip geldiğini gösterdi. Bu mutluluk bana yeter.

Geldiğimiz nokta OSB'de çok güzel bir noktadır. Göreve geldiğimizde atıl, inşaatına başlanmamış yatırımlarla karşılaştık. Allah'a şükür oradaki 56 parselden 17'sini tasfiye ederek, hemen kazma vuracak, yatırıma başlayacak yatırımcıları tedarik ederek çok süratli bir iyileştirmede başarılı  olduk.

Bundan sonra OSB sorunu diye bir  sorunumuz  kalmamıştır. 2015 yılı Mayıs ayından sonra bizim yılımız olacaktır. Bunun müjdesini buradan verebilirim. Burada inşallah 2 bin, 2 bin beşyüz istihdamıyla inşallah Karadeniz Ereğli'nin önünü açacağız.

"YEREL YÖNETİM VE SİYASETÇİLERDEN ŞİKAYETÇİYİM"

OSB Projesinin geç kalınmış  bir proje olduğununum altını çizen  Tetiker açıklamalarına şöyle devam etti;

"Bununla Karadeniz Ereğli'nin ekonomisinin önü açıldı mı? Bitti mi? Asla bitmedi. Bunlar geç kalmış projeler. 1965 yılında Erdemir kurulduğunda en fazla yetmişli yıllarda bu OSB'nin bitmiş olması ve yassı mamulle ilgili hangi malzeme üretiliyorsa bunların burada ifa ediliyor olması lazımdı. 90'lı yıllara geldiğimiz zaman OSB'yi programa aldırırken neler çektiğimi ben bilirim. Dönemin  Belediye Başkanı 'Karadeniz Ereğli'de Hava Kirliliği Var, Erdemir Var, İkinci Hava Kirliliğini Karadeniz  Ereğli Kaldırmaz' diyerek engellemiştir. Böyle uğraşlar verdik, böyle akıllarla böyle fikirlerle yola çıktık. Çok zor günler yaşadık.

 Şu anda maalesef gelinen noktada hem yerel yönetimlerden, hem yerel siyasetçilerden şikayetçiyim. Bunlar bizim kardeşimiz, bağrımıza bastık, hiç problem yapmadık. Seçerken de oy verdik. Ama gelinen noktada bırakın taş taş üstüne koymayı, konulan taşların bile engellenmesi söz konusu. Şimdi burada bunu tamamen Yerel Yönetime veya Yerel Yönetim yeni gelmiştir,  yerel siyasetçilere atfetmek istemiyorum ama yerel dinamiklerimiz maalesef hangi işe kalkarsak kalkalım, engellerle karşı karşıyayız. Bunun olmaması gerekir. Karadeniz  Ereğli'nin bu kadar hizmete, ekonomik güce ihtiyacı varken. Eskiden bunlar klasik metodu, herkes birbirinin ayağını çekerdi. Aman siyasette önüme geçmesin, küçükken engelleyelim diyerek vurun abalıya, ne kadar güçlü siyasetçi varsa sizi yok etmeye çalışırdı."

"SEVGİ BARIŞ DOSTLUK GÜZEL, AMA NEREDE?"

2014 Türkiye'sinde bunu yaşamamak gerektiğini dile getiren Tetiker, "Kaldı ki Karadeniz Ereğli'ye döndüğünüz zaman bunu hiç görmemeniz lazım. Çünkü kayıp var, ekonomik kayıp yaşıyoruz" diye konuştu.

Tetiker bu yöndeki açıklamalarında ise şyu görüşlere yer verdi:

" 2006 yılında Erdemir'i özelleştirmişler. Karateniz  Ereğli'de en büyük hata Erdemirin özelleştirilmesiydi. . Özelleşmez mi, özelleşir, ben buna erken özelleştirme diyorum, siz normal özelleştirme dersiniz, hiç problem değil.

Erken özelleştirme ötesinde, bu Erdemir özelleşirken hangi noktada hangi protokolü yapmamız lazımdı, buna dikkat edilmesi gerekirdi. Şimdi yazılıyor çiziliyor. Tweet denilen bir şey var atıyorlar, geçen biri  atmış bizi eleştiriyor, zannediyorlar ki Yaşar Tetiker'in konuşmaları sadece sac tüccarlarından ibaret. Diyor ki, Toyota, çıkardığı otomobilleri sadece Adapazarı'na mı vermesi lazım. Adapazarı şurada bir saatlik yol.Açın bir telefonla sorun Toyota fabrikası kurulurken Adapazarı TSO ile hangi protokolleri yapmış. Beş sene Adapazarı'nda ikamet etmeden işe giremez. İç alımda yüzde yüzünü Adapazarı'ndan almakla mükelleftir. Açın sabahleyin TSO size bilgi versin: Bunu nasıl yapmışlar, kendi yöre siyasetçilerinin, yöre dinamiklerinin bir araya gelmesi, lafta, sözde değil, dilde değil, kalpte yürekte birlik beraberliği sağlayan insanlarla yapmışlar. Bize baktığında her şey birlik beraberlik kardeşlik senelerden beri. Sevgi Barış Dostluk, tamam güzel,  ama arkadaş uygulama nerede? Nerede Sevgi Barış Dostluk?"

"ERDEMİR'E KİMSE SESİNİ ÇIKARTMAMIŞ, ÇIKARMIYOR"

Erdemir'in 2006'da özelleşmesiyle Karadeniz Ereğli'den uzaklaştığını söyleyen  Tetiker, "Yapmış olduğu harekatın en başında işçi maaşlarını yarı yarıya düşürmüş, bu durumu da Karadeniz Ereğli sineye çekmiş, akabinde tüccarı yok etmek için Ersem'i kurmuş, daha sonra nakliyeciyi yok etmek için Omsan'ı getirmiş, ben nakliye yaparım demiş ve sonuç almış bunlardan. Kimse sesini çıkarmamış. Ve Karadeniz Ereğli bu noktaya gelmiş.

Allah kimseyi gördüğünden ayırmasın diye bir söz vardır. Eğer bu zenginlikleri görmeseydik problem değildi. Bu rakamları görmeseydik problem değildi. Madem bu rakamları gördük, tekrar o gücü, o ekonomik gücü yakalamamamız gerekir.  En azından kaybedilen katma değerleri sorgulayarak, hepsini kazanmasak da, belirli kayıpların karşısına alternatifler koymamız lazım.

 "ÖĞRENCİ SAYIMIZ 10 BİNLERİ BULMALI"

Bu alternatiflerin başında OSB, tersanelerin yeniden canlandırılması, öğrenci sayısının arttırılması, göreve gelir gelmez Sn. Dekanımın bir talebi oldu. Şu projedeki binayı yaparsan ben de senin öğrenci sayını arttırırım dedi. Normal bir gelişme var, ama istediğimiz noktaya gelemedik. Geldiğimiz nokta kötü değil, ama istenen nokta yıl sonu itibarıyla 5 bin civarında öğrenci sayısı, 2015 yılında da on binleri bulmamız. Bunların hiçbiri afaki rakamlar değil. Hedeflerinizde ısrarcı olursanız hiç biri erişilmez rakamlar değil" dedi.

 Karadeniz Ereğli TSO tarafından her yıl geleneksel olarak  düzenlenen   iftar programı  Gülüç Büyük Anadolu Otel'de gerçekleştirildi. İftar yemeğine, Zonguldak Valisi Ali Kaban, Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gülüç Belediye Başkanı Mustafa Gökhan Demirtaş, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Ak Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır,CHP Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, MHP Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı  Talat Şeker ve Yönetim Kurul Üyeleri,  Türk Metal Sendikası Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, Önceki Dönem Karadeniz  Ereğli Eski Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve BelediyeMeclis Üyelerinin yanı sıra çok sayıda iş adamı katıldı.



 

 

 

 

 


Haber : Değişim Medya Haber Merkezi

Abone Ol