Karadeniz Ereğli’de “Yüz Yılın Eşiğinde Kdz Ereğli Sempozyumu” hazırlıkları...
Karadeniz Ereğli’de “Yüz Yılın Eşiğinde Kdz Ereğli Sempozyumu” hazırlıkları...
Karadeniz Ereğli Belediyesi tarafından, ilçenin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenecek “Yüz Yılın Işığında Kdz Ereğli” konulu sempozyumun tanıtımı dolayısıyla toplantı düzenlendi. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, “ Kurtuluş savaşının ilk ve tek deniz savaşı Karadeniz Ereğli’de gerçekleşmiştir. Bunun bilinmesini ve hakkının verilmesini istiyoruz. Alemdar Gemisi’nin Kurtuluş Savaşımızdaki yerinin ve öneminin vurgulanmasını istiyoruz”dedi.
Önceki Dönem Zonguldak Milletvekillerinden Kemal Anadol da Ereğli’nin Kurtuluş Savaşı’nda oynadığı rolün yeterince iyi anlatılamadığını belirterek, “Geçmişte tarih bilincinin bu kadar gelişmediği dönemde ve fazla mütevazı olduğumuz için, Türkiye’de kendini işgalden ilk kurtaran ilçe Karadeniz Ereğli; bunu vurgulayamadık” ifadelerini kullandı. Anadol, üç gün sürecek sempozyum ile önemli bir çalışmanın ortaya konulacağını ifade etti.
POSBIYIK: “EREĞLİ’NİN TARİHİNİ YAZACAĞIZ”
Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, toplantıda yaptığı konuşmada, fikrin önceki dönem Zonguldak Milletvekili Kemal Anadol’dan geldiğini belirtti.
Anadol’un ülkeye yaptığı hizmetleri anlatmaya gerek bulunmadığını ifade ederek, “Bir süre önce enteresan bir olay oldu, Kemal Anadol bana İzmir’den telefon etti, ‘bu belediyeyi alman lazım, sen belediyeyi al, ben de sana ücretsiz kültür müşavirliği yapacağım, Ereğli’nin tarihini ortaya koymamız lazım’ dedi. Elimizden geleni yapacağız dedik” dedi.
Posbıyık şunları söyledi:
“En büyük ideali yıllardır konuşuyorduk. Bana yıllardır anlatıyordu. Ereğli hakkında değişik dokümanlar var. Birtakım yazarların yazdığı yazılar var. Mübeccel Hanım’ın (Kıray) yazdığı yazılar var, bizim belediye için çıkardığımız, Alemdar için, “Öl, esir olma” diye kitaplar var. Parça parça bilgiler var. Yurt dışında bazı bilgiler var ama Ereğli’nin genel durumu hakkında bir bilgi akımı yok. Ereğli’nin kurtuluşunun yüzüncü yılına geldiğimiz bugünlerde böyle bir hamle yapmak çok akılcıydı. On gün önce Sayın Kemal Anadol ekip arkadaşlarıyla beraber, Raif Tokel beyi yanına aldı, Kültür müdürlüğü ve bütün arkadaşlarla beraber hummalı bir çalışma içine girdiler. Uzun zamandır çalışma yürütüyorlar.
Tek amacımız var.Bizden sonra gelen nesillere Ereğli’nin tarihi, Ereğli’nin ekonomik yapısı, Ereğli’nin kurtuluşu, Ereğli’nin sosyolojik yapısı, Ereğli’nin Erdemir’den önceki, sonraki durumu, Ereğli’nin psikolojik yapısı, insanların mesleki değerlerinin hangi noktada olduğu konusunda herkesin bilgisini ortaya koymasını istiyoruz. Bunun için de ülke dışında da bilim adamları kim varsa, komitenin ulaşabileceği herkesi Ereğli’de ağırlamak istiyoruz. Ereğli’nin yüzüncü yılını, tarihine yakışır bir şekilde hem kutlanması, hem tarihinin yeninden yazılması arzu ediliyor. “
“GELECEK KUŞAKLARA BIRAKACAĞIMIZ EN GÜZEL ESERLERDEN BİRİ…”
Bu amaçla günlerden beri toplantılar yapıldığını ifade eden Posbıyık, şöyle devam etti:
“Ana program ortaya çıktı ama bu program sabit değil. Yarın hiç ummadığınız bir yerden ben Ereğli’nin tarihini inceliyorum, beni de programa alın diyebilir. Türkiye’den bir bilim adamı bir bildiriyle buraya katılabilir. Onları burada misafir edeceğiz, ortamı en iyi şekilde değerlendireceğiz, aynı zamanda yüzüncü yıl kutlamalarını yapmış olacağız.
Kısaca şöyle ifade edeyim. Ereğli’nin kurtuluşunun yüzüncü yılı nedeniyle, 18-19-20 Haziran 2020 tarihlerinde üç günlük ‘Yüz Yılın Işığında Kdz Ereğli’ sempozyumu düzenliyoruz. Uluslararası nitelikteki bu sempozyuma yurt dışından araştırmacılar ve öğretim üyeleri davet ediliyor. Kurtuluş savaşının ilk ve tek deniz savaşı Karadeniz Ereğli’de gerçekleşmiştir. Bunun bilinmesini ve hakkının verilmesini istiyoruz. Alemdar Gemisi’nin Kurtuluş Savaşımızdaki yerinin ve öneminin vurgulanmasını istiyoruz. Genç kuşaklar ve geniş kesimler tarafından bu konunun yeterince bilinmediğini görüyoruz. Ereğli bu süreçte hangi badireleri atlattı, nasıl bir gelişim çizgisi gösterdi, bugün geldiği nokta nedir, bunların hepsinin ele alınıp değerlendirilebileceği bir çalışma ortaya çıksın istiyoruz. Gelecek kuşaklara bırakacağımız en güzel eserlerden birinin bu olacağına inanıyoruz.
18 Haziran’da Karadeniz Ereğli bir destan yazarak Fransız komutan ve askerleri esir almıştır. Henüz kurulmamış Türkiye Cumhuriyeti ile Fransızlar anlaşma yapmak zorunda kalmıştır. Büyük tarihsel önemi olan bu konunun altını çizmek zorundayız. Bu anlaşma Kurtuluş Savaşımızın ilk uluslararası antlaşma olmuştur ve milli hükümetin kabul edildiğinin en büyük göstermesidir.
Sempozyum için büyük hazırlıklar yapılıyor. Bu hazırlıklarımıza sizlerin de katkı vermesini istiyoruz. Burada en büyük destekçimizin yerel basın olduğuna inanıyoruz. Onların katkılarıyla programı daha da geliştirebiliriz.”
ANADOL: “EREĞLİ’Yİ VURGULAYAMADIK!”
Kemal Anadol, burada bulunmasının iki sebebi olduğunu, birinin iki dönem milletvekilliği yapması nedeniyle Ereğli’ye borcu olması, öbürünün de Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a söz vermesi olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Biz Karadeniz halkı, özellikle Ereğli fazla mütevazı insanlarız. 1921’de Antep’e gazi unvanı verildi. Otuz beş yıl sonra Maraş ben de varım dedi, TBMM’den karar çıktı, Kahraman unvanını aldı. Elliüç sene sonra Urfa ben de varım dedi, Şanlı unvanını aldı. Kurtuluş savaşının bir tek deniz savaşı Ereğli’de oldu, Alemdar gemisi yaptı, bizim istiklal madalyamız bile yok. Geçmişte tarih bilincinin bu kadar gelişmediği dönemde ve fazla mütevazı olduğumuz için, Türkiye’de kendini işgalden ilk kurtaran ilçe Karadeniz Ereğli; bunu vurgulayamadık.
Vurgulayamayanlar arasında ben de varım geçmiş politikacılar arasında. Bunu bir özeleştiri olarak da kabul edebilirsiniz. Sayın Başkanın çabalarıyla yüzüncü yılı çok görkemli bir şekilde Ereğli belediyesi kutlayacak. Bu programın içine sempozyum var. Sempozyum bir insanın hastaneye gidip check up yaptırmasına benziyor bir ilçe için. Tarihiyle, coğrafyasıyla, iklimiyle, sağlığıyla, tarımıyla, dünüyle, bugünüyle, yarınıyla ortaya konan çok büyük bir eser ortaya çıkacak. Bunu sayın başkanın çabalarıyla gerçekleştireceğiz. Bunu sempozyumdan sonra Türkçe ve İngilizce olarak kitap halinde yayınlanacak ve gelecek kuşaklara bırakılacak. Tarihte de Ereğli hak ettiği yeri bu şekilde alacak diye düşünüyorum.”
TOKEL; “İSTİKLAL MADALYASI İÇİN GİRİŞİMLER SÜRECEK”
Belediye Kültür Danışmanı Raif Tokel de, “2012 yılında sayın başkanın imzasıyla TBMM’ye Alemdar olayı nedeniyle Kdz Ereğli’ye İstiklal madalyası verilmesi teklifinde bulunmuştuk. Dosyamız hala meclisin tozlu raflarında. Biz tekrar yeniden başladık. Kaldığımız yerden başlayacağız, İstiklal Madalyası almak için girişimlerimizi sürdüreceğiz.”
PROGRAMDA NELER VAR?
Henüz kesinleşmeyen sempozyum programına göre, 18 Haziran 2020 günü başlayacak sempozyumun açılışında, yelken yarışmaları, sergi açılışları gerçekleştirilecek. Bu kapsamda Fotoğraflarla Ereğli, Ereğli’nin önemli manşetleri, Ereğli Kitapları, Tablo, Kartpostal, Pul, Mektup, Rozet gibi Dönemini yansıtan objeler sergilenecek. Açılışta Klasik Müzik dinletisi gerçekleştirilecek, Ereğli tanıtım filmleri gösterimi gerçekleştirilecek.
Sempozyumun Kemal Anadol tarafından yönetilecek açılış oturumunda protokol konuşmalarının ardından Doç. Dr. Hamza Ekmen, ve Doç. Dr. Benjamin Arbuckle "İnönü Mağarası Arkeolojik Kazıları ve Bulguları Işığında Anadolu-Balkan İlişkileri” konulu sunumlar yapacak. Rusya Federatif umhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Birinci Katibi Aleksandr Sotniçenko “Türk Sovyet İlişkilerinin Yüzüncü Yılı”nı anlatacak. Bu oturumda Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç tarafından “Mübaledede Kdz. Ereğli”, Doç. Dr Şaduman Halıcı tarafından “Ereğli Kaymakamı Tunalı Hilmi Bey”, Prof. Dr Güngör Karaoğuz, “Bizans/Beylikler/Osmanlı Dönemi” sunumlarını gerçekleştirecek.
Üç gün boyunmca öğleden sonraları eşzamanlı olarak futbol turnuvası yapılacak program çerçevesinde ilk gün etkinlikleri mehter takımı konseri ile son bulacak.
İkinci gün etkinliklerinde ise yine Kemal Anadol moderatörlük görevini üstlenecek. Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu “Kurtuluş Savaşı’nda Ereğli”, Emekli Amiral-Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu Direktörü Cem Gürdeniz “Alemdar Olayı ve Siyasal Sonuçları”, Prof. Dr. Vedat Didari “Ereğli ve Kömür/Uzun Mehmet”, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, “Ereğli ve Demir Çelik”, Sendika Uzmanı Can Şafak, “Ereğli’de sendikacılık/Beyaz Gemi Olayı” sunumları gerçekleştirilecek.
Cuma Günü gerçekleştirilecek öğlen oturumu ise Belediye Kültür Danışmanı Raif Tokel Moderatörlüğünde gerçekleştirilecek. Prof. Dr Ruşen Keleş “Ereğli’nin Yönetsel Yapısı, Kentleşme, demografik Yapı”, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Tevfik Sönmez Küçük, “1982 Anayasası döneminde Ereğli halkının siyasi tercihleri üzerine bir değerlendirme” , Gazeteci Meliha Okur, “Ereğli Ekonomisi ve Sorunları”, Prof. Dr Bektaş Açıkgöz ise “Ereğli’de Eğitim ve Sağlık” konularında sunumlar yapacak.
20 Haziran Cumartesi günü yapılacak sabah oturumunda ise Prof Dr Mustafa Kaymakçı “Ereğli’de Tarım/Balıkçılık/Hayvancılık”, Araştırmacı Seyfettin Onat “Ereğli Mutfağı”, Profesör Ali Osman Karababa “Ereğli’nin çevre sorunları”, Belediye Kültür Danışmanı Raif Tokel, “Doğal, Tarihsel, Kültürel Değerleriyle Cehennemağzı Mağaraları” konulu sunumlar gerçekleştirecek. Her oturumun sonunda bir soru cevap kısmı da yer alacak.
Doç. Dr. Şaduman Halıcı’nın moderatörlüğünde aynı gün öğleden sonra yapılacak oturumda ise yerel tarihçilerin “Ereğli’nin yüz yılı” üzerine değerlendirmeleriyle geçecek. Kapanış konuşmalarının ardından Bando ve Fener alayı ile sempozyum son bulacak.
Haber : H Aksakal